Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tomáš Valášek a Peter Kmec o aktuálnej situácii a vyostrujúcemu sa konfliktu: Čaká nás Tretia svetová vojna?
Zdielať na

Tomáš Valášek a Peter Kmec o aktuálnej situácii a vyostrujúcemu sa konfliktu: Čaká nás Tretia svetová vojna?

BRATISLAVA / Situácia na hraniciach Ukrajiny a Ruska nenecháva chladnú nielen Európu, ale pripravovať sa začína aj vláda Slovenskej republiky. Znepokojenie prejavila aj prezidentka Zuzana Čaputová. V Analýzach Na hrane sa téme venovali dvaja najvýznamnejší odborníci z parlamentných lavíc, dvaja bývalí diplomati Tomáš Valášek (PS) a Peter Kmec (Hlas-SD).

Členovia Bezpečnostnej rady SR dostanú v stredu 26. januára komplexný vojenský a spravodajský brífing o situácii na Ukrajine. Po dnešnom zasadnutí rady to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Doplnil, že situácia na rusko-ukrajinskej hranici je momentálne veľmi vážna.

„Dovolím si povedať, a tak sme to prezentovali aj na rokovaní bezpečnostnej rady, že z hľadiska európskeho kontinentu je tá situácia možno najhoršia od konca druhej svetovej vojny," zdôraznil Naď. Slovensko zároveň podľa ministra v tejto súvislosti vypracovalo obranné plány. „Pretože tie dopady na SR môžu byť zásadné, aj keby neprišlo k priamemu vojenskému ohrozeniu SR," skonštatoval minister.

Situácia na východnej hranici znepokojuje aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Kontakt medzi nami, predstaviteľmi štátu a predstaviteľmi našich ozbrojených síl, je v poslednom čase veľmi intenzívny a odzrkadľuje vážnosť situácie. Preventívne sa pripraviť na všetky možné scenáre je naša základná povinnosť," zverejnila prezidentka na sociálnej sieti. 

Situácii sa venovali aj hostia utorňajšej relácie Analýzy Na hrane. Bývalí diplomati Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska a Peter Kmec (Hlas-SD) odpovedali na to, či hrozí Tretia svetová vojna. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie