Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Víťazka projektu Pre ženy vo vede: Byť vedkyňou je práca snov
Zdielať na

Víťazka projektu Pre ženy vo vede: Byť vedkyňou je práca snov

BRATISLAVA / Projekt Pre ženy vo vede vznikol v Paríži. Cieľom tohto projektu je podporiť ženy vo vede a od roku 2016 organizácia oceňuje dve úspešné vedkyne aj na Slovensku. Silvia Schmidtová z ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV je víťazkou tohtoročného projektu Pre ženy vo vede. Venuje sa výskumu nádorov pohlavných žliaz.

Študovali ste biotechnológiu, potom medicínske inžinierstvo, už na vysokej škole ste sa venovali medicínskym témam, tak len v skratke, aká je cesta mladej ženy k vede?

Nie je úplne štandardná, skôr by som povedala, taká nerozhodná. Počas štúdia na gymnáziu som ešte vôbec nevedela, čo chcem robiť. Rozhodovala som sa medzi matematikou, biológiou, medicínou a nakoniec zvíťazil taký prelom toho všetkého, medicínske inžinierstvo a v podstate vtedy som sa dostala ku onkológii a z toho už sa nedalo vycúvať, už ma to hnalo dopredu.

V mnohých rozhovoroch vám kládli otázky, či vás k tomu viedol smutný, alebo negatívny zážitok, alebo priame stretnutie s onkológiou, vy hovoríte, že máte takú šťastnú cestu, že takýto zážitok našťastie nemáte, venujete sa výskumu, ktorý vás zaujíma, podporovali vás učitelia, kolegovia. Teda takýmto spôsobom ste sa dostali k projektu Pre ženy vo vede. Vaša kolegyňa bola v tomto tiež úspešná, radila vám?

Ona sa prihlasovala rok predo mnou a tú súťaž úspešne vyhrala taktiež. Nejaké rady ani neboli, pretože ona už bola na materskej, keď ja som sa prihlasovala, takže bolo to také veselé, keď som jej potom hovorila, že som to získala. My sme kolegyne z kancelárie, sedíme vedľa seba, takže to bolo také veľmi milé. A teda robíme na úplne iných témach.

Ja viem, že sa to nedá úplne do hĺbky, ale poďme si predstaviť váš výskum nádorov pohlavných žliaz.

V podstate sa zameriavame na pacientov, sú to mladí pacienti, viac sme zamerané na tie mužské germinatívne nádory, čiže na nádory semenníkov. Zaujímajú nás pacienti, ktorí prestanú odpovedať na liečbu. Je to malá skupinka, približne 5 - 10 percent, pre takýchto pacientov v súčasnosti nemáme nejaké iné možnosti liečby a títo pacienti nám takíto mladí naozaj umierajú. Hovoríme o pacientoch zhruba 18 až 35 rokov, čiže naozaj veľmi mladí muži. A my sa snažíme v našom výskume zistiť prečo prestali odpovedať na liečbu, alebo akou inou liečbou by sme mohli takýchto pacientov liečiť.

Čo ste zistili? Čo sa vám už podarilo?

V podstate ten kolobeh je taký celkom náročný, tá veda nie je taká, že zo dňa na deň niečo objavíme, ale mali sme také celkom úspešné výsledky už počas môjho doktorandského štúdia, ktoré viedli k vytvoreniu klinickej štúdie, ktorá ešte stále prebieha v Národnom onkologickom Ústave, takže to bol taký celkom malý úspech. Veľmi sme sa tešili, lebo to nie je veľmi bežné. Je to taký malý osobný úspech a veľký úspech pre celý tím, takže to sme sa veľmi tešili. A v podstate teraz máme veľmi úzku spoluprácu s holandským tímom, tam sú tie nálezy, objavy celkom zaujímavé, to veľmi nemôžem hovoriť, ale ak sa to naozaj všetko potvrdí, tak budeme vedieť dopredu diagnostikovať takýchto pacientov, že prestanú odpovedať na liečbu.

Čo pre vás znamená takýto úspech v súťaži, ako je súťaž Pre ženy vo vede?

Určite je to také zadosťučinenie, nielen pre mňa, ale aj pre celý tím. Môžeme povedať o tom výskume viac a aj širokej verejnosti. Čiže určite možnosť rozprávať o vede, možnosť rozprávať o našom výskume.

Otvára to teda aj ďalšiu tému, rokmi komunikovanú, to je práve účasť žien vo vede, pretože stále sa stretávame s predsudkami, diskrimináciou. Stretávate sa s tým aj vy v praxi?

Opäť to moje šťastie, ja som na takýto problém v živote nenarazila. Ja som naozaj z tých šťastných ľudí. U nás je to také raritné. U nás na ústave máme trikrát viac žien ako mužov, takže my sme presný opak. A naozaj tie ženy majú plnú podporu od vedenia, aj v rámci ústavu, aj v rámci oddelenia sme takmer čisto ženský kolektív, naozaj u nás to nebýva vôbec problém, ja som teda na to nenarazila. Viem, že to existuje, viem, že sa stým ženy stretávajú.

Podporili by ste ženy, ktoré sa rozhodujú a zvažujú, ci sa vydať na vedeckú dráhu? 

Tie ženy môžu využiť svoju kreativitu, môžu využiť to, že vedia robiť veľa vecí naraz. Myslím si, že je to dreamjob. Ak chce žena robiť vedu, treba si za tým ísť a je tam veľa príležitostí, ako je napríklad aj táto súťaž, ale taktiež môžeme žiadať o granty, môžeme sa úplne realizovať keď má človek podporu aj u tých kolegov, aj sám chce, tak je tam určite veľa príležitostí.

Najčítanejšie