Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda prijala nové uznesenie: Kultúra bude otvorená na 50 % kapacity. Predstavy členov sektora to však nenaplní
Zdielať na

Vláda prijala nové uznesenie: Kultúra bude otvorená na 50 % kapacity. Predstavy členov sektora to však nenaplní

BRATISLAVA / Divadlá a kultúrne stánky sa otvoria na 50 % kapacity priestoru. Vláda tak rozhodla na pondelňajšom rokovaní, ktoré absolvovala online. V dopoludňajším hodinách zároveň ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) zásadne zmenila rétoriku a vyjadrila sa, že bude od kompetentných vyžadovať jasné dôvody, prečo kultúra nemôže fungovať v rovnakom režime ako iné segmenty.

Po protestoch a výhradách kultúrnej obce vláda pristúpila k riešeniu, ktoré by čiastočne malo zlepšiť celokovú situáciu. Na online rokovaní schválila opatrenia pre začínajúcu pandemickú vlnu spôsobenú variantom Omikron. Ministerstvo kultúry oznámilo, že sa otvorí aj živá kultúra,  to v režime pre očkovaných a prekonaných. 

“Základnou otázkou, ktorú potrebujem zodpovedať rezortom zdravotníctva a hlavným hygienikom, je, prečo kultúrny sektor musí zostať v obmedzenejšom režime ako ostatné sektory. Na vládu preto idem bojovať za to, aby pre kultúru platili rovnaké pravidlá ako pre gastronómiu, bohoslužby, cestovný ruch či obchodné prevádzky. Sedenie v kine a divadle s respirátorom je podľa môjho názoru bezpečnejšie ako stravovanie sa v reštaurácii, kde si respirátor prirodzene dávame dolu,” vyjadrila sa ministerka kultúry Natália Milanová ešte ráno, pred online rokovaním vlády. 

Divadlá, koncerty a premietania bez konzumácie na 50 %

Nízko rizikové hromadné podujatia sú považované predstavenia v divadlách, koncerty klasickej hudby, ale aj premietania v kinách bez konzumácie jedál a nápojov, rovnako, ako tiché bohoslužby. Tento typ podujatí môže fungovať v režime OP s maximálne 100 divákmi alebo v maximálne 50 % kapacite hľadiska či priestoru. "Za nízko rizikové hromadné podujatia sa považujú podujatia bez spevu publika a povzbudzovania. Zároveň počas nich platí povinnosť nosenia respirátora, zákaz konzumácie a povinné sedenie," uviedla za rezort kultúry hovorkyňa Zuzana Viciaňová. 

Stredne rizikové len do 100 ľudí

Za stredne rizikové hromadné podujatia vláda považuje kiná s konzumáciou občerstvenia, ale aj divákov na športových podujatiach, stojace kultúrne podujatia, kongresy, ale aj bohoslužby so spevom. Tieto verejné podujatia môžu fungovať v režime OP s maximálne 100 divákmi alebo v maximálnej 25 % kapacite hľadiska či daného priestoru. Zároveň počas nich platí povinnosť nosenia respirátora a fixné sedenie alebo státie.

Organizátor si pri nízko a stredne rizikovom podujatí bude môcť vybrať, či zvolí pre podujatie počet divákov v absolútnom čísle (max. 100 divákov) alebo pomerom kapacity, kde počet divákov môže byť aj vyšší ako 100 osôb 50 %, resp. 25 % kapacity.

 Žiadne zmeny nečakajú knižnice, múzeá, galérie a výstavné siene, ktoré môžu byť aj naďalej otvorené v režime OP, a to podľa aktuálnej vyhlášky ÚVZ SR č. 1/2022 V. v. SR. 

Hudobná únia požadovala režim OTP

Pre Noviny PLUS TV JOJ to v sobotu 8. januára uviedol zástupca HUS Tibor Zelenay. V otvorenom liste apelovali na rezort, ale aj premiéra Hegera, aby návšteva kultúrneho podujatia spadal pod režim OTP. Podľa Zelenaya sú aktuálne otestovaní návštevníci najbezpečnejší. 

"Vítame výrazný posun v nastavení kapacít pre kultúrne podujatia oproti minulému týždňu. Nie je 50 ako 50 ... Náš apel na premiéra, MK, MZ, konzílium však stále trvá, chceme jednať o bodoch, ktoré Výzva Otvorme kultúru a List Premiérovi SR obsahujú: Chýba nám informácia odkedy - veríme, že “bezodkladne” znamená najneskôr od zajtra - a najmä DOKEDY bude platiť stávajúce nariadenie, tak aby sme mohli začať plánovať a o 2 týždne opäť nerušiť podujatia ..." uviedol zástupca HUS Lumir Mati. Z jeho vyjadrenia je jasné, že na svojich pôvodných požiadavkách HUS trvajú. 
"Aký je záväzný výklad zo strany ÚVZ pojmu 100 osôb vs 25/50 percentná obsadenosť. Dúfame v interpretáciu Ministerstva kultúry a nie tú, ktorá napadla mnohým vrátane médií tj že 100 osôb je maximum. Či a odkedy bude zavedený hlavný covid automat a covid semafor pre kultúru a aký budú mať vzťah k dnešnému rozhodnutiu vlády - budú ho upresňovať? Alebo nahrádzať? Ďalej trváme na prejednaní režimu pre pretestovaných (OTP režim) a budeme žiadať odborne podložené stanovisko, prečo majú byť vylúčení z možnosti po otestovaní navštevovať kultúrne podujatia. Samozrejme ďalej ostáva na stole téma sanácii, ekonomických stimulov atď," dodal k téme.

SND bude možnosti kombinovať

Novinám PLUS TV JOJ to potvrdila riaditeľa Činohry SND Miriam Kičiňová. "Radi by sme vychádzali z jednotlivých priestorov s tým, že vo veľkej sále Činohry SND by sme pristúpili k 50 % kapacity, ale v Štúdiu je pre nás atraktívnejšie mať 100 divákov," uviedla Kičiňová s tým, že je nevyhnutné, aby mali diváci informácie, ktorý priestor bude fungovať v danom režime. Kičiňová však zároveň priznala, že je nevyhnutné, aby najprv vyšla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Režim jednotlivých scén bude vychádzať z jej usmernenia. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie