Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak na Ukrajine dôjde k vojenskému konfliktu, budeme si musieť poradiť s tisíckami utečencov
Zdielať na

Ak na Ukrajine dôjde k vojenskému konfliktu, budeme si musieť poradiť s tisíckami utečencov

BRATISLAVA / Žiadni ekonomickí migranti, ale vojnoví utečenci. Ak napätie na hraniciach Ukrajiny, Ruska a Bieloruska bude eskalovať, treba sa pripraviť na 10-tisíce ľudí, ktorí budú utekať pred vojnou. Jediná možná cesta, ako vyriešiť narastajúce napätie na ukrajinskej hranici s Ruskou federáciou je vrátiť sa za rokovací stôl. V relácii Analýzy Na hrane to uviedli obaja bývalí diplomati a aktuálni poslanci Tomáš Valášek (PS) a Peter Kmec (Hlas-SD).

V prípade potreby poskytne Slovensko Ukrajine humanitárnu pomoc. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a doplnil, že v súčasnosti vláda pracuje so všetkými variantmi, ako sa situácia na Ukrajine vyvinie. Ak by v dôsledku vojnového konfliktu utiekli z Ukrajiny tisíce ľudí, nazeralo by sa na nich podľa jeho slov ako na utečencov,a tým pádom by podliehali medzinárodnej ochrane.

Bývalý diplomat Peter Kmec v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ sa vyjadril, že v prípade ozbrojeného konfliktu vidí veľké riziká pre celé Slovensko. A to aj v oblasti energetiky, ale aj bezpečnosti a migračných vĺn. "Európa sa lenivo spoliehala na USA," uviedol Kmec s tým, že Západná Európa nevenovala pozornosť tomu, čo sa deje na východných hraniciach. "Situácia, ktorú máme na východnej hranici dnes, za týchto okolností, má cieľ zaručiť jednotnosť tých, ktorých Rusko počúva a to nie je len Európa, ale aj USA," doplnil Valášek a zdôraznil, že k jednotnosti Európy musí dôjsť za zatvorenými dverami. Proti ultimátam zo strany Ruska je podľa Valáška dôležité povedať jasné nie. "Za tridsať rokov jednania s Ruskom sa vytratila dôvera a treba nájsť spôsob, ako vrátiť Rusko za rokovací stôl," uviedol ďalej Kmec. 

Zvládneme nápor vojnových utečencov? Dozviete sa vo videu:

Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska zároveň poznamenal, že Slovensko má s ohľadom na skúsenosti s vojnovými utečencami, takpovediac dvojaký meter. Zatiaľ čo sme ako národ nemali problém prichýliť utečencov z Juhoslávie, k migračnej kríze v roku 2015 sme sa vďaka vláde postavili tak, akoby utečenci inej rasy ani neboli ľudia. Opak je však pravdou.

​Podľa oboch bývalých kariérnych diplomatov sa utečencov z Ukrajiny netreba obávať, pretože by mohli byť vzpruhou pre našu ekonomiku. Významne by nám pomohli napríklad lekári, ale aj sestry, ktorých nám v rezorte zdravotníctva aktuálne chýba až 10-tisíc.

Zároveň podľa odborníkov pomáha migrácia riešiť aj demografické starnutie obyvateľstva na Slovensku. Podľa portálu Infostat sa demografické starnutie prejavuje početným aj relatívnym nárastom vyšších vekových skupín obyvateľstva. "Populácia seniorov sa obvykle vymedzuje vekovou hranicou 65 rokov. V krajinách západnej Európy sa táto hranica obvykle zhoduje s oficiálnym dôchodkovým vekom. V krajinách východnej Európy ju možno nahradiť vekom 60 rokov," uvádza portál pričom za dôvod označuje predovšetkým predlžujúcu sa dĺžku života po druhej svetovej vojne, kedy sa stal život kvalitnejší a znížila sa úmrtnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie