Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO Mikulec a Saková o šikane a kyberšikane: Kauza týrania 11-ročnej dievčiny zrejme nebude smerovať k zmene zákonov
Zdielať na

VIDEO Mikulec a Saková o šikane a kyberšikane: Kauza týrania 11-ročnej dievčiny zrejme nebude smerovať k zmene zákonov

BRATISLAVA / Minister s exministerkou sa vyjadrili aj k prípadu z Miloslavova, ktorý otriasol Slovenskom. Jedenásťročné dievča skončilo v nemocnici po tom, ako ju nalievali alkoholom a šikanovali miestni tínedžeri. Konanie si natáčali na mobilné telefóny a video následne zverejnili.

Kauza v Miloslavove nerezonuje len v spoločnosti, ale aj medzi politikmi. Zatiaľ čo rezort vnútra a dočasne poverený policajný prezident Hamran sú vo výrokoch zdržanliví, o presný opak sa postaral predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), ale aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). Ten avizoval, že chce, aby sa prípadom zaoberal výbor pre obranu a bezpečnosť.

Viac sa dozviete vo videu:

O živých prípadoch sa nehovorí, zdôraznil Mikulec​, Saková viní vládu

Roman Mikulec zdôraznil, že nie je možné komunikovať živý prípad. "Polícia konala okamžite. Kauza bola medializovaná až šiesteho januára," vysvetlil Mikulec s tým, že polícia začala s vyšetrovaním už 2. januára. Na margo informácií, že jedna z maloletých, ktorá mala týrať 11-ročné dievča, je dcérou policajtov Mikulec reagoval tak, že na tom nezáleží. "Vylučujem , že by to malo vplyv na prebiehajúce vyšetrovanie," uzavrel Mikulec. 

Prípadu by sa mal venovať aj branno-bezpečnostný výbor národnej rady. Šikana detí je podľa Sakovej určitou formou násilia a poprela, že by v danom prípade polícia pochybila. "Štatistiky naznačovali, že domáce násilie a agresivita stúpa a prenáša sa to aj na deti," uviedla Saková s tým, že obvinila zo situácie vládu, ktorá nezvláda manažovať pandémiu. 

Potrebujeme legislatívne zmeny?

"Nemyslím si, že my potrebujeme iné zákonné páky, ako polícia má," zdôraznil minister, že lopta je v tomto prípade na strane ministerstva práce, pod ktoré spadá kuratela aj krízové linky pomoci. Dôležitú úlohu má aj ministerstvo školstva. Ich návrhy boja so šikanou prešli aj posledným zasadaním vlády. 

Podľa Sakovej je kľúčové, že hliadky sú vyťažené pri strážení športovísk, a teda nemôžu fungovať ako hliadky a dozerať na poriadok. Zdôraznila, že školy navštevujú preventisti, ktorí komunikujú s pedagógmi, ale aj žiakmi. Učiteľom majú pomáhať nielen nahlasovať šikanu, ale aj ju včas odhaliť. 

Minister poznamenal, že je dôležité si uvedomiť, že šikana nie je produktom pandémie, ale existuje roky. "Je dôležité povedať, e zbytočne budeme menovať všetky tie mechanizmy, lebo za to sme zodpovední všetci, celá spoločnosť," povedal k téme s tým, že pokiaľ občania nebudú podobné prípady nahlasovať, polícia sa ich nemá ako dozvedieť, a teda ich nemá ani ako riešiť. 

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie