Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Trestne stíhaný Martin Kvietik ostáva vo väzbe z preventívnych dôvodov
Zdielať na

Trestne stíhaný Martin Kvietik ostáva vo väzbe z preventívnych dôvodov

PEZINOK / Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová po trojhodinovom výsluchu obvineného finančníka Kvietika rozhodla, že bude naďalej väzobne stíhaný pre kšefty v Slovenskom pozemkovom fonde. Podľa sudkyne je naďalej dôvodná obava z toho, že by na slobode mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Kvietik je vo väzbe už 8 mesiacov pre korupčné obvinenia súvisiace s manipulovaním reštitučných konaní na pozemkovom fonde, za ktoré mal brať obrovské úplatky aj s ďalšími obvinenými. Kvietikov obhajca Dušan Ivan podal proti uzneseniu sudkyne sťažnosť na Najvyšší sud SR. Dušan Ivan na rozhodnutie sudkyne reagoval pre TV JOJ hneď po opustenej budovy súdu: "Sudkyňa konštatovala, že naďalej existuje hrozba pokračovania v trestnej činnosti, čo je čistá fantasmagoria.”

Obvinenia z korupcie považujú za výmysel 

Advokát obvineného Kvietika, ktorým je známy bratislavský právnik Dušan Ivan považuje obvinenia z korupcie a manipulácií reštitučných konaní na Slovenskom pozemkovom fonde za výmysel. Ide o svedka právnika Jána Gajana, ktorý tvrdí, že z úplatkov za vybavené reštitúcie odovzdával peniaze Kvietikovi, dodnes ale vyšetrovatelia nemajú osoby, pre ktoré by mali byť konkrétne reštitúcie vybavené.

Kvietika drží vo väzbe prokurátor z obavy, že po prepustení na slobodu môže opäť využiť silné väzby na štátne inštitúcie a politikov, a pokračovať v obdobnej trestnej činnosti. Takúto konštrukciu Kvietikov obhajca považuje za neprípustnú. Okrem toho prokuratúra predpokladá, že sa ešte môžu v prípade identifikovať osoby, ktoré bude potrebné vypočuť. Problém je, že ani prokurátor a ani polícia stále nevie, o aké osoby by mohlo konkrétne ísť. Stále sa čaká na podklady žiadané od Interpolu. Pre Martina Kvietika je ale zásadný fakt pre jeho prepustenie na slobodu ten, že vyšetrovateľ už niekoľko mesiacov vo vyšetrovaní údajne neurobil žiadny úkon a vyšetrovanie stojí. Vyšetrovateľ neposilňuje dôkaznú situáciu, ktoré sa údajne podľa jeho obhajcu po dobu väzobného stíhania skôr oslabuje v prospech obvineného. V aktuálnej reakcii na opätovné tvrdenie prokurátora o nutnosti zadržiavania Kvietika vo väzbe, zaslal Kvietikov obhajca sudkyne pre prípravné konanie vyjadrenie obvineného, v ktorom postup prokurátora vníma opäť ako politicky motivovanú snahu o väznenie.

Kvietik svoje väzobné stíhanie berie ako politicky motivovaný čin

"Prokurátor sa vo svojom stanovisku úplne vyhol reakcii na moje konkrétne tvrdenia potvrdzujúce tento záver. V podstate sa len odvolal na predchádzajúce stanoviská a závery súdov v tejto veci so všeobecným konštatovaním, že „naďalej je daný vyšší pravdepodobnostný záver o spáchaní trestnej činnosti“ a že „nenastali žiadne skutočnosti oslabujúce obavu z pokračovania v trestnej činnosti. Nijako pritom nereagoval na moje konkrétne argumenty, že ani po ôsmich mesiacoch vyšetrovania nebolo identifikované žiadne konkrétne reštitučné alebo nájomné konanie, ktoré ako „nezistené“ je označené v obvinení z 19.5.2021. Zároveň neboli vykonané žiadne podporné dôkazy na potvrdenie mojej protiprávnej činnosti vo vzťahu ku dvom reštitučným konaniam označených v obvinení z 20. mája 2021. Jeho reakcie ostali aj moje podrobné výhrady k absencii konkrétnych skutočností o hrozbe pokračovania v trestnej činnosti. Nereagoval ani na námietku (podporenú aj konkrétnym rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky), že ich nemožno nahradzovať špekuláciami, domnienkami a nepodloženými predpokladmi a vágnymi tvrdeniami s tým, že druh, charakter, rozsah či závažnosť trestnej činnosti samo osebe nepostačuje na záver o existencii preventívnej väzby. Rozumiem jej ako neprípustnú politicky motivovanú snahu udržať ma vo väzbe minimálne až do začatia hlavného pojednávania v trestnej veci, ktoré je naplánované na 25. februára 2022 (tzv. Dobytkár)," uverejnil Kvietikovo vyjadrenie obhajca Dušan Ivan. 


"Vyšetrovanie vedie Národná kriminálna agentúra, odbor Západ. K ukončeniu vyšetrovania a k času podania obžaloby sa Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nemôže presne vyjadriť, nakoľko stále prebiehajú vyšetrovacie úkony," uviedol hovorca Dalibor Skladan.

Súvisiace články

Najčítanejšie