Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na hrane TV JOJ so Šipošom a Blanárom: O zníženej DPH sme nerokovali, potrebujeme analyzovať, tvrdí Šipoš (OĽaNO)
Zdielať na

Na hrane TV JOJ so Šipošom a Blanárom: O zníženej DPH sme nerokovali, potrebujeme analyzovať, tvrdí Šipoš (OĽaNO)

BRATISLAVA / Inflácia rastie, elektrina, plyn, ale aj potraviny sú čoraz drahšie. Zníženou DPH na potraviny sa mala v pondelok zaoberať koaličná rada, ktorej závery nie sú známe. Zdá sa, že svoj návrh bude mať hnutie Sme rodina. Ako sa k aktuálnym témam stavia koalícia, a kde stojí opozícia?

Budeme mať nižšiu DPH na potraviny? Ako sa zachovať v rusko-ukrajinskom konflikte? To sú aktuálne témy, ktoré hýbu spoločnosťou. V relácii Na Hrane nechýbal ani exkluzívny prieskum agentúry AKO, ktorý ukázal s ktorou stranou ľudia najviac súhlasia pri presadzovaní opatrení proti pandémii. O tom všetkom diskutoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a podpredseda parlamentu a strany Smer-SD Juraj Blanár. 

Koalícia síce posledných pár dní avizuje riešenia, ale zatiaľ nie je jasné, či existuje pevná dohoda. Predseda Smeru-SD Robert Fico pritom pred pár dňami uviedol, že návrhy pomoci by jeho strana podporila. "Zatiaľ sme o znížení DPH nerokovali, pretože si potrebujeme tieto dáta poriadne zanalyzovať," povedal na začiatok Šipoš s tým, že znížiť DPH nie je jednoduché riešenie a podľa potravinárov to nezaručuje skutočné zníženie ceny. 

​Návrhy na zníženie DPH predkladala aj opozícia. "Od septembra minulého roka upozorňujeme túto koalíciu na zdražovanie," reagoval Blanár a vyrátal, že až päťkrát sa snažili k zdražovaniu komodít zvolať mimoriadnu schôdzu. Ako príklad uviedol riešenia, ktoré vláda Smeru-SD využila, keď sa zavádzalo euro. V tomto prípade sa však ceny zdvíhali kontinuálne a to trištvrte roka predtým. Blanár sa ohradil, že táto koalícia je neschopná. "Keď to dokáže Poľsko, dokážeme to aj my," poznamenal. 

Sme rodina nepredstavila, kde má koalícia peniaze vziať

"Je pravda, že pán Karahuta s tým prišiel, ale nepovedal odkiaľ tie peniaze vezmeme," uviedol Šipoš k návrhu Sme rodina. Blanár podľa neho splieta dve veci a upozorňoval na to, že ani zníženie DPH na základné potraviny na 10 % sa do cien nepretavilo. Na Blanárovom návrhu sa Šipoš zo srdca zasmial: "Vy chcete obchodníkom diktovať, aké budú mať ceny?" Blanár reagoval obvinením vládnej koalície z rozhadzovania za lotérie a odmeny za očkovanie. 

So znížením DPH má problém aj Igor Matovič, ktorý Karahutovi odkázal, že chce počuť návrh, komu má tie financie zobrať. "Ochota je, ale musíme si povedať, že každý rezortný minister musí prísť s tým, odkiaľ na to vezme peniaze," vyjadril sa Šipoš, podľa ktorého sa za zdražovaním potravín skrýva zdražovanie energií. "Pracujeme na tom, aby sme znížili ceny energií," pokračoval s tým, že v zložkách, kde to štát ovplyvniť vie - čo je tranzitný poplatok - tam to aj robí a štát sa ceny snaží stlačiť na najnižšiu sumu. 

​Ceny energií sú však zdrojom sváru medzi ministrom Matovičom a ministrom Sulíkom, ktorí sa nevedia dohodnúť, kto to má v kompetencii. Šipoš poznamenal, že rokovanie rezortov aktuálne stojí kvôli tomu, že minister Sulík je v Dubaji. 

"Vypočul som si pána Šipoša a on nehovoril, ako to riešiť, ale len popisoval priebeh. Nič sa neudeje, lebo sa medzi sebou hádajú," vyriekol podpredseda Smeru-SD a zdôraznil, že opozícia navrhovala riešenia už dávno, ale koalícia ich ignorovala a doplnil, že zdraženie vyjde bežnú domácnosť za rok jeden mesačný plat.

"Ak vaši poslanci na výbore schválili, že poďme o tom rokovať, tak sa k tomu postavte čelom a zavolajte si Sulíka a prezidentku," zaútočil Blanár. Pravdou je, že na vysoké ceny energií sa sťažuje aj ZMOS a apeluje, že situácia pre nich bude neúnosná. Šipoš sa odvolal na dlh z minulosti a tunely pre oligarchov.

Vlna omikronu silnie

Stále sa nevie, či so stúpajúcimi počtami infikovaných, bude zaistené fungovanie štátu. "Je pre nás kľúčová situácia v nemocniciach," poznamenal Šipoš a zdôraznil, že v tom prípade príde ručná brzda v podobe povinného homeofficu. "Ak tá situácia bude tak vážna, že nám začnú narastať počty v nemocniciach," zopakoval Šipoš, čím reagoval na otázku,  či v takom prípade už nebude neskoro.

Obvinil aj Smer-SD, ktorý v stredu zorganizoval protest na Hodžovom námestí v Bratislave a nedodržiavali sa na ňom nariadené opatrenia. Blanár reagoval tým, že počty nestúpali ani po proteste v Košiciach. "Ja môžem odísť,"zareagoval na doplnené informácie o omikrone, ktorý je zásadne infekčnejší. "Omikron sa tu bude šíriť a tie dopady nebudú už také a netreba pritvrdzovať," odpovedal na margo riešenia vlny omikronu. "Počkajme si na ten omikron, ale tvrdenia, že my ho šírime odmietam," poznamenal smerom k Michalovi Šipošovi. 

Najviac súhlasia s SaS

27 percent ľudí sa v opatreniach zhoduje so stranou SaS a 16 percent sa stotožňuje s riešeniami Sme rodina. S 11,2 percentami sa na treťom mieste ocitlo vládne OĽaNO. "Čo sa týka tejto pandémie, musíte robiť aj opatrenia, ktoré nie sú populárne," povedal Šipoš na margo výsledku Matovičovho hnutia. Blanár zhodnotil, že problémom je, že vláda nevie prijať žiadne poriadne opatrenia. "Dodnes nie je odškodňovací zákon," zdôraznil Blanár s tým, že koalícia sa nevie na ničom zhodnúť. Podľa Šipoša je na vine opozícia, ktorá ide proti tomu, čo hovoria odborníci a vláda. 

Zahraničný výbor bez poslancov 

Médiami vo štvrtok prešla informácia, že sa uvažuje nad rozmiestnením spojeneckých vojsk v štyroch krajinách, vrátane Slovenska. Blanár vyčíta, že na bezpečnostnú radu nebol pozvaný predseda výboru za Smer Marián Kéry. Zároveň sa vyjadril, že ho minister Korčok na rokovaní nepresvedčil. Blanár zdôraznil, že ukrajinský prezident Zelenský vyzýva občanov, aby zachovali pokoj. "U nás sa ale mobilizuje," poznamenal Juraj Blanár. 

Michal Šipoš argumentoval tým, že poslanci OĽaNO rokovali s ministrom Naďom, ale aj s ministrom Korčokom, ktorí odpovedali na všetky otázky. Výbor pre sociálne veci je podľa Šipoša dôležitejší a nechodí tam Robert Fico. 

​Blanár v relácii poznamenal, že aj Smer-SD je lojálnym členom  NATO, ale trvá na tom, že treba dodržiavať medzinárodne právo a nie vyostrovať situáciu zvolávaním bezpečnostnej rady. "My sme za mier," poznamenal s tým, že sa má zaujať stanovisko, ktoré zblíži Ukrajinu a Rusko. Michal Šipoš to však oponentovi rýchlo vrátil: "Robert Fico zvolával bezpečnostnú radu kvôli dlažobným kockám."

V závere relácie sa Šipoš vyjadril, že OĽaNO stojí za obvinenou poslankyňou Kaveckou, ktorá je podľa nich nevinná. Rovnako sa hnutie stavia aj k ministrovi Vlčanovi, ktorý čelí obrovskej kritike kvôli kauze s dotáciami na ošípané. Jeho, dnes už bývalý štátny tajomník, dostal dotáciu v sume presahujúcej 4-tisíc eur na jedno prasa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie