Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ladislava Bašternáka prepustili z väzenia
Zdielať na

Ladislava Bašternáka prepustili z väzenia

Archívna reportáž

BRATISLAVA/DUBNICA NAD VÁHOM / Podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý sedel v Dubnici nad Váhom pre daňové podvody, prepustiali v stredu z väzenia. Prvotnú informáciu o prepustení TV JOJ potvrdil jeho advokát Peter Filip.

​Ladislav Bašternák opustil múry väznice o 11:20. S prítomnými novinármi nekomunikoval, bez slova nasadol do auta a odišiel. "Môžem to potvrdiť, tiež mám takúto informáciu, že bude počas dnešného dňa prepustený z výkonu trestu odňatia slobody na slobodu," potvrdil pre TV JOJ Bašternákov advokát Peter Filip. Podnikateľa odsúdeného z daňových podvodov súd prepustil podmienečne na slobodu v novembri. Voči čomu sa odvolal prokurátor. Rozhodnutie nebolo právoplatné. Teraz padol definitívny rozsudok, podľa ktorého bolo rozhodnutie prvostupňového súdu správne. 

Vo väzení mal byť ešte viac ako dva roky

Bašternák mal byť podľa pôvodného rozsudku vo väzení do 15. marca 2024. Trest si odpykával necelé tri roky. O prepustení Bašternáka rozhodol Senát Krajského súdu v Trenčíne na neverejnom zasadnutí. Potvrdil tak uznesenie Okresného súdu Trenčín z novembra. ​Návrh na podmienečné prepustenie odsúdeného navrhol koncom októbra riaditeľ väznice v Dubnici nad Váhom, kde odsúdený vykonáva uložený trest. 

Monitorovací náramok, aj zákaz opustiť Slovensko​

Sudca okresného súdu rozhodol o podmienečnom prepustení so skúšobnou dobou 30 mesiacov. Zároveň nariadil probačný dohľad po dobu 12 mesiacov, zákaz opustiť Slovensko a povinnosť nosiť monitorovací náramok.

​Podnikateľovi v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného.

Súvisiace články

Najčítanejšie