Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Generálny prokurátor Maroš Žilinka bol na ústavnoprávnom výbore. Na pretras prišli nahrávky z chaty aj paragraf 363
Zdielať na

Generálny prokurátor Maroš Žilinka bol na ústavnoprávnom výbore. Na pretras prišli nahrávky z chaty aj paragraf 363

BRATISLAVA / Po pondelňajšom trapase na zahraničnom výbore v parlamente čakajú generálneho prokurátora ďalšie otázky. O pozvaní na ústavnoprávny výbor informoval jeho predseda za OĽaNO Milan Vetrák. Ani Ústavnoprávny výbor však nie je uznášaniaschopný. Napriek tomu generálny prokurátor s poslancami diskutoval okolo dvoch hodín.

Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO) pozval generálneho prokurátora Maroša Žilinku na zasadnutie výboru. Poslanci sa chcú generálneho prokurátora pýtať napríklad na jeho cestu do Ruskej federácie na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry a na uzavretie dohody s ruskou prokuratúrou. Témou by však mala byť aj súdna mapa či novela trestného zákona.

"Nakoniec máme prerušenú schôdzu z minulého roka, ktorú by sme radi dokončili, a ktorá sa týka rozhodovania generálneho prokurátora v citlivých témach a kauzách, ktoré otriasajú spoločnosťou. Je to najmä používanie paragrafu 363 Trestného poriadku zo strany generálnej prokuratúry,“ uviedol Vetrák ešte koncom minulého týždňa. 

Opäť chýbajú poslanci

Okrem poslancov Suska, Hajšelovej (Sme rodina), chýba napríklad aj Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Na výbore je opäť prítomných len 7 poslancov, a teda výbor nie je uznášaniaschopný. "My máme aj inú prácu, než sedieť na neoficiálnom výbore a debatovať," poznamenal na úvod Maroš Žilinka. Ohľadom trestného zákona, ale aj ďalších noviel, ako je súdna mapa, pozval generálny prokurátor média na prokuratúru. 

Súdnu mapu označil generálny prokurátor za materiál, ktorý nie je možné nazvať reformou. "Je nepochopiteľné, že to, čo sa ukazovalo ako najlepší variant, je otočené o 180 stupňov," poznamenal Žilinka s tým, že obvody okresných prokuratúr závisia aj od ich agendy, nie len od pobočiek súdov. "Potrebujeme jasne vedieť, či bude úsek, alebo nebude úsek. Práca prokurátora nemôže byť určená náplňou práce súdu," pokračoval ďalej a uistenia o budúcej spokojnosti označil za nedostatočné. Žilinka zdôraznil aj to, že pod takýmto prístupom by mohol celý systém skolabovať. 

Prišlo aj na otázky

Alojz Baránik sa Maroša Žilinku spýtal, ako je možné, že majiteľ hotela, kam chodí generálny prokurátor na služobné cesty komunikuje s trestne stíhanými osobami. Narážal tým na nahrávky z poľovníckej chaty. "V danej veci som sa jednoznačne vyjadril v médiách. Môžem vám úplne otvorene povedať, že žiadneho majiteľa hotela Dukla nepoznám, v živote som s ním nebol, nepoznám ani Róberta Gebického a nemal som dôvod sa s nikým rozprávať na témy, ktoré sú spomínané na nahrávke," odpovedal Žilinka. 

Juraj Šeliga sa generálneho prokurátora spýtal na možnosti vymáhania odškodného od štátu. Narážal tým na prípad Jaroslava Haščáka. "Jeden z tých, ktorému ste zastavili trestné stíhanie tvrdí, že pokiaľ sa mu neospravedlníte, bude vymáhať až 10 miliónov eur," povedal Šeliga s tým, že takto sa môže domáhať finančného odškodnenia ktokoľvek. 

"Mojou povinnosťou v prípade indikovania porušení zákona je takéto rozhodnutie zrušiť," povedal k paragrafu 363 s tým, že domnienky, či vnímania odmieta verbalizovať.

Podľa Šeligu sa generálny prokurátor odpovedi na otázku o vymáhaní odškodného vyhýba. "Nie je miestom generálneho prokurátora na takomto fóre poskytovať návod, či moje rozhodnutie takúto možnosť zakladá," uviedol Žilinka a dodal, že generálna prokuratúra neposkytuje právne poradenstvo.

"Treba zdôrazniť, že my sa stále bavíme o tom, že generálny prokurátor zistil porušenie zákona, tak doňho budeme biť. Čakám kedy príde doba, že začneme ukazovať na tých, ktorí tento zákon porušili. Odmietam takúto debatu. Som orgán aplikácie práva a nebudem vysvetľovať ako vnímam zákon," uviedol generálny prokurátor a poznamenal, že na základe rokovacieho poriadku má povinnosť len podať vysvetlenie a to robí. Doplnil, že to či si niekto uplatní nárok na vymáhanie odškodného neznamená, že aj bude úspešný. 

Generálny prokurátor sa dostal do konfliktu s poslancom Alojzom Baránikom SaS. Ten tvrdí, že generálny prokurátor odmieta odpovedať. Juraj Šeliga (Za ľudí) ho obvinil z pocitu vlastnej neomylnosti.

To, že by mal niečo spoločné s vnútrokoaličnými spormi generálny prokurátor poprel. "Nepodsúvajte mi prosím záver o tom, že ustupujem a bol by som spokojný s nejakými zmenami. Inštitút paragrafu 363 považujem za dôležitý z hľadiska garancie práv na zákonnosť príprav trestného konania," Žilinka tak reagoval na otázku predsedu Milana Vetráka (OĽaNO), ktorý naznačil, že podnety zo strany prokurátora niekedy pôsobia ako nadpráca. 

Alojz Baránik sa pri téme korupcie v štáte rozčertil natoľko, že odišiel z rokovacej miestnosti. Reagoval tam na  výrok generálneho prokurátora, ktorý povedal, že v našej spoločnosti je tolerancia korupcie vysoká. Následne sa mrmlajúc do rokovacej miestnosti vrátil. Aj na základe výroku generálneho prokurátora o tom, že v prípade Alojza Baránika ho už nič neprekvapí je zrejmé, že konflikt je reálny. 

"Na každom jednom stretnutí sme apelovali na dodržiavanie právnosti," uviedol Žilinka na poznámku Juraja Šeligu (Za ľudí) k téme, že Slovensko si bude pripomínať vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a že v Rusku zavraždili novinárku a prípad sa nevyšetril. 

Zo zahraničného výboru Maroš Žilinka odišiel

Z pondelňajšieho zahraničného výboru generálny prokurátor odišiel nakoľko nebol uznášaniaschopný. Žilinka mal pred poslancami vysvetľovať svoju cestu na 300. výročie ruskej prokuratúry v Moskve, kde podpísal Program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023. Výbor však nebol uznášaniaschopný pre neúčasť viacerých poslancov. Žilinka po skončení výboru zdôraznil, že cestou do Ruska neporušil žiadne predpisy.

Žilinka sa zároveň vyjadril, že jeho pozvanie na rokovanie Zahraničného výboru Národnej rady SR považuje za "svojím spôsobom“ absurdné. Išlo podľa neho o súčasný nebezpečný trend "kopnúť si do generálneho prokurátora“.

Poslanci majú s návštevou Ruska problém

Žilinka sa počas návštevy stretol aj so šéfom ruskej prokuratúry Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie. "Program spolupráce na roky 2022 a 2023 som uzatváral so svojím rezortným kolegom, generálnym prokurátorom Ruskej federácie. S kým som mal podpísať takýto protokol? To je môj rezortný kolega,“ vysvetľoval Maroš Žilinka s tým, že na každom jednom stretnutí prízvukoval zákonnosť, dohľad nad zákonnosťou a ochranou základných práv a slobôd. Slovenský generálny prokurátor zároveň zdôraznil, že na oslavách sa zúčastnilo 30 krajín vrátane niektorých predstaviteľov prokuratúr krajín Európskej únie (EÚ).

Súvisiace články

Najčítanejšie