Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Špeciálny prokurátor Lipšic o útokoch opozície a kauzách: Obvinenia z pomsty odmietam
Zdielať na

Špeciálny prokurátor Lipšic o útokoch opozície a kauzách: Obvinenia z pomsty odmietam

BRATISLAVA / Mnohých aktérov veľkých káuz čakajú tento rok súdy, nielen v prípade Norberta Bödöra sa však výraznou mierou angažujú aj niektorí politici. O tlakoch na vyšetrovateľov a prokurátorov a o tom, aký bude rok 2022 pre Úrad špeciálnej prokuratúry porozprával v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Na "vyhrážky" politikov Lipšic nechce reagovať. "Stačí si prečítať prepisy z poľovníckej chaty. Fico vie, že z povahy svojej funkcie na jeho tlačové konferencie nemôžem reagovať. O akej charakterovej črte to vypovedá?" uviedol Lipšic. 

Podľa Lipšica je samozrejmé, že osoby, ktorým ide o všetko, sa budú brániť akýmkoľvek spôsobom. Dodal, že to aj očakával, ale postup ÚŠP považuje za dobrý boj. "Ja si myslím, že naša úloha je tento systém, ktorý zvierali chápadlá, rozpletať. Či napokon uspejeme, to povedať naozaj neviem. Nevyrušuje ma to, lebo som presvedčený o tom, že táto práca je kolektívna. Nie je to one man show," uviedol špeciálny prokurátor a poprel, že by problém s Ficom bol z jeho strany osobný.

"Zrušil som dve obvinenia. Prvé bolo, keď som zrušil obvinenie Robertovi Ficovi za hanobenia národa a rasy," povedal Daniel Lipšic a pokračoval, že všetci prokurátori majú veľa práce a preto mu je jedno, čo o ňom politici hovoria. "Je mi to jedno. Nech si každý hovorí, čo chce," dodal. 

Sústredené útoky nie sú, podľa špeciálneho prokurátora nič príjemné, ale na viere, že prokurátori robia dobrú vec, to nič nemení. Bolo by iluzórne si myslieť, že ľudia, ktorých sa vyšetrovanie týka, sa prihlásia a vezmú doživotné tresty. "Stíhame aj predstaviteľov terajšie koalície," uviedol Lipšic ďalej. "Pomsta nie je dobrá emócia," doplnil k zrušeniu obvinenia Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Pri kauzách, ktoré pôjdu na súd je podľa Lipšica dôkazná situácia veľmi vážna a ľudia, ktorých sa tieto vyšetrovania týkajú, si to veľmi dobre uvedomujú. "Dá sa očakávať čokoľvek," reagoval špeciálny prokurátor na margo možných diskreditačných kampaní v súvislosti s kauzami, ktoré sa už tento rok dostanú pred súd. Lipšic zdôraznil, že ako špeciálny prokurátor nemôže hovoriť o živých kauzách. "Nebudem to v tomto okamihu komentovať," prehlásil. 

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie