Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
"Politika našich ľudí?" Za nepodanie majetkového priznania pokuty zjavne neplatia pre všetkých
Zdielať na

"Politika našich ľudí?" Za nepodanie majetkového priznania pokuty zjavne neplatia pre všetkých

BRATISLAVA / Je to náhoda, alebo politika "našich ľudí"? Ak verejný funkcionár nepodá majetkové priznanie, alebo ho podá neskoro, má dostať pokutu. O tej ale rozhoduje parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. V desiatkach prípadov sa však rozhodol, že pokutu neudelí. Podľa zistení televízie JOJ ide prevažne o nominantov súčasnej vlády.

Za nepodanie, či zmeškanie podania majetkového priznania hrozí pokuta vo výške spravidla jedného mesačného platu. Pri poslancoch, primátoroch, či členoch dozorných rád a predstavenstiev to nie je málo. Minulý rok takto výbor riešil asi dvesto hriešnikov. Buď nepodali vôbec, alebo svoj majetok priznali po termíne. "V niektorých prípadoch výbor napriek tomu, že je preukázané porušovanie povinností, celkom zjavne zvýhodňuje niektorých verejných funkcionárov," uviedol pre TV JOJ advokát a bývalý štátny tajomník na ministerstve dopravy za SNS, Peter Ďurček. 

Zákon hovorí, že výbor skonštatuje porušenie zákona a udelí pokutu. U každého z dvesto hriešnikov mali poslanci pripravené rozhodnutie o pokute. U asi štvrtiny sa však jednoducho nenašlo dosť poslancov, aby to schválili. "Tým zdržaním sa hlasovania alebo nezahlasovaním im akoby zastavuje to konanie, hoci majú dostať pokutu podľa ústavného zákona," dodáva Ďurček. 

Ľudia blízki koalícii aj kajúcnička Wittenbergerová

Pozreli sme sa na zoznam asi päťdesiatky funkcionárov, ktorým takto poslanci pokutu nedali. Je medzi nimi aj bývalá šéfka Daniarov Lenka Wittenbergerová, ktorá je kajúcničkou v kauze Mýtnik 3. Zvyšné mená vyvolávajú podozrenie, že ide o nominantov súčasnej koalície, alebo takých, ktorých si po voľbách súčasná garnitúra osvojila. Pokutu nedostala napríklad manželka jedného z koaličných poslancov, ale ani súčasný prezident finančnej správy Jiří Žežulka. "O tých majetkových priznaniach rozhoduje výbor, ktorého členovia sú politici, ktorí rozhodujú o svojich kolegoch, alebo v podstate o svojich nominantoch," hovorí Zuzana Petková zo Zastavme korupciu. 

Advokát Peter Ďurček bol za minulej vlády ako nominant SNS štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy. Sám nestihol majetok priznať včas. Pokutu mu vtedy len oznámili. "Vtedajší poslanci a vtedajší výbor to bral tak, že jednoducho musí sa uložiť pokuta, ktorú som aj dostal a musel som ju uhradiť," hovorí Peter Ďurček.

Pokuta zrejme neplatí pre každého rovnako

Dnes, zdá sa, pokuta neplatí pre každého rovnako. Zvlášť, ak ide o nominanta súčasnej vlády. "Zdá sa vlastne z toho zoznamu, ktorý máte aj vy k dispozícii, že sú niektoré osoby možno preferované a to nie je samozrejme správne," hovorí Zuzana Petková. 

Predseda výboru zo SMERU to ale popiera. Na neudelení pokuty sa totiž v mnohých prípadoch zhodli koaliční s opozičnými poslancami. "Tí verejní funkcionári noví veľakrát, alebo častokrát, nevedia o tom, že majú povinnosť podať do 30 dní oznámenie o majetkových pomeroch," hovorí predseda výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií Boris Susko. Čiže ak nevedia, že treba podať majetkové priznanie, alebo nestihnú a dostatočne to vysvetlia, výbor im pokutu nedá. Je im vraj jedno, ktorá vláda ich nominovala. "Ja sa snažím ten výbor presvedčiť, aby rozhodovali tak, aby sme si to rozhodnutie vedeli na Ústavnom súde obhájiť," dodal Susko. 

Dlhodobo sa majetkovým priznaniam venuje aj nadácia Zastavme korupciu. Jej šéfka hovorí, že systém je nastavený zle. Tí, čo pokutu dostali, sa môžu cítiť diskriminovaní. "Už dlhodobo navrhujeme, aby kontrolu majetkových priznaní prevzala nejaká nezávislá inštitúcia," dodáva Zuzana Petková. Zmenu systému kontroly majetkových priznaní má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení. Výsledky reálnych krokov sú však zatiaľ prinajmenšom otázne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie