Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlatý glóbus získala po prvý raz transrodová herečka MJ Rodriguez. Je to obrovská udalosť, reaguje LGBT komunita na Slovensku
Zdielať na

Zlatý glóbus získala po prvý raz transrodová herečka MJ Rodriguez. Je to obrovská udalosť, reaguje LGBT komunita na Slovensku

BRATISLAVA / Michaela Jae Rodriguez sa stala prvou transrodovou herečkou, ktorá si odniesla prestížne ocenenie, ktoré udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov. Zlatý glóbus si odniesla za pregresívny seriál Pose z dielne streamovacej služby Netflix.

Zlatý glóbus je filmové a televízne ocenenie každoročne udeľované Hollywoodskou asociáciou zahraničných novinárov na slávnostnej ceremónii. Ceny sú považované za najdôležitejší barometer pred blížiacim sa udeľovaním filmových Oscarov. Tento rok si ho po prvý raz odniesla transrodová herečka Michaela Jae "MJ" Rodriguez, ktorá v unikátnom seriály stvárnila rolu transrodovej zdravotnej sestry Blanky a matky. 

Streamovací gigant dominoval nad ostatnými snímkami aj tento rok. Do pamäti sa však zapíše najmä to, že vďaka jeho originálnej produkcii - seriálu Pose si ocenenie po prvý raz odniesla transrodová herečka MJ rodriguez, ktorá v seriály stvárnila osobu s rovnakou skúsenosťou. 

Dráma Pose z dielne Ryana Murphyho necháva nahliadnuť nielen do spôsobu života, ale aj problémov queer ľudí v roku 1987 v New Yorku. LGBTQ komunita sa nemusí vyrovnávať len s odmietaním zo strany majority, ale ohrozuje ju aj vzmáhanie ochorenia HIV a AIDS, ktoré vláda odmieta systémovo riešiť. Práve tento seriál sa zapísal do dejín najmä tým, že postavy transrodové ženy v ňom stvárnili transrodové herečky, ktoré si v živote prešli cez podobné situácie, ako ich postavy. Práve Michaela Jae Rodriguez si za herecký výkon v tejto dráme odniesla najprestížnejšie ocenenie, akého sa transrodovej osobe zatiaľ dostalo. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Jaé (@mjrodriguez7)

Je to dôležité víťazstvo, zhodnotili zástupci LGBTQI komunity na Slovensku

Za obrovský úspech to považujú aj naši respondenti, ktorý sa dlhodobo snažia nielen o zviditeľnenie, ale aj pochopenie LGBTQI komunity na Slovensku. Práve v našom priestore má (nielen) táto komunita stále veľké problémy s prijatím a rešpektom zo strany majority. 

Andrej Kuruc, expert na rodovú rovnosť, Teplá vlna - divadlo NOMANTINELS:

Zlatý glóbus pre MJ Rodriguez je úspechom celej LGBTIQ komunity, keďže ide o prvá transrodovú herečku, ktorá vyhrala takéto významné ocenenie. A MJ si to zaslúžila naozaj za vynikajúce stvárnenie Blanci, ktorá je matkou svoji LGBTIQ detí a zároveň bojuje za svoj život a svoje práva. Je autentická, citlivá, empatická, vždy pohotová niekoho zachrániť. Skvelé na seriály bolo, že všetky transrodové postavy, stvárnili herečky s touto skúsenosťou. Verím, že takýchto momentov a ocenení bude čoraz viac a trans komunita bude posilnená. Je to skvelý role model.

Tomáš Procházka, režisér, performer, Drag queen

Je to veľké víťazstvo pre LGBTQI komunitu, hlavne pre transrodovú komunitu, pre čiernu komunitu aj latinoamerickú komunitu. Je to úžasná správa, hlavne po prúseroch, ktoré HFP mala ohľadom diverzity. Je to jasný odkaz, že Zlaté glóby sa zmenili a za chvíľu sa zmenil aj Hollywood. Verím, že toto je jedno z mnohých víťazstiev, ktoré budú nasledovať. Transrodový ľudia sú medzi nami, sú to výborný herci a herečky a myslím si, že to je veľmi zaslúžené ocenenie. 

Robert Pakan, divadlo NOMANTINELS, festival DRAMA QUEER

Sme nadšení zo Zlatého glóbu pre herečku za úlohu v seriály Pose. Konečne je queer komunita zastúpená v seriáloch a queer postavy stvárňujú queer ľudia. Z toho máme obrovský radosť, pretože doteraz tomu nie vždy tak bolo. Dúfame, že táto cena do budúcna podporí aj ďalších queer hercov a herečky a tiež dostanú takéto príležitosti a ocenenia. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Pakan (@robertpakan)

Najčítanejšie