Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO Tomáš Valášek: Tak, ako Biden by sa mali chovať všetci lídri. Pre to, čo chce Putin, nie je žiadna opora
Zdielať na

VIDEO Tomáš Valášek: Tak, ako Biden by sa mali chovať všetci lídri. Pre to, čo chce Putin, nie je žiadna opora

BRATISLAVA / Podľa bývalého predsedu zahraničného výboru a slovenského diplomata je neprijateľné, aby veľké krajiny diktovali tým menším. Práve Rusko je príkladom krajiny, ktorá nerešpektuje integritu tých menších, čo je kľúčové aj pre Slovensko. Valášek upozorňuje, že to, že sa nemusíme báť o kus územia, je luxus.

Po slovách prezidenta USA Joe Bidena, ktorý sa vyjadril, že ak Rusko prejde k invázii na Ukrajinu, bude ho to stáť veľa, sa po rokovaniach pridal aj minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Ten uviedol, že ak Rusko pošle svoje ozbrojené sily na Ukrajinu, Spojené štáty a ich spojenci zareagujú rýchlo a tvrdo. 

„Ak akékoľvek ruské vojenské sily prejdú cez ukrajinskú hranicu a spáchajú nové agresívne činy proti Ukrajine, stretnú sa s rýchlou, tvrdou, jednotnou reakciou Spojených štátov a našich spojencov a partnerov,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie.

Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), slovenský diplomat a politik, ktorý v rokoch 2013 až 2017 pôsobil ako veľvyslanec na Stálej delegácii Slovenska pri NATO v Bruseli, vníma požiadavky Ruska  rovnako. Zároveň je presvedčený, že priestor na rokovania existuje a jedinou cestou, ako zabrániť "hlúpym rozhodnutiam" je rázna diplomacia. Valášek upozornil, že Rusko torpéduje nálady v krajine už mesiace. Dôkazom sú videá, kde Vladimir Žirinovskij hovorí o bombardovaní západu na Nový rok, ale aj video v ktorom sa šéf ruského vysielania stanice Russia Today Krasovskij, vyhráža Ukrajine spálením ústavy a tvrdí, že Ukrajina je zemou Ruska. 

O obrannej dohode s USA Valášek povedal, že chcieť obranné záväzku od NATO, ale zablokovať praktickú spoluprácu s najdôležitejším spojencom, je ako kúpiť si auto, ale odmietnuť ho natankovať. "To auto nám ostane akurát tak na krásu," vyjadril sa dlhoročný diplomat.

Viac sa dozviete vo video rozhovore:

​Podmienky Ruska sú neakceptovateľné

Rusko v blízkosti hraníc s Ukrajinou zhromaždilo odhadom 100-tisíc vojakov, čo by podľa Západu mohlo predznamenávať inváziu. Moskva úmysel napadnúť svojho západného suseda popiera, a vo štvrtok kontrovala s tvrdením, že Západ plánuje na Ukrajine provokácie. Rusko pritom požaduje od Západu a NATO záruky, že sa Seveoratlantická aliancia nerozšíri o Ukrajinu a ďalšie bývalé sovietske štáty a ani tam nebude rozmiestňovať zbrane ani vojakov. Západ to považuje za neprijateľné, ale je ochotný rokovať o menej drastických opatreniach.

Blinken vo štvrtok zdôraznil, že USA a ich partneri sú jednotní v postoji voči akciám Moskvy a poznamenal, že americkí diplomati absolvovali viac ako 100 stretnutí so spojencami, „aby zabezpečili, že pokiaľ ide o Rusko, hovoríme a konáme spolu jedným hlasom“. „Táto jednota nám dáva silu, silu, ku ktorej by som mohol dodať, ktorej sa Rusko nevyrovná a nemôže vyrovnať. Preto v prvom rade budujeme dobrovoľné spojenectvá a partnerstvá. Preto nás chce Rusko nezodpovedne rozdeliť,“ povedal minister.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková počas konferencie nevylúčila prípadné uvalenie sankcií na plynovod Nord Stream 2, ktorý spája Rusko s Nemeckom. „Ak by nastala ďalšia eskalácia, na stôl budú predložené všetky opatrenia,“ povedala.

Na margo sankcií v prípade invázie sa separátne vyjadrila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas online ekonomického fóra v Davose. Európska únia podľa nej „odpovie masívnymi ekonomickými a finančnými sankciami“. „Dúfame, že sa útok nestane, ale ak sa stane, sme pripravení,“ povedala.

V súvislosti so vzniknutou situáciou Blinken už v stredu navštívil Ukrajinu a v piatok sa vo švajčiarskej Ženeve stretne s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. „Čelíme náročným problémom a ich riešenie nebude rýchle. Určite si nemyslím, že ich vyriešime zajtra v Ženeve,“ skonštatoval americký minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie