Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Smrť jedného z najznámejších slovenských bossov Miroslava Sýkoru stále nie je uzavretá
Zdielať na

Smrť jedného z najznámejších slovenských bossov Miroslava Sýkoru stále nie je uzavretá

Uplynulo 25 rokov od vraždy jedného z najznámejších bossov slovenského podsvetia. Smrť Miroslava Sýkoru stále nie je uzavretá. Prípad pojednáva súd od roku 2015.

Zo Sýkorovej vraždy sú obžalovaní Richard Benčič alias Kofola, Marek Lupták, Milan Majtán a bývalý boss nitrianskeho podsvetia Ľuboš Ferus. "S pánom Miroslavom Sýkorom som mal veľmi dobrý vzťah. Miroslav Sýkora ako som uviedol spal u mňa týždeň predtým, bez ochranky chodil za mnou," uviedol Ferus. 

Pojednávanie je odložené na máj 

Ďalšie dve pojednávania so štvoricou obžalovaných boli na programe v januári tohto roka. Obe boli odročené. Svedok sa ospravedlnil, pretože pracuje v zahraničí a na súd nemohol prísť ani Ľuboš Ferus. "Hlavné pojednávanie bolo odročené na termín 10. a 11. mája 2022 z dôvodu ospravedlnenia neúčasti obžalovaného z karanténnych dôvodov," povedal Adamčiak. 

​Počas májových pojednávaní vo vražde Miroslava Sýkoru bude vypočutý posledný svedok, budú sa čítať znalecké posudky a svedecké výpovede. 

Miroslav Sýkora založil v porevolučnom období najvplyvnejšiu mafiánsku skupinu. Údajne mal byť zapletený aj do vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša. Jeho vraha takisto dodnes nepoznáme. Sýkora svoju skupinu prepojil so štátnymi orgánmi. Najbližší vzťah mal so SIS a vtedajším námestníkom riaditeľa Jaroslavom Svěchotom. Keď už o sebe vyhlasoval, že má údajne zarobených dosť peňazí, chystal sa do politiky. Sýkorky mal prevziať Róbert Lališ alias Kýbel. Sýkora si ešte zobral podiel z krádeže viac ako 170-tich miliónov korún z nitrianskej pobočky VUBčky. Na delení peňazí sa rozhádal so svojim pobočníkom Petrom Križanovičom alias Duranom. Pri následnej prestrelke prišiel Duran o nohu. Zo Sýkorovej vraždy bol preto podozrivý aj on.

​Sýkoru rozstrieľali za bieleho dňa

Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča rozstrieľali 6.februára 1997 na pravé poludnie pred jedným z bratislavských hotelov, kde išli na stretnutie. 

Dvaja muži strieľali z brokovnice a samopalu. Podľa prokurátora Sýkoru zasiahli trinásťkrát do hlavy a hrudníka. Išlo doslova o verejnú popravu. Na jeho pohreb v Slávičom údolí prišli stovky ľudí. "Miro bol v pohode, úplne rozhľadený človek, začal na žurnalistike, v podstate sme boli v jednom ročníku, potom sme sa dlhší čas nevideli, až o niekoľko rokov, on ma vyhľadal, prišiel za mnou, že môj brat má asi problém, ak je to on," povedal kamarát a bývalý spolužiak Mira Sýkoru. 

Iná organizovaná skupina z Bratislavy ho vydierala, čo bol nahlásiť na polícii. Keď sa vrátil z mesta MHDčkou domov, tak mal doma výpalníkov, ktorí mu bejzbalovými palicami rozbili byt a ubili rodinu. "Miro mal vtedy mal veľmi silné slovo, hovorí sa, že v tej dobe asi najsilnejšie na Slovensku, nebolo to jednoduché, ale Miro vedel jednať s ľuďmi, nebol to nejaký bezkrký bitkár, bol to človek , ktorý vedel rokovať, bol to obchodník. Treba objektívne povedať, že v tej dobe nefungovala polícia, v podstate človek sa nemal ísť kam sťažovať, keď mal problém," uviedol Sýkorov kamarát. 

​Viacerí sa snažili Sýkoru zlikvidovať

"Miro bol taký náš jak otec, keď zomrel, tak vtedy som sa podozvedala vlastne, že čo všetko je za Mirom Sýkorom. Ale patril medzi veľmi inteligentných mafiánov, to treba uznať, aj sa to hovorilo o ňom," povedala Desana Dudášová. 

Ľudí, ktorí chceli v minulosti zlikvidovať Miroslava Sýkoru bolo viacero. Po 25 rokoch sú z jeho vraždy obžalovaní 4 muži a prípad je stále na súde. "Boli podané obžaloby, prokurátor si stojí určite za tými dôkazmi, ktoré má zhromaždené vo vyšetrovacom spise, aj na základe všetkých týchto vecí si myslím, že je to možné uzavrieť," uviedla Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie