Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pod vplyvom pandémie utrpelo aj umelecké školstvo: Študenti konzervatórií doženú zameškané ťažko, ak vôbec
Zdielať na

Pod vplyvom pandémie utrpelo aj umelecké školstvo: Študenti konzervatórií doženú zameškané ťažko, ak vôbec

BRATISLAVA / Hoci sa pandémia a jej dopady na mladé talenty spájali najmä s oblasťou športu, svojím si prešlo aj umelecké školstvo, ktoré vychováva budúcich profesionálov. Niekoľkomesačné výpadky, ale aj aktuálne karantény dostali študentov Konzervatórií do stavu, kedy sa zameškané bude doháňať ťažko. Je možné, že sa to nepodarí vôbec.

Dlhé mesiace bez tréningov, ale aj pocit, že na nich rezort školstva v rukách Branislava Gröhlinga (SaS) zabúdalo. Tanečné konzervatóriá boli dokonca vedené iba ako telocvične pre baletky. Konzervatóriá boli pritom zatvorené aj v čase, kedy boli otvorené fitnescentrá. Tancu sa tak mohli venovať amatérski návštevníci lekcií, ale budúci profesionáli museli sedieť doma. 

Najkomplikovanejší sa ukázal byť práve tanečný odbor, ktorému nielen, že chýbala javisková prax, ale študenti nemali doma také podmienky, ktoré by im umožňovali naplno rozvíjať nevyhnutné. V prípade klasického tanca nebol doma priestor na skoky, ale nedala sa aplikovať ani práca na špičkách.

Pedagogička klasického tanca  Katarína Sninská pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že "klasikári" majú zásadné problémy aj s kondíciou. To, že zameškané mesiace sa nebudú dať dohnať, potvrdila aj pedagogička moderného tanca Miroslava Stašková, ktorá uviedla, že deti po návrate z domáceho prostredia nevedeli ani rozpažiť. 

​Problémy sa nevyhli ani hudobníkom. Zatiaľ čo na nástroje mohli hrať aj v domácom prostredí, vypadli z dôležitých predmetov ako je orchestrálna prax, ale aj komorná hra a korepetície. Pedagógovia sa snažili odučiť aspoň individuálne predmety, teda sólovú hru. 

Na vlastnú kreativitu boli odkázaní aj budúci herci, ktorí sa na dobu pandémie preorientovali na filmové herectvo a učili sa tvoriť scenáre a svojpomocné vytvárať filmy. Aj im však chýbal čas na javisku a diváci. 

Viac sa dozviete vo videu:

Najčítanejšie