Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaká nás pol milióna nakazených týždenne, avšak opatrenia sa zrejme meniť nebudú
Zdielať na

Čaká nás pol milióna nakazených týždenne, avšak opatrenia sa zrejme meniť nebudú

BRATISLAVA / Nový variant koronavírusu omikron, na Slovensku robí čoraz viac škody a čakajú nás krušné týždne. Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz, televízii JOJ predstavil predpovede ministerstva zdravotníctva.

Omikronu sa nevyhneme

"Celkom určite sme na začiatku omikronovej vlny, indikátory tak naznačujú - pozitivita testov aj počet nakazených rastú. Týka sa to viacerých regiónov, takže sa nedá tvrdiť, že by to bolo izolované len na jedno miesto. Môžeme teda povedať, že dorazila aj k nám," povedal. Celkovo bolo potvrdených takmer 130 prípadov nového variantu, len 19. januára ich pribudlo 73. Na takýto nárast si budeme musieť zvyknúť, čísla budú v najbližšom období rapídne stúpať.

Najväčšie zaťaženie môžeme očakávať po 14. februári.. Očakáva sa, že naraz bude nakazených až 10 percent populácie Slovenska. "Na základe skúseností z iných krajín odhadujeme, že vrchol príde o tri až päť týždňov, teda v druhej polovici februára. Môže byť veľmi intenzívny, je reálne, aby za jeden týždeň bolo pozitívnych až pol milióna osôb," dodal Mišík.

Pripravenosť zdravotníctva bude otestovaná

Situácia bude kritická, po skúsenostiach zo zahraničia už teraz vieme, že systém dostane zabrať. "Prakticky každá krajina, ktorá zažíva omikronovú vlnu, je na kapacitných limitoch testovania. Určite nás čakajú nedostatky, preto sa pripravuje prioritizácia, aby sa k testom dostali ľudia s vyšším rizikom alebo tí, ktorí by mohli byť indikovaní na liečbu monoklonálnymi protilátkami, prípadne antivirotikami. Takisto sa pokúsime zohľadniť tých, ktorí sa na test nedostali, no omikron prekonali," uviedol.

Bude sa rokovať aj o uznávaní antigénových testov pre udelenie statusu prekonaného, vláda nedávno prijala opatrenia snažiace sa bojovať s problémami, ktoré sa nevyhnutne objavia. "Čakajú nás výpadky zdravotníckeho personálu, no aj toho v iných oblastiach života. Práve kvôli tomu bolo avizované skrátenie karantény a treba sa pripraviť na ďalšie podobné kroky," predpovedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz.

Rétorika ministerstva zdravotníctva sa nemení, naďalej sa snaží apelovať na zodpovednosť jednotlivcov. "Určite je namieste očkovať sa a pedantne nosiť rúško. Ľudia by sa nemali stretávať vo veľkých skupinách, najlepšie je často vetrať v interiéri. Dôležité je zabezpečiť sa tak, že v prípade nákazy bude možná domáca izolácia, aby nebolo ohrozené okolie," pripomenul Mišík.

Benevolentné opatrenia aj napriek kríze

Aj napriek nástupu nového variantu sa to zatiaľ na počte ľudí v nemocniciach neprejavuje. To sa však čoskoro zmení. "Hospitalizácie vždy istú dobu meškajú, treba chvíľu počkať a začnú stúpať. Zo zahraničia vieme, že omikron ich spôsobuje menej, avšak pri takomto extrémnom náraste prípadov bude tlak obrovský. Časť zdravotníckeho personálu bude taktiež pozitívna, čo znamená, že nebudú môcť liečiť pacientov," varoval.

Vláda sa pred niekoľkými dňami rozhodla isté reštrikcie zrušiť, voľnejší režim sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude meniť ani na vrchole počtu infikovaných. "Cieľom zavedených opatrení bolo, aby zotrvali počas celej omikronovej vlny. Šírenie nákazy bude také rapídne, že ju aj tak zásadne zabrzdiť nedokážeme. Samozrejme ak by dochádzalo k nejakým vážnym problémom, bude nutné opatrenia sprísniť," ujasnil.

Dobré aj zlé správy

Už teraz omikron v istých regiónoch robí problémy a situácia v nich sa zrejme bude len zhoršovať. "V približne 15 okresoch je nárast výrazný, z týždňa na týždeň viac ako 50 percent. Týka sa to hlavne severovýchodu a juhozápadu krajiny," referoval expert.

Infektológ Peter Sabaka tvrdí, že po prekonaní toho najhoršieho by na jar a v lete mala byť situácia stabilná, Mišík mu sekunduje. "Tiež sa k tomuto názoru prikláňam, avšak jeseň z dôvodu nízkej zaočkovanosti môže byť problematická. Nemusí ísť len o omikron, problém by v takom prípade robili aj staršie alebo novo objavené varianty. V tomto čase zrejme dôjdeme do fázy endemicity a aj keď sa sporadicky nejaké vlny objavia, nemalo by to ochromovať spoločnosť tak, ako doteraz," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie