Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Romana Tabák (OĽaNO) o neúčasti na zahraničnom výbore s účasťou Korčoka: Neprišla som, lebo ho zvolala opozícia
Zdielať na

Romana Tabák (OĽaNO) o neúčasti na zahraničnom výbore s účasťou Korčoka: Neprišla som, lebo ho zvolala opozícia

BRATISLAVA / Hoci opozičný Smer-SD inicioval návštevu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom.SaS), na výbore boli prítomný len štyria poslanci. Chýbali poslanci Sme rodina, ale aj OĽaNO. Zatiaľ, čo Milan Vetrák (OĽaNO) pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že celý deň vedie iný výbor, Romana Tabák sa vyjadrila, že neprišla, lebo výbor zvolala opozícia. Expremiér Peter Pellegrini mal v čase výboru tlačovú konferenciu v Banskej Bystrici.

Hoci Zahraničný výbor kvôli nízkemu počtu poslancov nebol uznášania schopný, predseda Marián Kéry (Smer-SD) trval na tom, aby im minister Korčok predstavil závery z bezpečnostej rady. Témou zahraničného výboru bola situácia na rusko-ukrajinských hraniciach. Na jej včerajšie zasadnutie, ktoré malo skôr politický rozmer, pozvali lídrov jednotlivých koaličných strán, ale vynechali opozíciu. Na požiadanie ministra bol výbor neverejný a teda bez účasti verejnosti a médií. 

O nízkej účasti opozičných, ale aj niektorých koaličných poslancov na zahraničnom výbore sa v kuloároch hovorí už dlhšie. Dokonca kolujú aj klebety, že poslanci vnímajú umiestnenie v tomto výbore ako trest, podobne ako v prípade výboru pre kultúru a médiá 

Dopoludnia prebehla médiami informácia, že na území Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska sa majú podľa medializovaných informácií vytvoriť vojenské jednotky NATO. Minister zahraničných veci Ivan Korčok (nom. SaS) po rokovaní parlamentného zahraničného výboru povedal, že sa neurobili žiadne rozhodnutia a "táto vec sa dostala na stôl v ostatných hodinách“. Minister zdôraznil aj to, že nemá mandát na to, aby oznamoval jednotky, bez diskusie s vládou. 

Minister poslancov na výbore informoval o diplomatických rokovaniach a hovorili aj o vnútornom vývoji na Ukrajine. Poukázal na to, že situácia je riešiteľná, len sa musia urobiť kroky k deeskalácii. Zdôraznil, že to neznamená robenie kompromisov na úkor Ukrajiny a ďalších malých štátov.

"Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR, opozičný poslanec Marián Kéry za Smer SD, ma požiadal o účasť na mimoriadnom zasadnutí výboru kvôli napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny. Keďže si ctím parlament, okamžite som pochopiteľne zmenil celý svoj program a na zasadnutí výboru som sa zúčastnil. Prišli štyria poslanci, dvaja za opozíciu a dvaja za koalíciu, ktorým týmto ďakujem za záujem o účasť a o túto vážnu tému," uviedol minister Korčok.

Poslanec a podpredseda parlamentu (SaS) po zasadnutí Zahraničného výboru o tom, prečo poslanci koalície neprišli

Minister neskrýval sklamanie

Korčoka prekvapilo, že na zahraničný výbor prišli len štyria poslanci. "Viac sa nachádza na uliciach,“ povedal. Situácia podľa neho nie je až taká dramatická, ako je prezentovaná na uliciach, inak by na výbore čakal celú opozíciu. Zdôraznil tiež, že politickí oponenti neváhajú ľudí mobilizovať strachom proti obrannej zmluve s USA.

Debatu označil za korektnú, ale dodal, že považuje za dôležité, aby sa s ohľadom na domáce dianie obrátil na opozíciu, ktorá rozpútala hystériu okolo dohody o obrannej spolupráci s USA. Bývalých premiérov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) vyzval, aby povedali, kde stoja vo vzťahu k suverenite a integrite Ukrajiny. 

"Opozíciu preto vyzývam: Prestaňte sa schovávať za strach ľudí, ktorý sami šírite, a povedzte, aký je váš postoj k teritoriálnej integrite a suverenite nášho bezprostredného suseda. Povedzte už konečne, nielen to, čo vyčítate Spojeným štátom americkým a NATO, ktorého je Slovensko súčasťou. Povedzte konkrétne, aspoň jednu požiadavku, ktorú máte vy na Ruskú federáciu, aby došlo k deeskalácii súčasného napätia. Kričíte, manipulujete ľudí, strašíte, ale keď príde na lámanie chleba, tak ani nepovažujete za potrebné prísť na zasadnutie výboru, ktorý ste sami zvolali, vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Témou naďalej ostáva aj to, či je Slovensko ochotné poslať na Ukrajinu zbrane tak, ako to urobila Česká republika. Tá Ukrajine, ako akt solidarity, poslala granáty. 

Poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) po zasadnutí zahraničného výboru priznal, že poslanie zbraní na Ukrajinu sa na výbore neriešilo.

Reakcie opozície

Na následnej tlačovej konferencii predseda zahraničného výboru Marián Kéry uviedol, že by sa Ukrajina nemala stať členom NATO. 

Podpredseda parlamentu a člen zahraničného výboru Juraj Blanár (Smer-SD) uviedol, že za vlád Smeru-SD bol v zahraničnej politike konsenzus, ale dnes to tak nie je. Ministra zástupcovia opozície požiadali, aby zahraničný výbor pravidelne informoval. Pri tejto poznámke však netreba zabúdať na to, že za poslednej vlády Smeru-SD sa smerovaniu zahraničnej politiky významne vymykala strana SNS a jej líder Andrej Danko, ktorý bol zároveň aj predsedom parlamentu. 

Blanár kritizoval ministra, že odmietol, aby slovenský veľvyslanec v Kyjeve prišiel na zasadnutie výboru. "Chceme, aby aj náš veľvyslanec v Kyjeve, ktorý je tam na to, aby atmosféru monitoroval, ju prišiel sprostredkovať aj do zahraničného výboru,“ vyhlásil Blanár. Myslí si, že deeskalácia napätia by mala byť taká, „aby sme podporovali tak Ukrajinu, ako aj Ruskú federáciu, aby pokračovali v dohodách“.

Blanár opätovne vyzval, aby sa nerobilo plánované vojenské cvičenie na Slovensku. Na cvičení Saber Strike, ktoré sa uskutoční od 1. do 14. marca v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač, sa zúčastní 3 000 vojakov s približne 1 000 kusmi techniky. Zámerom cvičenia je preskúšanie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie