Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane s Kollárom a Kamenickým: "Nebudeme snáď plašiť narušiteľov mávatkami!" rozčertil sa Boris Kollár
Zdielať na

Na hrane s Kollárom a Kamenickým: "Nebudeme snáď plašiť narušiteľov mávatkami!" rozčertil sa Boris Kollár

BRATISLAVA / Horúcou témou je aktuálne to, či si Slováci skutočne želajú predčasné voľby. Výsledky odhalí aj exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ, ktorý sa zameral aj na aktuálne preferencie jednotlivých politických strán. V relácii s Borisom Kollárom (Sme rodina) a Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) bola ďalšou aktuálnou témou aj otázka referenda. 

Exkluzívny prieskum preferencií

Relácia sa hneď v úvode venovala aktuálnemu a exkluzívnemu prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ. Zatiaľ čo Hlas-SD Petra Pellegriniho si drží prvé miesto s 18 %, o necelé 4 % menej má strana SaS, na ktorú sa s 13,8 % doťahuje opozičný Smer-SD. Hnutiu OĽaNO Igora Matoviča agentúra namerala 9,3 %.

Na aktuálnu premiérsku stranu sa však doťahuje Progresívne Slovensko s 8,5 %, 6,5 % má hnutie Sme rodina predsedu parlamentu Borisa Kollára. Kresťansko-demokratické hnutie (6 %) predbehlo hnutie Republika. Odídenci od Mariána Kotlebu sa pohybujú na úrovni 6,2 %. Pred parlamentom by zostali stáť maďarská Aliancia so 4 %, SNS s 3,6 %, ĽSNS s 2,9 %, Za ľudí s 2,2 %, Dobrá voľba  a Umiernení s 2 %. Ostatné politické strany nedosiahli ani 1 %. 

Ladislav Kamenický (Smer-SD) zopakoval, že jeho strana výsledky prieskumov nikdy nekomentuje. "Presne takto som to predpokladal," zhodnotil Kollár s tým, že jeho prognóza nevyšla. "Kotleba by sa mohol zobudiť," prekvapil predseda parlamentu. 

Obranná dohoda s USA

Vo štvrtok obrannú zmluvu so Spojenými štátmi podporila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá však trvá na tom, že jej súčasťou bude vysvetľujúca doložka. Podľa prezidentky je dohoda v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Jej postup kladne ohodnotila koalícia, ale nevyhla sa kritike opozície. 

"Samozrejme, nám by neprekážalo, keby to poslala na ústavný súd," poznamenal Kollár a dodal, že s jej záverom a vysvetlením sa stotožňuje. "Smer-SD považuje túto obrannú zmluvu za nepotrebnú," uviedol Kamenický tlmočiac názor jeho strany. "Načo nám je zmluva, ak žiadni vojaci neprídu," pokračoval a doplnil klasickú mantru o zmarenom referende. Kollár pripomenul, že ústavný súd dal prezidentke za pravdu. "Rozhodla sa dobre," pokračoval s tým, že prezidentka ich vyzvala, aby referendum o skrátení volebného obdobia upravili ústavným zákonom. 

Hádka ako bič

"Keď sa vrátite do vlády, budete robiť všetko pre to, aby ste sa do toho zadku mohli strčiť," vyčítal Kollár Smeru-SD s tým, že postoj opozičnej a bývalej premiérskej strany označil za drzosť. Smer-SD obhajoval túto istú zmluvu aj v roku 2019. "Pri všetkej úcte pán predseda tárate," kontroval Kamenický s tým, že žiadna spolupráca s nákupmi stíhačiek nesúvisí. "A servisovať to budú Mongoli?" zaútočil Boris Kollár, ktorý Kamenického vysmial. 

"My máme na stole tú istú zmluvu, ktorú pripravovala vláda Smeru-SD. To znamená, že keby Smer-SD nekúpil tie F16-tky, tak to nemusia servisovať Američania, tak isto, ako nám Rusi servisujú Migy," vysvetľoval Kollár ktorý sa s Kamenickým dostal do ostrej potýčky. Podľa Kollára je však nebezpečným materiálom aj granát. "Nebudeme predsa narušiteľov zastrašovať mávatkami," doplnil, ale na otázku či dohoda prejde v parlamente neodpovedal. Trvá na zodpovedaní otázok a od toho sa bude odvíjať aj hlasovanie Sme-rodina v tejto otázke. 

Chceme predčasné voľby

Boris Kollár však nešetril kritikou ani do vlastných radov. Skritizoval aj poslanca Ondreja Dostála (SaS) s tým, že práve aktuálne koaličné strany volali po referende v roku 2018 a ich terajší prístup považuje za farizejský. "Pán Dostál sa zavzdušňoval a ako prvý by ten zákon dal na ústavný súd," poznamenal vyčítavo. "Neviem, či nechápete alebo ste zabrzdený," povedal na margo tvrdení Kamenického, že vláda nerešpektuje vôľu ľudí. Pripomenul výrok Roberta Fica, ktorý v roku 2018 hovoril o štátnom prevrate. 

Za referendum by bolo 35,2 %, 17 % sa prikláňa skôr k predčasným voľbám. Tie by teda privítala viac, než polovica opýtaných. 40,5 % voličov Sme rodina by hlasovalo za predčasné voľby. "Nebojte sa a poďte do toho," zaútočil Kamenický. "Ja som zvolal okrúhly stôl a aj som dal do parlamentu zákon," argumentoval Kollár s tým, že on sa nebojí. Za nespokojnosťou občanov so súčasnou vládou je podľa predsedu parlamentu najmä pandémia. 

Hádky ministrov, stúpajúce energie

Do večných konfliktov o kompetenciách sa neustále dostávajú minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík. Ceny energií stúpajú, rastú aj ceny potravín a inflácia dosahuje viac než 5 %. Podľa Kamenického je to jasný signál, že táto vláda nevie viesť štát. "Vláda musí pomáhať, napríklad z envirofondu, ale mohla by znížiť DPH na palivá a energie," vyratúval Kamenický.

Kollár argumentoval zastropovaním, ale o zníženej DPH ešte vláda potrebuje diskutovať. "Treba definovať, čo je energetická chudoba," uviedol Kollár. Kamenický zopakoval to, že Smer-SD navrhoval 500-eurový príspevok pre všetkých a práve na zvyšujúce sa energie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie