Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mimoriadnu schôdzu k obrannej dohode ukončilo správanie opozície. Hlasovanie bude zajtra
Zdielať na

Mimoriadnu schôdzu k obrannej dohode ukončilo správanie opozície. Hlasovanie bude zajtra

BRATISLAVA / Sirény, píšťalka aj nadávanie do fašistov. Mimoriadna schôdza s čislom 57 priniesla niečo, čo by sa dalo označiť ako festival trápnosti. Boris Kollár nakoniec vyzbieral 75 podpisov a rozpravu k obrannej dohode s USA ukončil. Hlasovať sa bude zajtra o 11:00.

Na priebeh mimoriadnej schôdze zareagoval aj minister obrany Jaroslav Naď. Opozícia si podĺa neho možnosť diskutovať zarezala sama. 

Slovo premiéra

Slobodné a demokratické Slovensko dnes v parlamente „udierali" extrémisti, od Roberta Fica (Smer-SD) cez Petra Pellegriniho (Hlas-SD) až po fašistov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Demokratické sily na Slovenska musia podľa jeho slov znovu ukázať súdržnosť na základných ústavných hodnotách tohto štátu. "Vtedy sú vždy vo väčšine," dodal.

„Extrémisti, medzi ktorých sa už zaradili Fico a Pellegrini, tým, že sa nedokázali voči nim vymedziť, sa snažia urobiť z politiky bojovú arénu. Podarí sa im to len vtedy, ak im to dovolí demokratická väčšina. Odkazujem im, že neuhneme, nebojíme sa a nevystrašia nás. Práve naopak, stojíme im čelom. Sú hluční, majú zdroje a ide im o všetko, ale to je málo," zareagoval premiér. Koaličné strany už podľa neho ukázali, že majú odvahu postaviť sa mafii a extrémizmu. „Máme to totiž v našej DNA, že zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje," doplnil Heger.

Rozpravu ukončili hlasovaním

Nakoľko došlo opäť k narušeniu rokovania v sále, Národná rada ide hlasovať o ukončení rozpravy. "Fašiti," reagujú poslanci z extrémistickej ĽSNS. Oznámil to predseda parlamentu Boris Kollár a následne to 76 poslancov schválilo hlasovaním. 

V zajatí sirén

Siréna, ktorá sa používa pri poplachoch sa ozývala rokovacou sálou viac ako 30 minút. Poslanec Mizík (LSNS), ktorý nevie pracovať s počítačom, sirénu síce nevypol, ale aspoň ju stíšil. 

Podľa ďalších reakcií opozície je zrejmé, že k dialógu nedôjde. Podľa exministra Kamenického zmluva rieši len práva USA, ale Slovenska nie. "Mám pocit, akoby sme tu každý čítali niečo iné," povedal Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Andrej Stančík (OĽaNO) Ficovi pripomenul, že ako premiér chcel Slovensko dostať do jadra EÚ. "Teraz nás ťaháte na perifériu Ruska," dodal vzápätí. "Politické úmysly sú skutočne viac a generálnemu prokurátorovi prajem veľa šťastia v ďalšej politickej kariére," doplnil Stančík. 

Robert Fico konšpiruje

Po Jurajovi Blanárovi, ktorý vyše hodiny čítal správu generálneho prokurátora, prišiel na rad predseda Smeru-SD Robert Fico. Opäť zopakoval, že Slovensko obrannú dohodu nepotrebuje a rovnako nerozumie kritike Ruska, "ktoré cvičí a zhromažďuje vojsko na svojom vlastnom území.

"Domnievam sa a myslíme si to viacerí, že toto je najväčšia cennosť, ktorú chceli Spojené štáty získať," poznamenal Fico na margo využívania priestoru. Robert Fico zároveň tvrdí aj to, že na znení interpretačných doložiek sa obe strany dohodli. 

