Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s Valáškom a Kmecom: Eskalácia napätia na východnej hranici je najhoršia za dlhé roky
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Valáškom a Kmecom: Eskalácia napätia na východnej hranici je najhoršia za dlhé roky

BRATISLAVA / Čaká svet tretia svetová vojna? Nie je to strašenie, ale reálna obava, o ktorej diskutujú diplomati, ale aj bežní ľudia. Ako sa dianie na Ukrajine dotkne Slovenska, ako priamo susediacej krajiny? O rizikách a možných scenároch v relácii Analýzy Na hrane diskutovali poslanci národnej rady, ktorí pôsobili ako diplomati a v parlamente sú expertami na zahraničnú politiku. Tomáš Valášek bol veľvyslancom pri NATO a po vstupe do Progresívneho Slovenska sa vzdal stoličky šéfa Výboru pre európske záležitosti. Peter Kmec bol veľvyslancom v Spojených štátoch a neskôr poradcom expredsedu vlády Petra Pellegriniho.

"Nemaľujme čerta na stenu. Situácia je dosť vážna bez toho, aby sme plašili treťou svetovou vojnou," zareagoval Tomáš Valášek (PS) s tým, že možným variantom je stúpajúca agresia. "Tiež by som nezachádzal až tak ďaleko, hoci sme svedkami narastajúcej eskalácie napätia. Rusko nastavilo pre členské krajiny NATO neakceptovateľné požiadavky," uviedol Kmec z Hlasu-SD a dodal, že jedinou cestou je sadnúť si za jeden stôl a rokovať. 

Valášek zdôraznil, že aj on si myslí, že diplomacia má ešte stále svoj priestor. Doplnil však aj to, že treba uvažovať nad tým, čo by prípadný konflikt znamenal pre Slovensko. "Ak príde k agresivite Ruska smerom k Ukrajine, tak pre nás to bude mať veľké následky," poznamenal Valášek s tým, že vojna by priniesla rozsiahle ekonomické straty. 

"Pripájam sa k hodnoteniu pána Valáška. Je dôležité, že zasadla bezpečnostná rada," zdôraznil Kmec s tým, že je dôležité, aby sa začala diskusia na národnej a regionálnej úrovni. Valášek si nevie predstaviť vojenské ohrozenie Slovenska a opäť dodal, že pre regióny na východe by to malo devastačné ekonomické následky. "Pre ekonomiku tých regiónov na hraniciach je dôležité, čo sa deje na tej druhej strane," pokračoval Valášek. 

Čo by vojna znamenala pre Slovensko?

Kmec uviedol, že tam vidí riziká pre celé Slovensko a to aj v oblasti energetiky, ale aj bezpečnosti a migračných vĺn. "Európa sa lenivo spoliehala na USA," uviedol Kmec s tým, že Západná Európa nevenovala pozornosť tomu, čo sa deje na východných hraniciach. "Situácia, ktorú máme na východnej hranici dnes, za týchto okolností, má cieľ zaručiť jednotnosť tých, ktorých Rusko počúva a to nie je len Európa, ale aj USA," doplnil Valášek a zdôraznil, že k jednotnosti Európy musí dôjsť za zatvorenými dverami. Proti ultimátam zo strany Ruska je podľa Valáška dôležité povedať jasné nie. "Za tridsať rokov jednania s Ruskom sa vytratila dôvera a treba nájsť spôsob, ako vrátiť Rusko za rokovací stôl," uviedol ďalej Kmec. 

Valášek zdôraznil, že Rusko má spoločné hranice s Alianciou už dávno. "Nesmie tu byť právo veta," poznamenal bývalý diplomat na margo možného vstupu Ukrajiny do NATO. Zdôraznil pritom, že nás sa nedotknú len migračné vlny z Ukrajiny, ale Slovensko musí byť pripravené na to, že Ukrajine bude nevyhnutné pomôcť s humanitárnou pomocou. "Môžeme hovoriť aj o občianskej vojne, ktorá sa môže udiať na území Ukrajiny. Môžu to byť státisíce utečencov. Treba mať aj záložné scenáre, nakoľko vláda aj pri zvládaní pandémie ukázala, že nemá najlepšie manažérske schopnosti," zhodnotil Kmec. 

Bude všetko drahšie?

Problémom budú v prípade konfliktu aj skomplikované transporty surovín a komodít. Zdražieť by mohla aj pšenica, ropa, ale ja zemný plyn. "Niekedy diplomacia znamená to, že na stôl položíme tak náročný sankčný režim, že tá druhá strana si povie, že do toho nejde," povedal Valášek. Podľa Kmeca pandémia ukázala, že akékoľvek pretrhnutie reťazcov znamená stratu. "Napriek tomu, že to prišlo v mierových časoch, dopady cítime aj dnes," zdôraznil Kmec, že aj Čína si bude musieť vybrať, či bude obchodovať so západom, alebo Ruskom: "Ak by sme išli do ďalšej studenej vojny, museli by sme sa pripraviť na to, že bude dôležité, na koho stranu sa postaví Čína."

"V prípade Číny je preferencia jasná," zhodnotil Valášek a dodal, že čipy dodáva Taiwan, nie Čína. "Jej vplyv netreba zveličovať, je veľký, ale nie je nekonečný," pokračoval člen Progresívneho Slovenska. Valášek doplnil, že v rámci sankcií je ešte možnosťou vynechať Rusko z platobnej brány SWIFT, ale aj zapojenie plynovodu Nordstream.

"Pán premiér má ministra, ktorý je proruskejší, ako drvivá časť opozície," poznamenal Kmec s tým, že Slovensko je aktuálne rozdelené na proamerickú a proruskú časť. Kmec situáciu prirovnal ku Kosovu, ktoré sme podľa neho nemali uznať.

Kmec tým myslel Richarda Sulíka, ktorý sankcie voči Rusku za zbytočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie