Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rokovania na úrade vlády dospeli ku koncu: Dočká sa kultúra naplnenia svojich požiadaviek?
Zdielať na

Rokovania na úrade vlády dospeli ku koncu: Dočká sa kultúra naplnenia svojich požiadaviek?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Napriek čiastočnému uvoľneniu opatrení na kultúrnych podujatiach, Zástupcovia zo svojich požiadaviek neustúpili. Od predsedu vlády Eduarda Hegera, ministra zdravotníctva Lengvarského, ale aj ministerky kultúry žiadajú prehodnotenie situácie, ale aj režim OTP.

V otvorenom liste žiadali zmenu režimu, ale aj sanácie kultúry, ktorá bola vystavená obrovským stratám a k jej otvoreniu došlo až na koniec. Aktuálne schválená 50 % kapacita, alebo 100 divákov sa zdá zástupcom nedostatočná. Sanácie požadujú aj preto, že je zrejmé, že kultúra nebude fungovať v štandardnom režime ani v nadchádzajúcich mesiacoch. 

Rokovanie dospelo k záveru po necelých dvoch hodinách. Heger hneď v úvode uviedol, že si uvedomuje dôležitosť kultúry, ktorá je počas pandémie najviac postihnutým sektorom. Rokovania sa zúčastnili, okrem členov vlády, aj poslanci a zástupcovia konzília odborníkov. 

"Každý úspech krajiny začína vzdelávaním a kultúra je jeho súčasťou a nie je voľnočasovou aktivitou," uviedol premiér Eduard Heger., ktorý zdôraznil aj to, že sektor generuje aj zaujímavé financie HDP. Ocenil, že k rokovaniu došlo a vyjadrili sa všetci zúčastnení. Premiér opäť zdôraznil aj to, že na prvom mieste musia byť nemocnice. "Nie je v záujme nás politikov veci zatvárať. Nie je to niečo čo robiť chceme, je to niečo, čo robiť musíme," pokračoval predseda vlády z OĽaNO. Zdôraznil, že si je vedomý, že isté opatrenia prichádzajú rýchlo a majú na občanov dopad. 

Podľa premiéra nie je možné vrátiť sa k pravidlám covid automatu, ale vyzdvihol, že sa podarilo dojednať 50 % zaplnenosť kultúrnych priestorov. "Zástupcovia kultúry sa budú pravidelne stretávať so zamestnancami ministerstva zdravotníctva, aby mohli diskutovať o špecifikách jednotlivých situácií," dodal Heger. 

Podľa Natálie Milanovej zažila kultúra za posledné roky najťažšiu situáciu. "Pozitívne plody práce priniesli tri výzvy pre kreatívny priemysel," začala ministerka s odpočtom svojej činnosti na ministerstve. "Na dnešnom stretnutí, ktoré považujem za mimoriadne konštruktívne, sa zhmotnili pravidlá spolupráce, a to aj ohľadom pripravovaných pravidiel," uviedla šéfka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Dohoda však zásadnú zmenu nepriniesla, keďže nízko rizikové podujatia zostávajú v režime buď 50 % kapacity pre väčšie priestory a 100 ľudí pre menšie priestory. "Našli sme dáky model fungovania, ktorý začne platiť veľmi skoro," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že predstavené opatrenia platia. 

Pavol Smolka z Hudobnej únie uvítal diskusiu, za ktorú je vďačný. Poznamenal, že verí, že diskusie budú prebiehať tak, ako sa dohodli. "Bez pomoci nebude možné kultúru reštartovať," poznamenal Smolka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie