Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štefan Hamran: Pred polrokom sme tu mali podobný prípad ako v Miloslavove
Zdielať na

Štefan Hamran: Pred polrokom sme tu mali podobný prípad ako v Miloslavove

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Dočasne poverený policajný šéf Štefan Hamran sa k čerstvému prípadu z Miloslavova vyjadril v oficiálnom stanovisku. Pre TV JOJ poskytol rozhovor, v ktorom poskytol viac informácií.

Rozprávame sa o začatí policajného vyšetrovania, čo znamená, že polícia začala v tomto prípade s trestným činom lúpeže?

Tak ja Vám to nebudem vysvetľovať, pretože to má logické vysvetlenie, ale nemôžem Vám to vysvetliť, pretože by som odkryl dôkazné materiály, ktoré boli zadokumentované. Ja som sa na to pýtal a bolo mi to vysvetlené. Je to absolútne logické, že začali tak ako začali. Viete, to je na tom najhoršie, my vieme kam to smeruje to vyšetrovanie a my vieme, že ten výsledok uspokojí širokú verejnosť, ale my Vám to teraz nemôžeme odprezentovať, prečo to tak robíme, aké máme dôkazy k dispozícii. Prečo to bola lúpež? Lebo to bolo absolútne opodstatnené, že tí kolegovia začali vo veci lúpeže. Lebo tie informácie, ktoré vyplynuli z tých prvých informácií smerovali k tomu, že to bola lúpež. Sme povedali, že to vyšetrovanie sa nám rozbaľuje, uplatnili sme tam dokonca výberovku. Dali sme pokyn, že to bude vyšetrovať krajská vyšetrovačka a nie okresná, aby tam boli rozptýlené akékoľvek pochybnosti o tom, či to bude alebo nebude vyšetrované nezávisle vzhľadom na možno miestne prepojenia. Spolupracuje na tom aj prezídium policajného zboru a vyzerá to, že to bude dozorovať dokonca krajská prokuratúra, nie okresná. Tiež si uplatnia výberovku. 

Vo Vašom stanovisku ste uviedli, že disponujete informáciami, ktoré nemajú ani politici, ani médiá. Nejaké Vaše stanovisko k tej politickej rovine. Je to podľa Vás vhodné takto komentovať?

Je to veľmi nevhodné. Považujem to za veľmi nevhodné, že sa to komentuje, pretože nikomu to nepomáha. Ani tým obetiam, zbytočne sa traumatizujú tie obete a nám vyšetrovaniu to vôbec nepomáha, pretože je to enormný tlak zo strany médií, širokej verejnosti na tých vyšetrovateľov, ktorí musia striktne postupovať podľa zákona. Áno, aj my by sme si želali a priali urýchliť niektoré procesy, ale my tam čakáme napríklad na znalecké posudky. Potrebujeme to vidieť. Preverujeme tam napríklad školské prostredie každej zainteresovanej osoby. Preverujem či tam nebola zanedbaná výchova detí, preverujeme či o tom vedeli napríklad osoby z toho prostredia - školského, rodiny, domáce prostredie. Či tam nebola taká vedomosť a budeme rozširovať okruh tých trestných činov vo vzťahu k ďalším možno dospelým osobám na základe toho, čo zistíme. Takže tam sa vedie komplexné vyšetrovanie naozaj veľmi podrobné. Tam nič nebude zametené pod koberec lebo osobne sa o ten prípad zaujímam a osobne ho v úvodzovkách dozorujem. 

Keďže sa tie zábery šírili na internete, bude polícia vzhliadať aj k tým šíriteľom? Napríklad, videá, kde je tá dievčina polonahá a podobne?

Samozrejme, tam pravdepodobne o ten konkrétny skutok aj bude rozšírené to trestné stíhanie, takže nemôžeme predbiehať, lebo ako som už povedal, musíme si všetky tie dáta, ktoré máme - lebo máme toho hodne, naozaj, zaistených hodne materiálov, ktoré potrebujeme zanalyzovať. Niektoré nám robia znalci a áno, bude sa riešiť aj tá trestná činnosť prípadná, ak zistíme, že tam bola naplnená skutková podstata aj na tých sociálnych sieťach. Takže preverujeme aj tie materiály, ktoré tam boli zverejnené. Dokonca, preverujeme aj materiály, ktoré boli zverejnené v minulosti. Sú tam zaistené mobily, rôzne dôkazy, na základe ktorých môžeme identifikovať tú komunikáciu, ktorá prebiehala medzi tými aktérmi a prípadne na sociálnych sieťach. To sa nedá spraviť zo dňa na deň. Chápem, že tam je obrovský tlak, ale ten tlak, ktorý je vyvíjaný médiami, politikmi, širokou verejnosťou jednoducho to neprospieva nikomu. Ani tým obetiam a už vôbec nie policajtom, ktorí vedú vyšetrovanie. 

Polícia v minulosti komunikovala, že medializované informácie o pôsobení organizovanej skupiny detského gangu potvrdiť nemôžete. Vieme z výpovedí, že tieto skutky neboli ojedinelé. Ako to teda máme chápať, boli alebo neboli v minulosti, vedie sa aj ohľadom tohto vyšetrovanie?

Tak takéto prípady sa v podmienkach Slovenskej republiky dejú, vieme o nich, nie sú ojedinelé. Bohužiaľ, také zlyhania zo strany mládeže sa stávajú a mali sme v Komárne nedávno polroka takú mládežnícku skupinku, najmä dievčat, ktoré sa tu nezdráhali napádať dospelé osoby, vrátane našich seniorov. Tam sme vzniesli obvinenie, ktoré paradoxne bolo vrátené na doplnenie, takže bolo zrušené prokuratúrou. Vrátili nám to, doplňujeme dôkazy a budeme to tam znášať znova. Po tomto incidente, respektíve vyšetrovaní, zo dňa na deň zmizli z mesta Komárno. Mali sme také prípade v Kolárove, v Leviciach, takže všetky polícia rieši. Ale ak tá široká verejnosť prehliada také signály, ktoré evidentne naznačujú, že v tom prostredí niečo nie je v poriadku, a prehliadajú to, že napríklad v tomto prípade naše deti nesú nejaké známky násilia, či už v podobe fyzických zranení alebo nejakej traumy, tak a neoznamujú to polícií, tak polícia sa jednoducho k tým informáciám nemá ako dostať. Ak nám tie prípady oznámia, tak ako v tomto prípade, polícia bude vždy promptne konať a komplexne tie veci vyšetriť. Len k tomu musí ruku priložiť celá naša spoločnosť. Sama polícia nedokáže kompletne pokryť všetky tie prípady, pretože ich nevidíme, nie sme prítomní všade. Preto v priebehu budúceho týždňa sa pravdepodobne budem k tomu vyjadrovať a aj vyzvem v podstate našu verejnosť k tomu, aby boli troška viac ohľaduplní vo vzťahu ku svojmu okoliu. Obzvlášť vo vzťahu k tým najzraniteľnejším subjektom v našej spoločnosti, ktoré sú určite deti a ženy. Oni sú najčastejšie obeťami násilných trestných činov. 

Plánujete stretnutie v tejto súvislosti budúci týždeň, budú tam nejaké preventívne kroky v obci? 

Určite áno, budeme tam. Zameriame sa na to, ale predpokladáme na základe dostupných informácií, že polícia tú preventívnu činnosť vykonáva naprieč spektrom celej našej krajiny, ale preverujeme tento konkrétny prípad, či to bolo len ojedinelé vybočenie z inak riadne spoločenského života zo strany tej mládeže alebo tých aktérov, ktorí sa toho dopustili. Alebo to bolo dlhodobého charakteru. Či o tom mali vedomosť lebo na také informácie, ktoré zistili, však aj niektoré boli medializované, že niektorí rodičia sa vyjadrili, že konkrétnych aktérov, že vedeli, že v tom prostredí sú drogy, je tam alkohol, ich dieťa je zvádzané na zlé chodníčky, tak nerozumiem prečo tam púšťajú tie deti. Prečo neoznamovali takúto spoločenskú činnosť polícií, keď o tom vedeli. Až dnes, keď sa stane takýto incident a je tam ublížené maloletej, tak sa nám viacerí ozývajú z toho prostredia. Prečo to nespravili doposiaľ? Prečo ruku k tomu nepriložili, aby sme to ako policajti skôr zastavili, aby sme to mohli objasniť, aby sme mohli vyšetriť tie prípady a stíhať tie osoby, ktoré sa dopúšťajú takýchto násilných aktov? Nerozumiem tomu. 

Na internete boli zverejnené aj videá ďalších detí, ktoré sa vzhľadom k tým útočníkom alebo k tým deťom, ktoré boli na tom danom mieste, že išli voči nim, boli tam aj nejaké slovné napadnutia. Na internete boli na nedeľu zvolaný protest pred domom jednej z tých účastníčok tohto incidentu. Ako bude polícia reagovať v tomto prípade?

Polícia tam plánuje bezpečnostné opatrenia. V tejto súvislosti by som chcel určite vyzvať našich spoluobčanov, ktorí sa rozhodli si spravodlivosť vziať do vlastných rúk, že to môže mať trestnoprávnu dohru takže nech to nerobia, nech to nechajú na policajtov profesionálov, ktorí ako som už deklaroval, robia všetko preto, aby tento prípad bol objasnený a prípadne aj ďalšie prípady, ktoré tomu predchádzali. Ale aby si vzali spravodlivosť do vlastných rúk a protiprávnym spôsobom tam nastolovali nejaký poriadok, tak to jednoznačne odmietam. 

Prípad napadnutia 11 ročného dievčaťa v areáli bývalého družstva v Miloslavove nabral celospoločenský rozmer:

Súvisiace články

Najčítanejšie