Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s Mikulcom a Sakovou: Ak Bödöra vezmú do väzby, bude to hanba pre Slovensko, tvrdí exministerka
Zdielať na

Na hrane s Mikulcom a Sakovou: Ak Bödöra vezmú do väzby, bude to hanba pre Slovensko, tvrdí exministerka

BRATISLAVA / Z väzby prepustili Norberta Bödöra a vzápätí ho opäť zadržala polícia. Nielen jeho, ale aj mnohých iných aktérov veľkých káuz čakajú tento rok súdy. Polícia má nové vedenie, hoci je Štefan Hamran stále iba dočasne povereným policajným prezidentom. Nie len o tom, ale aj o povinnom očkovaní v bezpečnostných zložkách diskutovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a bývalá ministerka Denisa Saková.

Stíhaného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prepustili na slobodu. Z väzby v Ilave ho prepustili vo štvrtok, 13. januára, po rozhodnutí súdu. Portál Aktuality.sk ako prvý informoval, že po niekoľkých hodinách ho polícia opäť zadržala. Potom ako Norberta Bödöra popoludní zadržali, previezli ho na policajné prezídium do Bratislavy. Podľa najnovších informácií ho vyšetrovatelia nechali v cele policajného zaistenia. Podľa jeho advokáta Mareka Paru je jeho ponechanie v CPZ nezákonné. Bödörovi nebolo ani odôvodnené, prečo v CPZ zostáva. 

Pre TV JOJ sa k prípadu vyjadril advokát Marek Para. Podľa jeho slov zatiaľ nepozná detaily, ale malo by to súvisieť s prípadom známym verejnosti ako kauza Judáš. "Bol už riadne doma so svojou rodinou," odpovedal Para na otázku, kde sa v čase zadržania nachádzal jeho klient Nobert Bödör. 

Takto komentoval prepustenie stíhaného podnikateľa minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič:

Podľa exministerky by opätovná väzba bola hanbou

Podľa exministerky vnútra Denisy Sakovej bude pre Slovensko hanbou, ak bude podnikateľ Norbert Bödör opätovne väzobne stíhaný. Podpredsedníčka Pellegriniho Hlasu-SD argumentovala tým, že nie je možné reťaziť väzobné stíhanie. Nie je to možné v žiadnej krajine Európskej únie. 

"Toto Európsky súd pre ľudské práva jasne povedal, že je to neprípustné," povedala Saková s tým, že na Slovensku sa táto praktika napriek tomu toleruje. Navyše je podľa bývalej ministerky vnútra prípad údajného úplatku pre bývalého šéfa finančnej polície Bernarda Slobodníka v rámci kauzy Judáš známy už dlhšie, preto malo byť Norbertovi Bödörovi  prípadné obvinenie vznesené bezodkladne. "Táto akcia mi pripadá taká trošku narýchlo, nejaká nepripravená. Neviem, čo to celé má znamenať, " povedala na margo opätovného zadržania Bödöra.

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) nebol o prepustení stíhaného podnikateľa informovaný ani vyšetrovateľ, ani dozorový prokurátor. Doplnil ale, že k samotnému prípadu nemá detailné informácie, preto sa mu o tom ťažko hovorí. "My sme dokonca nemali dnes ani to rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré hovorilo o tom prepustení," doplnil minister a dodal, že predpokladá, že orgány činné v trestnom konaní riešia takéto situácie tak, ako im to ukladá zákon.

Na pretras prišiel aj príbuzenský vzťah Petra Žigu so stíhaným podnikateľom. Práve Žiga bol podľa exministerky Sakovej lynčovaný. "Naďalej veríme Petrovi Žigovi, že to obvinenie je neopodstatnené. Čo sa týka druhej kauzy, je to jeho príbuzný, ja som sa ho na to nepýtala. Je to jeho príbuzný a ja si myslím, že sa ho to netýka," pokračovala Saková.

Minister Mikulec neupresnil, či sa obáva, že by stíhaný podnikateľ z Nitry utiekol, napríklad do Dubaja. Rovnaký problém pritom máme so stíhaným Výbohom, ale aj Koščom. Denisa Saková poznamenala, že to vôbec nevie predikovať. 

Na margo sťažnosti obhajcu Mareka Paru Mikulec poznamenal, že na hodnotenia je priskoro. "Nemôžem povedať, že z toho niečo vyplýva," povedal minister vnútra s tým, že ak veríme orgánom činným v trestnom konaní a prokuratúre, tak treba počkať. "Ak niekto postupoval protizákonne tak z toho vyvodíme dôsledky," pokračoval minister s tým, že kvalifikovanejšie sa k tomu nevie vyjadriť. Podľa Sakovej je takýto prístup neadekvátny. 

​Ako si štát poradí so šikanou?

Minister s exministerkou sa vyjadrili aj k prípadu z Miloslavova. Jedenásťročné dievča skončilo v nemocnici po tom, ako ju nalievali alkoholom a šikanovali miestni tínedžeri.

Roman Mikulec zdôraznil, že nie je možné komunikovať živý prípad. "Polícia konala okamžite. Kauza bola medializovaná až šiesteho januára," vysvetlil Mikulec s tým, že polícia začala s vyšetrovaním už 2. januára. Na margo informácií, že jedna z maloletých, ktorá mala týrať 11-ročné dievča, je dcérou policajtov Mikulec reagoval tak, že na tom nezáleží. "Vylučujem , že by to malo vplyv na prebiehajúce vyšetrovanie," uzavrel Mikulec. 

Prípadu by sa mal venovať aj branno-bezpečnostný výbor národnej rady. Šikana detí je podľa Sakovej určitou formou násilia a poprela, že by v danom prípade polícia pochybila. "Štatistiky naznačovali, že domáce násilie a agresivita stúpa a prenáša sa to aj na deti," uviedla Saková s tým, že obvinila zo situácie vládu, ktorá nezvláda manažovať pandémiu. 

"Nemyslím si, že my potrebujeme iné zákonné páky, ako polícia má," zdôraznil minister, že lopta je v tomto prípade na strane ministerstva práce, pod ktoré spadá kuratela aj krízové linky pomoci. Dôležitú úlohu má aj ministerstvo školstva. Ich návrhy boja so šikanou prešli aj posledným zasadaním vlády. 

Podľa Sakovej je kľúčové, že hliadky sú vyťažené pri strážení športovísk, a teda nemôžu fungovať ako hliadky a dozerať na poriadok. Zdôraznila, že školy navštevujú preventisti, ktorí komunikujú s pedagógmi, ale aj žiakmi. Učiteľom majú pomáhať nielen nahlasovať šikanu, ale aj ju včas odhaliť. 

Minister poznamenal, že je dôležité si uvedomiť, že šikana nie je produktom pandémie, ale existuje roky. "Je dôležité povedať, e zbytočne budeme menovať všetky tie mechanizmy, lebo za to sme zodpovední všetci, celá spoločnosť," povedal k téme s tým, že pokiaľ občania nebudú podobné prípady nahlasovať, polícia sa ich nemá ako dozvedieť, a teda ich nemá ani ako riešiť. 

Ako odpovedali exministerka Denisa Saková a minister Roman Mikulec na vaše otázky? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie