Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi obžalovať Ladislava Bašternáka
Zdielať na

Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi obžalovať Ladislava Bašternáka

BRATISLAVA / Policajný vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi obžalovať Ladislava Bašternáka. Po tom, ako uzavrel spis, ho poslal na preštudovanie prokurátorovi. Podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého v stredu (26.1.) prepustili z väzenia.

V stredu, 26. januára, súd prepustil Ladislava Bašternáka z väzenia. Deň po tom prichádzajú policajti s tým, že uzavreli vyšetrovanie prípadu neoprávneného odpočtu DPH, za viac ako 900 tisíc eur. Podľa návrhu na podanie obžaloby to malo vzniknúť neprimeraným navýšením cien materiálov pri výstavbe bytového komplexu, v ktorom prebýval aj samotný expremiér Robert Fico. Za ktorým na návštevy chodili politické špičky z celého sveta. Byt tu vlastnil napríklad aj ďalší odsúdenec Marián Kočner. "Vyšetrovateľ NAKA ukončil prípad v ktorom je obvinený Ladislav B. v súvislosti s bytovým komplexom Bonaparte návrhom na podanie obžaloby," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Andrea Dobiášová.

Ďalší krok je na prokurátorovi

"Prokurátor po preštudovaní veci rozhodne vzhľadom na rozsah a zložitosť spisového materiálu v primeranej lehote o ďalšom postupe," informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR, Dalibor Skladan. Spolu s Bašternákom sú v tomto prípade obvinení aj jeho ďalší traja obchodní partneri. "Žiadnu reakciu v súčasnosti nemienim urobiť," reagoval Peter Filip, advokát Ladislava Bašternáka. 

Prokurátorovi Jánovi Šantovi, ktorý na prípad dozerá, zrejme už nič nebude brániť v podaní obžaloby. To žeby sa odsúdený Bašternák vyhol trestu oľutovaním a zaplatením škody, nepredpokladá. "Pretože v prípade daňového podvodu, tak nie je možné postupovať," vysvetlil prokurátor Ján Šanta. 

Ladislava Bašternáka, ktorý bol odsúdený za daňové podvody, prepustili z väzenia v stredu, 26. januára. Dôvodom bolo jeho dobré správanie. V ústave na výkon trestu si odsedel takmer tri roky. Vo väzení mal byť do marca 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie