Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokenrol ako kultúrny fenomén: Činohra SND uvádza hru Kým prídu Stouni...
Zdielať na

Rokenrol ako kultúrny fenomén: Činohra SND uvádza hru Kým prídu Stouni...

BRATISLAVA / Odložená premiéra inscenácie režiséra Matúša Bachynca Kým prídu Stouni… sa bude konať v pondelok 31. januára. Predpremiéru herci odohrajú dnes (30.1.2022). Inscenácia Kým prídu Stouni... možno niekomu oživí spomienky na mladosť, všetkým však prinesie predovšetkým radosť a rozptýlenie, sľubuje Slovenské národné divadlo.

Predstavenie, ktoré prináša divákom pozitívnu energiu, akú má v sebe zakódovanú rokenrolová hudba, si môžete pozrieť už v posledných januárových dňoch v nedeľu 30. 1. a v pondelok 31. 1. a následne 12., 13. a 27. februára.

Pôvodne plánovanú predpremiéru aj obe premiéry hry Kým prídu Stouni… musela Činohra SND zrušiť pre pozitívny test na covid jedného z účinkujúcich. Po priaznivom pretestovaní hereckého súboru je však už opäť všetko pripravené na prvú tohtoročnú premiéru v Činohre SND, ktorá chcela po ťažkých pandemických časoch priniesť na javisko hru, ktorá sa pozrie na svet s nadhľadom, ale aj ironicky a so sarkazmom. 

​​"Inscenácia Kým prídu Stouni… je vážnym, ale aj vtipným zamyslením nad takým kultúrnym fenoménom, ako je rokenrol a jeho najživotaschopnejšie a najslávnejšie vtelenie – skupinu The Rolling Stones," uviedlo divadlo k novej inscenácii s hviezdnym obsadením

“The Rolling Stones je najemblematickejšia skupina, pretože Beatles sa už rozpadli a žiadna iné kapela nie je na scéne tak dlho. Navyše na Stounoch vidieť aj to, ako sa vyrovnávali s manželstvom, so starnutím a v poslednom čase, bohužiaľ, aj so smrťou. Vedeli sme preto, že pohľad na rokenrol cez Stounov môže byť najkomplexnejší,” približuje dramaturg inscenácie Daniel Majling, ktorý dodal, že veľkú úlohu zohrala aj skutočnosť, že Činohra SND má v súbore Roba Rotha.

Herec je celoživotným skalným fanúšikom a obdivovateľom Micka Jaggera. Spolu s Robom Rothom diváci na javisku uvidia skvelé výkony Emila Horvátha, Jany Oľhovej, Emílie Vášáryovej, Kamily Magálovej aj Táni Pauhofovej. V inscenácii však znie aj živá rocková muzika v podaní Daniela Fischera, Ondreja Kovaľa, Alexandra Bártu a Mariána Džubáka.

Herci odhalia aj ďalšie talenty

Činohra Slovenského národného divadla má nielen skvelých hercov, ale aj hudobníkov. Herec Daniel Fischer pôsobí v kapele Orchester Jeana Valjeana (OJV), ktorá vznikla ešte počas štúdia na Vysokej škole múzických umení.

Člen Činohry SND Richard Autner, ktorý je divákom TV JOJ známy zo seriálu Nemocnica, získal na konci minulého roka ocenenie Nadácie Tatra banky ako objav roka. Počas pandémie uviedol svoj prvý hudobný album - Odpovede. 

K hudobným talentom činoherného súboru prvej divadelnej scény patrí aj herečka Dominika Kavaschová, ktorá svoje spevácke, ale aj tvorivé schopnosti, predviedla v inscenácii Morena po boku Andrei Bučkovej. 

Na svoju hudobnú minulosť si zaspomínal aj Alexander Bárta, ktorý v "Stounoch" opráši hru na basgitare. “Nikdy som si nemyslel, že budem ešte niekedy v život hrať na basgitaru. Kedysi som mal aj svoju kapelu, ale keď ma prijali na VŠMU na herectvo, naše cesty sa rozišli. Musím však povedať, že tentokrát si to veľmi užívam, strašne ma baví s chalanmi hrať,” priblížil herec. 

Pred pomyselným koncertom sa na pódiu a v zákulisí schádzajú členovia ochranky, bedňáci,  promotéri, zdravotníci aj fanúšikovia. V réžii Matúša Bachynca, na scéne, ktorú navrhla Barbora Šajgalíková a v kostýmoch Jána Husára sa, okrem kapely, predstavia Emil Horváth, Jana Oľhová, Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová a Kamila Magálová, ktorá si ako „rockerka“ aj zaspieva; nie je to pieseň The Rolling Stones, ale náročný Schnittkeho song.

Prečo práve Roliing Stones?

Pod textom hry je podpísaný kolektív autorov, teda prakticky všetci zainteresovaní, ktorých vedomosti o kapele a rôzne anekdotické príbehy „stmelilo“ inšpirujúce pero dramaturga Daniela Majlinga. Diváci sa o tejto legendárnej kapele dozvedia azda aj to, o čom doteraz ani netušili. „Každý z tvorcov sa snažil zaujať osobný postoj, pretože Rolling Stones preňho znamenali niečo v osobnom živote, iní sme na to išli akademicky, čítali sme si životopisy hudobníkov, ktorí v kapele účinkovali, čítali sme teoretické texty muzikológov,“ priblížil dramaturg zrod inscenácie.

„Drsní Stouni“ boli protikladom „uhladených Beatles“. Prenesieme sa s nimi do 60. rokov minulého storočia, rokov zrodu kontrakultúry mladých, vlny novej módy, nového životného štýlu, novej hudby... Veľa mladých tvorilo i dychtivo „konzumovalo“ kultúru v slobodnom ovzduší. Beatles sa po desaťročí „rozpadli“, ale Stouni  sú vďačnou témou nielen preto, že búrlivo pokračujú, ale poskytujú aj témy ako sa vyrovnať s manželstvom so starnutím a žiaľ, aj so smrťou.

"Stouni" práve v tomto období oslavujú 60 rokov kapely a tak by sa zdalo, že premiéra je načasovaná práve na toto obdobie. Nie je to však hra, ktorá by glorifikovala šesť desaťročí existencie kapely. Nápad vznikol asi pred rokom a pol aj preto, že po náročných a ťažkých témach ako napríklad Ruské denníky, Hriech/Její pastorkyňa, Milada a ďalších, sa v Činohre SND rozhodli ponúknuť predstavenie, ktoré sa aj na problematické veci pozerá s nadhľadom a humorom, možno iróniou či sarkazmom.

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie