Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na hrane TV JOJ: Žilinka opozíciu nerieši, akoby s ňou bol ruka v ruke, tvrdil Krúpa. Je nestranný, reagoval Raši
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Žilinka opozíciu nerieši, akoby s ňou bol ruka v ruke, tvrdil Krúpa. Je nestranný, reagoval Raši

BRATISLAVA / Obranná dohoda so Spojenými štátmi by už mala byť podpísaná. Otázkou však stále zostáva to, ako naložiť s úvahami o prítomnosti vojsk NATO. Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ ukázal, či sme spokojní s pôsobením generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Témou naďalej zostáva aj zhoršujúca sa situácia v súvislosti s omikronom.  O dôležitých témach hovorili v štúdiu predseda branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) a podpredseda Hlasu Richard Raši. 

Pytačky Smeru aj náhrada Vlčana

Smer-SD popýtal Hlas-SD Petra Pellegriniho o politickú ruku. Spolupracovať by si želal nielen v komunálnych, ale aj v parlamentných voľbách. "Strana Hlas-SD bude v parlamentných voľbách súťažiť o voličov samostatne. Žiadnu koalíciu nechystáme. Čo sa týka komunálnych volieb,  vylúčili sme ĽSNS a OĽaNO," zhodnotil Raši s tým, že opozičné strany by mali spolupracovať pri odvolávaní ministrov vlády. 

Juraj Krúpa zasa poprel, že by mal akékoľvek informácie o tom, že by strana OĽaNO hľadala náhradu za ministra Vlčana, ktorý čelí nejednej kauze v rezorte. "Je to etické zlyhanie a uvidíme, ako to bude ďalej pokračovať. Je to náročný rezort. Neviem o tom, že by sa zaňho hľadala náhrada," odpovedal Krúpa. 

Obranná dohoda stále rozdeľuje

Obranná dohoda podľa informácií Juraja Krúpu už podpísaná je. "OĽaNO nie je 50 Kolesíkov, ktorí stláčajú na povel tlačítka," poznamenal na margo poslancov, ktorí majú s obrannou dohodou problém. Klub OĽaNO dostal v stredu výhražnú poštu, keď im prišiel v súvislosti s hlasovaním za dohodu list s prilepenou nábojnicou. Podľa Krúpu tento incident vyšetruje NAKA. 

Podľa Rašiho je zmluva plná pochybností a nejasností. "Je tam mnoho vecí, s ktorými nemôžeme súhlasiť," uviedol s tým, že ostatné krajiny majú zmluvu podpísanú výhodnejšie. Dohoda podľa Rašiho nemala schváliť ani prezidentka Zuzana Čaputová. 

​Opozícia podľa Krúpu popiera sama seba. "Je to ich úbohosť," skritizoval predchodcov ich vlády. "Viacerí poslanci za Hlas-SD chceli zmluvu podpísať. Napríklad pán Kmec," uviedol Krúpa s tým, že Peter Kmec za zmluvu u Trumpa loboval, aby mohol Pellegrini "prísť na návštevu". 

Podľa Rašiho spájanie nákupu stíhačiek F16 s podpisom bilaterálnej zmluvy vôbec nesúvisí. Rozdiel medzi Hlasom a Smerom je podľa Rašiho v tom, že Pellegriniho strana prináša reálne riešenia. 

Aliančné cvičenie

Podľa Krúpu nemôže cvičenie Saber Strike vnímať Rusko ako provokáciu a hrozbu. Aliančné cvičenie totiž nemôže presiahnuť 25-tisíc vojakov, ktorí sú neustále monitorovaní. "Cvičenia sa na Slovensku organizujú každý rok," zdôraznil Krúpa s tým, že opozícia je "akási ustráchaná". Podľa Krúpu, keď boli vo vláde, tak proti vojenským cvičeniam neprotestovali.

"Pre nás je prioritou to, aby sa bilaterálna dohoda s USA nepodpísala a v napätej situácii toto cvičenie situáciu zhorší," reagoval Raši s tým, že cvičenie sa má posunúť na neskôr. Reči o cudzích vojskách Krúpa odmieta. "Sú to naši spojenci. Keď sa niečo udeje, tak vy by ste sa najradšej schovali materi pod sukňu," zaútočil Krúpa. Počty ruských vojakov, ktorí sa aktuálne pohybujú okolo 130-tisíc Rašiho zrejme neznepokojujú.

"V súčasnej dobe sme za to, aby sa neeskalovalo napätie. Slovensku nič nehrozí," pokračoval Raši s tým, že veci sa dejú medzi Ruskom a Ukrajinou. "Funguje najprv článok 3, až potom 5," poznamenal Krúpa na margo obrany Slovenska zo strany Aliancie. 

Podľa Krúpu sú u nás dezinformácie silno zakotvené a opozícia si šírením paniky a nabehnutím na túto vlnu naberá percentá. "Je to typický oportunistický prístup Hlasu a celej opozície," zhrnul Krúpa. 

Veria Slováci generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi?

S generálnym prokurátorom Žilinkom je spokojných 17, 2 percent opýtaných a pomerne spokojných je 32,8 percent a teda má podporu 50 percent opýtaných. Najspokojnejší sú voliči Hlasu-SD, Smeru-SD a republiky. Nadpriemerne sú spokojní aj voliči koaličnej strany Sme rodina. 

"Pán Žilinka je tam rok a robí kontroverzné rozhodnutia. Prieskum koreluje aj s očkovanosťou a postojmi opozície. Vidíme, že generálny prokurátor je aktívny na sociálnych sieťach a komentuje aj politické dianie," reagoval Krúpa.

"Takúto spokojnosť s prácou nemá ani jeden člen vlády. Som presvedčený, že generálny prokurátor si svoju prácu vykonáva poctivo a na rozdiel od špeciálneho prokurátora Lipšica sa nenechá ovplyvňovať žiadnymi politikmi," komentoval exkluzívny prieskum pre reláciu Na Hrane Raši. 

S nestranným prístupom nesúhlasí Juraj Krúpa. "Opozíciu nerieši, ako by s ňou bol ruka v ruke," poznamenal k tomu, že kritikou nešetrí na ministrov, poslancov vlády a prezidentku. "Nikto normálny sa nebude bratať s prokuratúrou, ktorá vznikla za Petra Veľkého a je zodpovedná aj za gulagy," poznamenal Krúpa. 

Súvisiace články