Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Politológ Lenč o tvrdeniach poslanca Kéryho: Ak chce kritizovať prezidentku Čaputovú, mal by si vybrať iný príklad
Zdielať na

Politológ Lenč o tvrdeniach poslanca Kéryho: Ak chce kritizovať prezidentku Čaputovú, mal by si vybrať iný príklad

BRATISLAVA / Poslanec a predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) sa na pondelňajšej tlačovej konferencii vyjadril, že médiá pristupujú k téme ľudských práv rôzne. Cestu generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Moskvy prirovnal k návšteve prezidentky. Tá sa minulý týždeň zúčastnila Slovenského dňa na EXPO V Dubaji. Politológ vysvetľuje, čo na tvrdeniach opozičného "smeráka" nesedí.

Opoziční poslanci sa generálneho prokurátora zastali po jeho účasti na výbore, ktorý nebol uznášaniaschopný pre nízku účasť poslancov. Z opozície sa síce dostavili Tomáš Valášek (PS) a Juraj Blanár (Smer-SD), ale spolu s Martinom Čepčekom, ktorého vyhodili z poslaneckého klubu OĽaNO, obaja opozičníci uplatnili obštrukciu. 

Na následnej tlačovej konferencii prejavil predseda výboru Marián Kéry sklamanie z opätovnej neprítomnosti poslancov. Minulý týždeň vo štvrtok ( 27. januára) sa totiž rovnaká situácia stala za prítomnosti ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom.SaS). Na výbore boli len štyria poslanci. 

Generálny prokurátor sa po neúspešnom výbore, na ktorom sa rozhodol nezotrvať, uviedol, že už samotné pozvanie považuje za absurdné. Koalícia sa vyjadrila, že generálny prokurátor si ich neváži a preto odmieta na neúplnom výbore zostať a odpovedať na otázky tak, ako to urobil Korčok. Opozícia reagovala tým, že ministra zahraničných vecí označila za koaličného "lokaja".

Politológ Jozef Lenč sa nestotožnil ani s jedným výrokom. "Generálny prokurátor jednoducho odmietol zostať na výbore, lebo na ňom zostať nechcel, zatiaľ čo minister Korčok tam zostať chcel," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že chybou bolo, že výbor uznášaniaschopný nebol. "Ak by bol, tak by tam zostal," doplnil politológ. 

Porovnanie nesedí pán Kéry, odkazuje Lenč

Marián Kéry zároveň obvinil médiá, že zatiaľ, čo cesta generálneho prokurátora do Moskvy ich pobúrila, na návštevu prezidentky Zuzany Čaputovej v Dubaji nereagoval nikto. S jeho prirovnaním Jozef Lenč nesúhlasí. 

"Ten príklad, ktorý použil Kéry nesedí. Kým generálny prokurátor išiel na oslavu inštitúcie, ktorej čelný predstaviteľ má problém s tým, že je na sankčných zoznamoch Európskej únie a podieľa sa na tom systéme, ktorý nerešpektuje ľudské práva," vysvetlil politológ a dodal, že prezidentka Zuzana Čaputová išla do Dubaja na slovenský deň na svetovej výstave a návšteva nebola politická v zmysle, že by sa hlava štátu primárne stretla s predstaviteľom štátu, ktorý má problém s dodržiavaním ľudských práv. 

"Ak by som bol Marián Kéry ja, použijem iný príklad. Keby som chcel byť k pani prezidentke zlomyseľný porovnal by som to, že sa pani prezidentka nechce zúčastniť otvorenia OH v Číne, pretože sa dejú v štáte, ktorý nedodržiava ľudské práva. Zároveň jej však nevadilo vycestovať do Dubaja, ktorý ich tiež nedodržiava," uzavrel politológ s tým, že spomínaná tlačová konferencia mala za cieľ zastať sa Žilinku minimálne tak, ako naňho koalícia útočila.

Súvisiace články

Najčítanejšie