Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miroslav Kollár: Snažíme sa minimalizovať legislatívne škody a nezmyselné nápady
Zdielať na

Miroslav Kollár: Snažíme sa minimalizovať legislatívne škody a nezmyselné nápady

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nezaradený poslanec, predseda Spolu a bývalý člen Za ľudí Miroslav Kollár sa rozhodol opäť kandidovať v komunálnych voľbách na post primátora mesta Hlohovec. Tvrdí, že komunálna politika je jediné miesto, kde sa niečo dá reálne zmeniť a politik vidí výsledok. Pre Noviny PLUS prezradil aj to, či chce strana Spolu postaviť protikandidáta Matúšovi Vallovi v Bratislave.

Pán Kollár, čo sa zmenilo, že ste sa rozhodli opäť kandidovať za primátora? Pred časom ste zneli pomerne zamietavo...

Rozhodnutý som už pár mesiacov. Práve komunálna politika je jediný priestor, kde sa veci dajú reálne meniť a človek môže zmierňovať dopady zákonov.

Vy ste ale v parlamente, kde sa celý legislatívny proces schvaľuje...

Pozrite sa, ja som išiel pred dvoma rokmi do veľkej politiky, lebo som chcel pomôcť regiónom a mestám. Legislatívne to nastaviť tak, aby mohli primátori a starostovia robiť ešte lepšie. Bohužiaľ, tak ako som od tejto vládnej koalície dostal na frak v kultúre, tak aj v legislatívnom rámci pre samosprávy dostávame na frak. Tam sa naozaj snažíme minimalizovať legislatívne škody a občas nezmyselné nápady, ktoré poškodzujú samosprávy. 

S ktorými nariadeniami alebo zámermi, máte aktuálne najväčší problém?

Momentálne mám najväčší problém so stavebnou legislatívou pána vicepremiéra Holého, ale s tým majú problém asi všetci primátori a starostovia. 

Z akého dôvodu?

Ja síce hovorím, že nech si štát berie stavebné konanie, ktoré i tak vykonávame ako prenesený úkon, hoci nám to štát neplatí a my to vlastne protiústavne dofinancovávame z našich peňazí, čiže to nech si štát berie. To, ako je nastavený ten druhý legislatívny návrh, s tým naozaj nemôžem súhlasiť, pretože práve menším obciam, ktoré nemajú územné plány, alebo nie sú dobré sa môže stať, že reálne stratia vplyv na to, čo sa bude stavať v ich katastroch. 

V čom ste dostali na frak v kultúre?

V tom, že som tomu sektoru chcel pomôcť, ale pani ministerka to vyhodnotila presne naopak a ešte sa to obrátilo proti sektoru. Radšej som sa stiahol, lebo som zistil, že to je kontraproduktívne a aj to, čo som navrhoval a bolo to pozitívne, tak aj to nakoniec zhodili zo stola s tým, že Kollár si nebude robiť PR. V podstate som rád, že ma vyhnali z výboru pre kultúru do výboru pre verejnú správu. 

Vyhnali vás z výboru pre kultúru? 

Vládna koalícia si odhlasovala, že už nemôžem byť vo výbore pre kultúru, ale pôjdem do výboru pre verejnú správu, pretože nemôžu byť vo výbore dvaja opoziční podpredsedovia a členovia. A to aj napriek tomu, že som im často pomáhal urobiť ten výbor uznášaniaschopný.

Zniete z politiky pomerne sklamane...

Ja som od tejto koalície po voľbách čakal, že opravíme tú krajinu a nie, že po dvoch rokoch bude Fico zase viesť prieskumy, ale tým, že som urobil vnútorné rozhodnutie a idem znova kandidovať. Som vnútorne spokojný, lebo to bolo asi najproduktívnejších osem rokov môjho života, kedy za sebou človek vidí kus roboty. 

Ako si to majú občania vysvetliť, že volia poslancov vo veľkých parlamentných voľbách a nakoniec z toho ide takáto depresia?

Nemyslím si, že by zo mňa išla depresia, ale je to veľké sklamanie, ktoré je vidieť na preferenciách aj u voličov. Minimálne tí, ktorí v závere priskočili k OĽaNO a vytiahli ho na 25 %, tak tí sú sklamaní. Ukazuje sa, že byť protikorupčným aktivistom nehovorí nič o tom, či je človek schopný riadiť krajinu. Igor Matovič ukázal, že je všetko možné, len nie kompetentný premiér, minister alebo čokoľvek. 

Do komunálnych volieb pôjdete pod hlavičkou Spolu, alebo si založíte stranu ako Matúš Vallo či Marek Hattas?

Samozrejme, myslím si, že v Hlohovci ani nie je toľko ľudí, koľko je treba podpisov na založenie strany (smiech). Ja ich oboch chápem, Matúša ešte viac, keďže ide o hlavné mesto a je to ich reakcia na nesystémovosť, že na Slovensku nemôžu vznikať regionálne strany, ale je to ďalší prvok do tejto nesystémovosti. Samozrejme, že pôjdem do volieb pod hlavičkou Spolu. Ako predseda strany sa nebudem hrať na nezávislého kandidáta, to nie. (Smiech)

Prepáčte túto uštipačnú otázku ale nedá mi ju nepoložiť. Vy sa preferenčne pohybujete veľmi nízko. Nie je kandidatúra cestou ako si zaistiť miesto na ďalšie roky?

Áno, preferenčne na tom nie sme dobre. Robotu si určite zadovažovať nepotrebujem, ani byť za každú cenu vo verejnej funkcii. Pred vstupom do politiky som sa 30 rokov živil inak a dokázal by som sa živiť aj po odchode z politiky. Po ôsmich rokoch je ešte veľa roboty a nás teraz ešte čaká zaujímavý sociálny experiment, kedy nám ide župan zatvoriť jediný most z mesta a otvorí ho tak tri dni pred voľbami - pokiaľ to stihne. Je to aj taký experiment, či sa dajú vyhrať voľby v meste, odkiaľ ľudia vlastne nemajú ako pol roka odísť. 

Máte nejakého silného protikandidáta, ktorého by ste sa obávali?

Zatiaľ kandidáta nikto nepredstavil. Ja chcem Hlohovčanom predstaviť, čo by som ešte chcel v meste urobiť. Ak sa rozhodnú, že to budem ja, tak to budem ja, keď sa rozhodnú, že to bude niekto iný, bude to niekto iný. Beriem to úplne realisticky a tak, že vždy je to voľba ľudí. Dva razy sa rozhodli, že im to, čo ponúkam dáva zmysel a ja uvidím, či to tak bude aj tretí raz. 

Budete sa snažiť postaviť svojho kandidáta aj do Bratislavy?

Aby jednopercentná strana stavala protikandidáta Matúšovi Vallovi, to by nebola najšťastnejšia politická úvaha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie