Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lekár Peter Sabaka: Omikron dosiahne behom mesiaca vrchol, hrozí výpadok infraštruktúry
Zdielať na

Lekár Peter Sabaka: Omikron dosiahne behom mesiaca vrchol, hrozí výpadok infraštruktúry

BRATISLAVA / Svet má stále viac skúseností s omikronom a lekári tak získavajú ďalšie cenné informácie. O tom, aký dopad omikronovej vlny očakávajú zdravotníci, prečo hrozí výpadok kritickej infraštruktúry, ale aj o tom, prečo je spoľahlivejšie odoberať vzorku pri antigénovom teste z hrdla, nám povedal lekár Peter Sabaka.

Ako vyzerá momentálne situácia na vašom oddelení?

Situácia vyzerá omnoho lepšie, pretože delta vlna už poľavuje, takže máme omnoho menej pacientov, aj keď tých pacientov na JIS je ešte stále dosť, ale na bežnom oddelení máme už menej ako polovicu pacientov, než sme mali.

Keď sme sa naposledy stretli, rozprávali sme sa o tom, že o omikrone ešte takmer nič nevieme. Aké sú dnes tie pozitívne správy, ktoré o ňom vieme a tie, ktoré sú negatívne?

Tie pozitívne správy, ktoré vieme, sú tie, že naozaj spôsobuje menej závažné ochorenie, asi o 70 percent menej spôsobuje zlyhávanie pľúc s nutnosťou hospitalizácie a s nutnosťou oxygenterapie. Čo sa týka zlých správ, tak tých je žiaľbohu viac. Jedná sa o to, že je veľmi veľmi infekčný a v podstate behom jedného mesiaca dosiahol vo všetkých krajinách vrchol, kedy bolo nakazených obrovské počty pacientov denne oproti tým vlnám doteraz. Ďalšia zlá správa je tá, že áno, je to ochorenie síce miernejšie, ale napriek tomu môže vyvolať zlyhanie pľúc a následne smrť, takže stále sa jedná o ochorenie, ktoré je mnohonásobne horšie ako povedzme chrípka. Čo sa týka efektivity vakcín a efektivity po prekonaní ochorenia covid-19, tak to vieme, že stále pomáha. Hoci to, že sme boli nakazení v minulosti a to, že sme očkovaní nás neuchráni pred infekciou ako takou, ale ochráni nás pred ťažkým priebehom.

Takže napriek tomu odporúčate očkovanie?

Určite áno, pretože skúsenosti z okolitých krajín hovoria, že očkovaní do nemocnice ísť spravidla nemusia a ani neskončia s ťažkým zápalom pľúc.

Veľkým rizikom je, keď sa nakazí veľa ľudí naraz, že bude nejaký výpadok kritickej infraštruktúry?

Určite je tu aj takéto riziko, pretože veľmi veľa ľudí naraz bude nakazených a budú nakazené celé veľké kolektívy, ľudia, ktorí sa stretávajú v práci a podobne. Takže môžu hroziť aj takéto scenáre. Samozrejme, my sa pripravujeme na to, čo to urobí v nemocnici, lebo sa môže nakaziť naraz veľké množstvo zdravotníkov, čo môže predstavovať problém a nevieme zatiaľ, čo urobí táto vlna s nemocnicami, čo sa týka pacientov, ktorí budú potrebovať hospitalizáciu a kyslík, pretože zatiaľ máme len skúsenosti z krajín, ktoré sú vysoko zaočkované ako napríklad Veľká Británia a Dánsko, kde kapacity nemocníc vydržali aj nápor vlny vyvolaný omikron variantom. Ale napríklad v Anglicku má 98 percent ľudí protilátky. U nás to také dobré nie je, pretože je tu omnoho menej zaočkovaných, čiže ako bude vyzerať omikron vlna u nás zatiaľ, žiaľbohu, nevieme.

Očakáva sa, že lekári budú mať výnimky a pozitívni budú ošetrovať pacientov?

No zrejme to bude nevyhnutné.

Poďme ešte k tomu, že vieme, že sú iné príznaky pri omikrone ako boli pri delte. Dá sa to odlíšiť od bežnej nádchy a mení to nejaký spôsob testovania, napríklad antigénovým testom?

Ani delta alebo aj iné varianty sa v niektorých prípadoch nedali odlíšiť od bežnej nádchy. Ide o to, že oproti delte vyvoláva omikron menej často stratu čuchu a chuti. Častejšie sa objavuje silná bolesť hrdla, môže to teda pripomínať angínu a často, asi 70 percent ľudí, má príznaky ako plný nos a podobne. Tiež u viac ako polovice je prítomná ťažká únava a bolesť hlavy.

Spomínali ste, že ak sa robí ten antigénový test, ktorý máme doma, majú ho aj deti, môže nám vykázať falošnú negativitu. To znamená, že môžeme byť pozitívni, ale test to neukáže.

Ukazuje sa, že omikron variant sa viac množí v sliznici hrdla, než v sliznici nosa a z toho vyplýva to, že ak sa zrealizuje výter len z nosa, môže byť negatívny, preto sú presnejšie PCR stery, kde sa robí výter z nosa aj z hrdla. Ale aj antigénové výtery sa dajú robiť aj z nosa a hrdla naraz, len na to potrebujeme dve tie výterové paličky.

Čiže odporúčate aj doma rodičom, keď majú nejaké vážne podozrenie, aby to urobili aj z toho hrdla?

Áno. Dá sa použiť jeden test na výter z hrdla aj z nosa.

Poďme si ešte povedať k tomu, že veľmi veľa detí je nakazených a pozitívnych, znášajú deti omikron tak dobre ako deltu? Ako to vyzeralo u vás v nemocnici?

S každým novým variantom, ktorý je viac infekčný a je viac schopný viazať sa na ACE2 receptory, ktorých majú deti menej ako dospelí, tak to vlastné obchádza tú výhodu, ktorú majú deti, čiže aj deti môžu byť rovnako často infikované omikronom ako dospelí a aj u nich sa môže objaviť závažné ochorenie, hoci omnoho menej často, takže treba na to myslieť a musíme byť pripravení.

Vy ste mali celkom dobré odhady na to, čo nás čaká. Ako bude vyzerať nasledujúce obdobie, možno to leto? Ako si myslíte, že dopadne táto vlna?

Jar aj leto budú určite vyzerať dobre. Rátame, že tak do jedného mesiaca bude trvať, než tá vlna dosiahne vrchol, jeden mesiac bude odoznievať a potom v marci, apríli, máji by malo byť už výrazne lepšie. Leto by malo byť zase dobré a čo potom prinesie zima, to uvidíme.

Viem, že sa objavujú nové informácie o liečbe. Dočkáme toho ešte tento rok, že bude úspešne liečiteľný covid liekmi?

Už teraz je úspešne liečiteľný, len tých liekov musíme mať dostatok a musíme byť schopní ich dostatočne rýchlo podávať, pretože tie lieky, ktoré máme teraz k dispozícii, vedia s veľkou pravdepodobnosťou zabrániť tomu, aby pacient musel ísť do nemocnice, len sa musia začať podávať prvých päť dní od nástupu symptómov. Tým, že ich je málo, tak zatiaľ ich máme, žiaľbohu, dostupné len vysokorizikových pacientov, ale ako bude narastať ich dostupnosť, tak verím, že raz budú dostupné pre každého.

symptómov. Tým, že ich je málo, tak zatiaľ ich máme, žiaľbohu, dostupné len vysokorizikových pacientov, ale ako bude narastať ich dostupnosť, tak verím, že raz budú dostupné pre každého.

Súvisiace články

Najčítanejšie