Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentku znepokojuje zhoršujúce sa napätie: Pripraviť sa na akýkoľvek scenár je našou povinnosťou
Zdielať na

Prezidentku znepokojuje zhoršujúce sa napätie: Pripraviť sa na akýkoľvek scenár je našou povinnosťou

BRATISLAVA / Zatiaľ čo konflikt na hraniciach Ruska a Ukrajiny sa vyostruje, denník New York Times informoval, že USA pracujú na alternatívnych zdrojoch plynu pre prípad, že by Rusi stopli jeho dodávky. Prezidentka sa na sociálnej sieti vyjadrila, že Slovensko, ale aj Európa sa musí pripraviť.

Prezidentka na úvod svojho príspevku uviedla, že bezpečnostná situácia v našom regióne sa zhoršuje. "Na hranici s našim susedom, Ukrajinou, už niekoľko týždňov Ruská federácia bez jasného zdôvodnenia koncentruje veľkú prítomnosť svojich ozbrojených síl," uviedla Čaputová a dodal, že požiadavky Moskvy sú neprijateľné. 
"Zároveň, koncom roka Moskva publikovala požiadavky smerom k spojencom v Severoatlantickej aliancii a Spojeným štátom americkým. V nich okrem iného žiada obmedzenie suverenity Ukrajiny v možnosti vybrať si svoju zahraničnú politiku, či obranné partnerstvá," pokračovala hlava štátu. 

Prezidentka doplnila, že pokiaľ ide o vojenskú prítomnosť NATO v našom regióne, Rusko požaduje de facto návrat k stavu predtým, ako niektoré členské štáty Aliancie, vrátane Slovenska, do nej vstúpili.
"Veľmi ma mrzí, že napriek našej otvorenosti a pokračujúcemu diplomatickému úsiliu, ktoré vnímam ako jedinú dobrú cestu k nájdeniu riešenia súčasnej situácie, januárové rokovania s ruskou stranou, zatiaľ, nepriniesli zníženie napätia, skôr naopak," poznamenala s tým, že dialóg s Ruskom považuje za potrebný a správny.
"Zdieľame jeden bezpečnostný priestor – európsky kontinent – na ktorom chceme všetci, malé aj veľké štáty bez rozdielu, žiť naďalej v bezpečí. Platí, že jedným zo základných predpokladov pre takéto spolunažívanie je vzájomný rešpekt voči pravidlám, ktoré sme si spoločne, vrátane Ruskej federácie, dohodli," dodala ďalej a zdôraznila, že podporuje kroky, ktoré Severoatlantická aliancia a Európska únia doteraz prijali. 

"Ponuku pokračovania dialógu s Ruskom na jednej strane a podporu Ukrajiny a posilnenie jej schopnosti brániť sa na druhej strane. Potrebujeme však posilniť aj našu vlastnú, slovenskú pripravenosť v prípade, že sa situácia na východ od našich hraníc bude naďalej zhoršovať a Rusko Ukrajinu znovu napadne," pokračovala Zuzana Čaputová a zdôraznila, že nikto si takýto scenár neželá.

"Potrebujeme urobiť maximum pre to, aby nenastal. No nepripraviť sa naň – od preverenia krízového manažmentu a obranyschopnosti štátu, po zintenzívnenie podpory Ukrajiny a komunikácie s našimi spojencami a partnermi – by bolo nezodpovedné," uviedla ďalej a poznamenala, že kontakt medzi predstaviteľmi štátu a predstaviteľmi našich ozbrojených síl, je v poslednom čase veľmi intenzívny a odzrkadľuje vážnosť situácie. "Preventívne sa pripraviť na všetky možné scenáre je naša základná povinnosť," uzavrela prezidentka. 

Postoj prezidentky vítajú aj jej kritici z hnutia OĽaNO: "Správne. V tejto situácii musíme ťahať všetci za jeden povraz. Nie šíriť klamstvá, dezinformácie a podkopávať naše spojenectvá v mene politických bodov," napísal poslanec za Matovičovo hnutie Andrej Stančík a pridal sa aj Miroslav Žiak zo SaS. 

"Jediné čo platí na diktátorov, ktorí strácajú podporu vo svojej vlastnej krajine a ktorí hľadajú ozbrojený konflikt na to, aby sa udržali pri moci je ukážka jednoty a sily," napísal Žiak v komentári pod príspevkom prezidentky a dodal: "Máme už skúsenosti, kedy sa ustupovalo jednému šialenému diktátorovi koncom 30tych rokov 20.storočia... Našťastie žijeme v dobe, kedy máme na čele hlavy štátu, inteligentnú ženu a na pozíciách ministra obrany a zahraničných vecí, ľudí so správnym geopolitickým kompasom."

Súvisiace články

Najčítanejšie