Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lipšic o útokoch a vzťahu so Žilinkom: Generálny prokurátor si generálnu prokuratúru predstavuje ako vojenský zbor
Zdielať na

Lipšic o útokoch a vzťahu so Žilinkom: Generálny prokurátor si generálnu prokuratúru predstavuje ako vojenský zbor

BRATISLAVA / Osobné útoky sú novým štandardom v prípade vyšetrovateľov, ale aj prokurátorov. Aktuálne je najhlasnejším kritikom šéfa špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica najmä predseda Smeru-SD Robert Fico. Ako sa Lipšic v relácii Analýzy Na hrane vyjadril, reči politikov sú mu ukradnuté. Považoval za dôležité zastať sa svojich kolegov, hoci generálny prokurátor Maroš Žilinka tak neurobil.

Napäté vzťahy medzi generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom a špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, nie sú žiadnym tajomstvom. Lipšic v relácii vysvetlil nielen to, ako vníma politické útoky, ale aj to prečo medzi ním a Marošom Žilinkom nemôže byť zhoda. 

Tlak na sudcov a vyšetrovateľov vníma. Zároveň však špeciálny prokurátor zdôraznil, že vyšetrovania vedú k špičkám verejného života. "Majú vplyv, neobmedzené zdroje a nerešpektujú akékoľvek pravidlá. Ide im o všetko," povedal špeciálny prokurátor. Poznamenal zároveň, že by sa vyšetrovateľov mohlo zastať aj vedenie generálnej prokuratúry, ktorá to ale neurobila. "Svojich prokurátorov som sa teda aj zastal," dodal k téme tlakov. 

Špeciálneho prokurátora čaká disciplinárne konanie. Podľa niekoľko dní starej informácie už prípad dostal na stôl konkrétny sudca. Lipšicovi hrozí trestné stíhanie, pretože verejne kritizoval rozhodnutie policajnej inšpekcie, ktorá začala stíhať štyroch vyšetrovateľov na čele s Jánom Čurillom. Za týmto podaním z 13. augusta stojí generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Lipšic popiera to, že by akokoľvek disciplinárne pochybil. "Naše predstavy o fungovaní prokuratúry sú odlišné," povedal na margo konfliktu s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Na otvorenejšej prokuratúre sa podľa Lipšica zhodla aj Rada prokurátorov. Očakáva, že v jeho prípade by mohlo padnúť súdne rozhodnutie už do konca leta. 

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie