Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tajný vojenský tunel medzi Slovenskom a USA? Satirický blog prevzali hoaxeri a šíri sa sociálnymi sieťami. Naď reaguje
Zdielať na

Tajný vojenský tunel medzi Slovenskom a USA? Satirický blog prevzali hoaxeri a šíri sa sociálnymi sieťami. Naď reaguje

BRATISLAVA / Ako sa hovorí, ani sranda nie je zdarma. Živnou pôdou pre slovenskú konšpiračnú scénu sa stal satirický blog, ktorý si trochu nešťastne uťahuje z konšpirátorov a dezinformácií. Obsah začal zdielať Občiansky tribunál, ktorý sa "preslávil" protestmi pred parlamentom a opľúvaním poslanca SaS Miroslava Žiaka.

Satirický blog, ktorý na svojej stránke vytvára nereálne správy napísal: "Jedným zo záväzkov vyplývajúcich z členstva v NATO je dokončenie tajného tunela medzi USA a Slovenskom?Jeho jediným účelom je nepozorovaný presun americkej vojenskej techniky smerom k Ukrajinským hraniciam." V blogu sa to spomína s tým, že toto tranzitné spojenie medzi Washingtonom a Margecanmi má byť dokončené v roku 2023 a náklady na výstavbu vo výške 2 miliardy EUR hradí výlučne Slovensko.

Predmetný text uviedol aj ďalšie fikcie, ako to, že po dokončení tunela už nie je možnosť vystúpiť z NATO, čo mal oznámiť tajomník NATO generál Zaph Brannigan: "Vzhľadom na strategickú polohu a priame spojenie s Washingtonom, sa Slovensko formálne stane ďalším štátom USA.“

V spomínanom vymyslenom blogu nie je, z pochopiteľných dôvodov, jediný odkaz na relevantný zdroj. Blog zaujal člena Občianskeho tribunálu, ktorý si na sociálnej sieti hovorí Faari a text označil za dôkaz americkej agresie. Blog sa však dostal aj do ďalších skupín, ako Rusko - jediná záruka mieru na svete a k anonymným profilom, ako Hrdý Slovan.

Na hoax sme sa spýtali aj ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Jeho reakciu sa dozviete vo videu:

​V relácii Analýzy Na hrane sa téme hoaxov venoval odborník Jakub Goda, ktorý v relácii priznal, že zaoberať sa hoaxami jednotlivo, je štiepením energie. "Snažíme sa vytvoriť vhodné formáty a vhodnú formu, ako vyplniť priestor," priznal bez okolkov. "Snažíme sa nájsť najvýbušnejšie hoaxy, ktoré majú potenciál zasiahnuť aj do mainstreamového priestoru," uviedol s tým, že podobné prípady boli úmrtia moderátora Jula Viršíka, ale aj herca Milana Lasicu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie