Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší brutálny útok na maloletého: V Medzilaborciach dobili 13-ročného chlapca
Zdielať na

Ďalší brutálny útok na maloletého: V Medzilaborciach dobili 13-ročného chlapca

BRATISLAVA / Po Miloslavove sa ďalší útok na maloletého stal v Medzilaborciach. Trinásťročného chlapca napadla skupina mladíkov, ktorí si brutálnu bitku natáčali na mobilné telefóny. Práve tieto videá slúžia ako dôkaz. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Na brutálny útok, ktorý zažil 13-ročný chlapec z Afganistanu u nás na Slovensku, zrejme dlho nezabudne. Partia mladíkov z Medzilaboriec ho kopala a udierala päsťami do hlavy. O tínedžera sa museli postarať lekári. Útočníci odchádzali s päťdesiatimi eurami. Agresori si útok dokonca nakrúcali.

K incidentu došlo na Zámočníckej ulici v Medzilaborciach. Kým partia miestnych na cudzinca útočila, ďalší si všetko natáčali na mobil. Do redakcie sme dostali dve videá. Každé urobil iný účastník incidentu, no zachytený je ten istý priebeh. Vzhľadom na ochranu ľudskej dôstojnosti zverejníme len časť nahrávky. Z akého dôvodu miestni na Afganca zaútočili, to jasné nie je.

"Trinásťročného chlapca z Afganistanu chytili za bundu a opakovane od neho pýtali peniaze,  chlapec utrpel aj niekoľko rán do hlavy?" uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. Ústredie práce potvrdilo, že maloletý bez sprievodu mal byť v tom čase v karanténe v Centre pre rodiny s deťmi. Zariadenie však svojvoľne opustil. Na zábere vidíte, že v jedno momente sa Afgancovi podarilo ujsť. Ďaleko sa však nedostal. "Medzilaborčania ho ale dobehli, zvalili na zem, kde ho opakovane udierali a kopali.  Maloletemu bola odcudzená hotovosť vo výške 50 eur," pokračovala Ligdayová.

Chlapca museli odviesť na urgentný príjem

K napadnutiu sa vyjadrila aj Alena Krčová, HOVORKYŇA OS ZZS: "Mali ho napadnúť a spôsobiť mu zranenia. Posádka ho na mieste ošetrila. Prevoz do nemocnice nutný nebol." Napokon ho ale pracovníci zariadenia odviezli na urgentný príjem do nemocnice v Humennom, kde ho ošetrili ambulantne. So zlomeným nosom odchádzal do domáceho liečenia. Polícia prípad prešetruje ako trestný čin lúpeže. Troch páchateľov už zo skutku aj obvinili. Obmedzili im osobnú slobodu a skončili za mrežami cely policajného zaistenia. Polícia okrem páchateľov zabezpečila aj výsluchy svedkov. Prečo cudzinec opustil zariadenie, to známe nie je. Faktom ostáva, že Slovensko nie je pre migrantov cieľovou destináciou.

"Nie je vyhľadávaná ako krajina, kde by priamo cestovali a tí maloletí sa objavia ako nelegálni migranti, ktorí prekročia hranicu. A keďže sú to deti, o každé dieťa sa treba starať keď sa pýtame, ako si predstavujú šťastie a budúcnosť, tak svoju budúcnosť vidia inde ako na Slovensku," zareagoval Vladislav Fejo, riaditeľ CDR Dlaň v Medzilaborciach.  Policajný vyšetrovateľ pre obvinených navrhuje väzobné stíhanie.

​Kauza Miloslavov rozhýbala aj politikov

Po predchádzajúcom hrozivom útoku na jedenásťročné dievča v Miloslavove požiadal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) o zasadnutie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) ho zvolal na 18. januára 2022. Dôvodom boli podozrenia, že sa polícia bude snažiť prípad zamiesť pod koberec. Žiadna z týchto informácií sa nepotvrdila a výbor pre obranu a bezpečnosť vyhodnotil, že vyšetrovanie prípadu prebieha bez pochybností. 

​Téme šikany sa venovali aj minister vnútra Roman Mikulec a jeho predchodkyňa Denisa Saková (Hlas-SD) v relácii Na hrane TV JOJ. Zaoberali sa aj témou, či je potrebná legislatívna zmena. ​"Nemyslím si, že my potrebujeme iné zákonné páky, ako polícia má," zdôraznil minister, že lopta je v tomto prípade na strane ministerstva práce, pod ktoré spadá kuratela aj krízové linky pomoci. Dôležitú úlohu má aj ministerstvo školstva. Ich návrhy boja so šikanou prešli aj posledným zasadaním vlády. 

Podľa Sakovej je kľúčové, že hliadky sú vyťažené pri strážení športovísk, a teda nemôžu fungovať ako hliadky a dozerať na poriadok. Zdôraznila, že školy navštevujú preventisti, ktorí komunikujú s pedagógmi, ale aj žiakmi. Učiteľom majú pomáhať nielen nahlasovať šikanu, ale aj ju včas odhaliť. 

Minister poznamenal, že je dôležité si uvedomiť, že šikana nie je produktom pandémie, ale existuje roky. "Je dôležité povedať, že zbytočne budeme menovať všetky tie mechanizmy, lebo za to sme zodpovední všetci, celá spoločnosť," povedal k téme s tým, že pokiaľ občania nebudú podobné prípady nahlasovať, polícia sa ich nemá ako dozvedieť, a teda ich nemá ani ako riešiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie