Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister zahraničia Ivan Korčok: Ficovi musím uznať vysoké schopnosti v kategórii účelové vykladanie textu
Zdielať na

Minister zahraničia Ivan Korčok: Ficovi musím uznať vysoké schopnosti v kategórii účelové vykladanie textu

BRATISLAVA / Zmluva Slovenska s USA stále rezonuje v spoločnosti. Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nom. SaS) je obrana a bezpečnost krajiny dobrým dôvodom na vzdanie sa nedeľného obeda. Minister tvrdí, že predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico, si takpovediac "vyberá čerešničky z koláča".

Minister sa s expremiérom Ficom utkal v nedeľnej diskusnej relácii na Dnes RTVS. Na margo predsedu Smeru poznamenal, že mu musí uznať vysoké schopnosti v kategórii účelové vykladanie textu dohody o obrannej spolupráci s USA a zavádzanie.

"Rozumiem, že veľa ľudí môže pomýliť, keď sa z tohto dokumentu vyberá ako z televízneho programu
zažltiť si a citovať výlučne a donekonečna to, čo vidieť chcem, a zatajovať to, čo rozptyľuje obavy a pochybnosti. Pokúsil som sa dnes robiť to druhé," uviedol minister vo svojej reakcii na sociálnej sieti.

Korčok zdôraznil, že sme jediná krajina východného krídla NATO, ktorá takúto zmluvu s USA zatiaľ nemá. "Takže pokiaľ ňou vraj strácame suverenitu a odovzdávame územie a vzdušný priestor a čojaviemčo všetko (ako aj dnes opakoval môj oponent), potom týmto spôsobom “odovzdalo” svoju suverenitu už 23 členských krajín NATO, vrátane našich susedov Poľska a Maďarska. Nie je to pravda," pokračoval kariérny diplomat a súčasný šéf slovenskej diplomacie.

"Aktivity a využívanie častí priestorov dvoch letísk v Kuchyni a na Sliači podľa tejto zmluvy budú plne v koordinácii a po súhlase so slovenskými orgánmi a žiadna noha cudzieho vojaka nevstúpi na územie Slovenska bez súhlasu vlády alebo Národnej rady," dodal na záver a pripomenul, že proti frontálnemu útoku politickej koalície Smeru a extrému musí vláda udržať pevný postoj. Len od neho podľa Korčoka závisí bezpečnosť krajiny v neistom a rozháranom svete. 

Súvisiace články

Najčítanejšie