Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kultúra sa s platným uznesením vlády odmieta zmieriť: Žiadame stretnutie s premiérom
Zdielať na

Kultúra sa s platným uznesením vlády odmieta zmieriť: Žiadame stretnutie s premiérom

BRATISLAVA / Len včera ministerka Milanová oznámila, že na kultúrne podujatia môže vstúpiť 50 ľudí a už dnes sa proti tomu postavili zástupcovia kultúry. Pre väčšinu organizátorov kultúrnych podujatí, ale aj divadiel sú takto nastavené podmienky likvidačné. Hudobná únia Slovenska sa na premiéra a vládu obrátila otvoreným listom.

Nový kultúrny semafor, podmienky účasti zatiaľ 50 ľudí na kultúrnych podujatiach ako aj spustenie covidautomatu, to mali byť témy, ktoré sa dnes mali prerokovávať na ministerstve kutlrúry. Podrobnosti sme sa nedozvedeli, no rokovania by mali pokračovať v pondelok. Rokovanie potvrdila aj hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Rokovania sa zúčastnili zástupcovia Hudobnej únie,  ktorí v rokovaniach zastupujú kultúrny sektor. Práve ten sa dlhodobo sťažuje, že kultúra v rámci rokovania s vládou a konzíliom odborníkov nemá zástupcu, ktorí by zainteresovaným vysvetlil, ako tento rezort reálne funguje a v čom spočívajú problémy sektora. 

"Chceme sa v prvom rade stretnúť s pánom premiérom a s pánom ministrom zdravotníctva, aby sme si vyargumentovali aj náš postoj. Druhá najdôležitejšia vec - chceme, aby sa kultúra otvorila, ale nie takým spôsobom, ktorý teraz do uznesenia prijala vláda. Veľmi radi by sme boli keby už teraz bolo jasné, akým spôsobom bude sanovaná kultúra počas tohto roka, lebo je jasné, že ideme do situácie, kedy budeme opäť obmedzovaní vo svojej činnosti," uviedol pre našu redakciu jeden zo zástupcov Hudobnej únie Tibor Zelenay, majiteľ BlueNote Jazz clubu. Petíciu iniciatívy "Otvorme kultúru" už pritom podporilo viac, ako 8- tisíc ľudí. 

Celý otvorený list si môžete prečítať tu:

Otvorený list zástupcov kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku a iniciatívy „Otvorme kultúru“
premiérovi Slovenskej republiky Eduardovi Hegerovi a vláde Slovenskej republiky

​Vážený pán premiér Eduard Heger, vážené ministerky, vážení ministri,

v priebehu uplynulého týždňa sme zverejnili verejnú výzvu iniciatívy Otvorme kultúru, ktorej signatári – umelci, zástupcovia kultúrnych stavovských organizácií a združení, zástupcovia kultúrnych inštitúcií a osobnosti v kultúre – vyzvali Vás, pán premiér, vládu Slovenskej republiky, ako aj členov konzília odborníkov na prehodnotenie opatrení na obmedzenie kultúrnych podujatí a prevádzkovania kultúrnych inštitúcií. Táto výzva bola iniciovaná nielen preto, že kultúra na Slovensku bola po 20 mesiacoch doslovného živorenia opäť úplne zatvorená v novembri 2021, ale aj preto, že iné odvetvia nášho života sa opäť otvárajú, pričom v susedných krajinách a krajinách EÚ kultúra pri dodržiavaní protipandemických opatrení funguje v podstate bez vážnejších obmedzení, ktoré by ju diskriminovali oproti iným odvetviam (napr. gastro, šport alebo služby).

Včera, t. j. 7. 1. 2022, sme však rovnako my, ako aj celá kultúrna obec, zostali veľmi nepríjemne prekvapení a zaskočení, keďže opäť bez prizvania akéhokoľvek zástupcu kultúry, či už zriaďovanej, alebo nezriaďovanej, ste ako Vláda SR rozhodli o „otvorení kultúry“ v takom režime, ktorý je pre nás neprijateľný a pôsobí skôr ako alibistický krok, ba až ako výsmech celej našej komunite.

Vážený pán premiér ,
ak myslíte vážne slová, ktoré ste zverejnili vo svojom vyhlásení smerom ku kultúrnej komunite, že Vám osobne, ako aj vláde SR pod Vaším vedením záleží na kultúre v našej krajine a aj na ľuďoch, ktorí v nej pôsobia a pracujú, tak veríme, že čo najskôr budete ochotný sa s nami stretnúť, vypočuť si naše argumenty a návrhy, a následne rozhodnete, čo sa bude s kultúrou na Slovensku diať nielen v blízkej budúcnosti, ale či kultúra v našej krajine vôbec prežije a v akom bude stave, pretože situácia je viac ako kritická. Nemyslíme tým len situáciu ekonomickú, ale aj spoločenskú a sociálnu, ktorá môže a bude mať veľký vplyv na celú spoločnosť. Dôležitosť kultúry ste sám zdôraznili vo svojom vyhlásení.

Preto požadujeme:

  • Čo najrýchlejšie osobné stretnutie zástupcov iniciatívy OK a HUS s premiérom SR Eduardom Hegerom, ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským;
  • Prehodnotenie a zmenu podmienok otvorenia kultúrnych podujatí od 18. 1. 2022 tak, aby ich bolo možné vôbec realizovať bez ďalších reálnych strát, a to min. v 50 % kapacít kultúrnych priestorov (tak je to možné vo väčšine krajín EÚ);
  • Najneskôr do 31. 1. pripraviť a oznámiť konkrétne kroky na priebežnú sanáciu kultúrnych inštitúcií, umelcov, pracovníkov v kultúre a kultúrnych podujatí pri pokračovaní obmedzení alebo pri opätovnom uzatvorení kultúry a na sanáciu doterajších dôsledkov pandémie;
  • Najneskôr do 31. 1. za účasti a v spolupráci s našimi zástupcami prepracovať Kultúrny semafor, ktorý je už z pohľadu nových informácií neaktuálny a príliš obmedzujúci, a spustiť ho do praxe najneskôr od 1. 2. 2022, aby bolo možné vôbec plánovať kultúrne podujatia na rok 2022;
  • Umožniť účasť na kultúrnych podujatiach v režime OTP, nielen OP. Sme presvedčení, že neumožnenie účasti otestovaných (epidemicky najbezpečnejších) na kultúrnych podujatiach je nielen diskriminačné a nesprávne, ale je to aj jav, ktorý veľmi rozdeľuje, frustruje a unavuje našu spoločnosť. Kultúra má podľa nášho názoru ľudí spájať, a nie rozdeľovať. Ak je to možné na pracoviskách, z akého dôvodu to nie je možné na kultúrnom podujatí?

    Vážený pán premiér,

    chceme veriť, že si Vy, ako aj vláda SR uvedomíte vážnosť situácie, a zostávame v očakávaní skorej odpovede.

    Prajeme Vám, pán premiér, aj celej vláde SR, pevné zdravie.

    S úctou,

    Hudobná Únia Slovenska
    Iniciatíva OTVORME KULTÚRU
    Asociácia Hudobných Klubov Slovenska AHKS
    Združenie promotérov a festivalov na Slovensku
    Nezávislé divadlá na Slovensku
    BTL Komunikačná asociácia
    Asociácia kultúrnych inštitúcií miest a obcí Slovenska AKIS
    Ticketportal.sk
    Predpredaj.sk
    Asociácia ticketingových spoločností
    Slovenské národné divadlo SND
    Radošinské naivné divadlo RND
    Klub nezavislých divadiel
    Divadlo Andreja Bagara DAB
    Divadlo Aréna
    Asociácia slovenských divadiel a orchestrov ASDO
    Košické kultúrne centrá K13
    Štátna filharmónia Košice
    Temné kecy standup comedy
    Asociácia nezávislých producentov
    Medzinárodné divadlo Meteorit
    Creative industry Košice CIKE

Čo sa presne stalo?

Podľa aktuálne platného uznesenia vlády SR sa na kultúrnom podujatí môže zúčastniť len 50 ľudí. Práve toto nariadenie je likvidačné pre väčšie koncertné sály, ale aj divadlá. Napríklad Balet a Opera SND by v tomto prípade hrali pre necelé dva rady v 900 miestnej sále. 

Aj preto Balet SND zrušil predstavenia, ktoré boli naplánované na budúci týždeň s tým, že v takýchto podmienkach sa im uviesť veľké tituly neoplatí. Rovnako sa na to pozerajú aj interpreti, ktorí sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadrili, že tancovať pre dva rady nie je problém, ale divadlu sa neoplatí ani zažať svetlo, nie to ešte dvihnúť oponu. "Keď sa pozriem na hľadiska, kde je menej ľudí, ako na scéne, je to dosť zvláštny pocit," uviedol sólista Baletu SND Vjačeslav Kruť.

​Hoci sa na prvý pohľad zdá, že takýto prístup ocenia menšie scény, opak je pravdou. Zástupcovia nezriaďovanej kultúry sú pohoršení, že sa opäť dozvedajú o zmene na poslednú chvíľu. "Ak máme hrať, potrebujeme sa na to pripraviť, spustiť predaje a investovať do marketingu," uviedol principál Divadla Petra Mankoveckého Šimon Ferstl.

Súvisiace články

Najčítanejšie