Predseda parlamentu opäť prerušil schôdzu na 5 minút a zároveň zvolal grémium. Pre pískanie ĽSNS Robert Fico nemohol vystúpiť. "Urobte si poriadok v opozícii pán Fico, práve vás vaši kolegovia vypískali," vyjadril sa predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Reagoval tak na výzvy zo strany Smeru-SD o tom, že si má s opozíciou urobiť poriadok. 

Pod vplyvom nezvládnuteľnej situácie v pléne Národnej rady sa koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) rozhodol podať na najbližšiu schôdzu návrh na ustanovenie parlamentnej stráže. dôvodom sú fyzické útoky zo strany Kotlebovcov. „Čo dnes predvádzajú kotlebovci je neprijateľné,“ skonštatoval.

V rozprave nebolo kvôli obštrukcii zo strany ĽSNS umožnené vystúpiť ani Robertovi Ficovi (Smer-SD) ako predkladateľovi. Vyzval, aby sa do sály vrátil predseda parlamentu Boris Kollár a urobil si poriadok s obštruujúcimi poslancami okolo Mariana Kotlebu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico chcel v pléne Národnej rady prečítať aj príspevok generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorého vystúpenie v Národnej rade poslanci neschválili. Príspevok má 24 strán a generálny prokurátor ho odovzdal médiám. 

Schôdzu pritom aktuálne vedie podpredseda jeho strany Juraj Blanár, ktorý má právomoci na to, aby si s poslancami urobil poriadok. Blanár vyhlásil 5 minútovú prestávku. Schôdza je teda opäť prerušená. Do sály sa vrátil Boris Kollár. Nakoľko bola schôdza prerušená, je nevyhnutné, aby opäť zasadlo grémium. 

Podľa Hlasu je takéto správanie v Národnej rade neprijateľné

Líder ohlasu označil vládu za arogantnú a vyzval ju, aby obrannú dohodu stiahla. „Ukončite toto trápne divadlo, prestaňme robiť z parlamentu cirkus,“ vyhlásil dnes predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini na tlačovej besede. 

Podľa Pellegriniho sa vláda snaží zmluvu pretlačiť nasilu. Zároveň je proti tejto obrannej dohode väčšina Slovenska. Zároveň poznamenal aj to, že proti ktorej je, ako uviedol, väčšina ľudí na Slovensku. Spýtal sa, či chcú politici vládnej koalície situáciu vyhrotiť tak, že na ulici sa ľudia začnú biť. Vyslovil obavu, že sa agresívna atmosféra prenesie medzi ľudí, ktorí protestujú pred parlamentom.

Obštrukcie zo strany ĽSNS

Poslanci z Kotlebovej ĽSNS zakryli pult, za ktorým mal mať príhovor minister obrany Jaroslav Naď vlajkou a počas jeho vystúpenia k predkladanej dohode pískajú a kričia. Atmosféra v národnej rade je podobná ako na futbalovom zápase.

"Udivuje ma, že napriek tomu, že všetci dobre vedia, že táto Dohoda neumožňuje prítomnosť ozbrojených síl USA na našom území, tak tu pomýlení jedinci opakovane hovoria o okupácii. A pritom jediný, kto nás tu 23 rokov okupoval, zabíjal našich občanov, bral nám majetok a ničil naše životné prostredie, boli vojská ZSSR riadené z Moskvy. Z tej Moskvy, ktorej tak adorujú tí pomýlenci, ktorí tiež strašia ľudí touto Dohodou," poznamenal Naď.

"Aké to paradoxy! Je až šokujúco nechutné, že dnes vraj chcú predstavitelia opozície klásť vence k pamätníku Alexandra Dubčeka. Chápete, toho Alexandra Dubčeka, ktorého pri Moskvou riadenej okupácii Československa do Ruska prakticky uniesli. Keby ten Dubček žil a videl by, ako sa tej Moskve podriaďujete, bol by zhnusený," uviedol minister obrany Jaroslav Naď vo svojom príspevku pred poslancami v NR SR. 

​Opoziční poslanci za ĽSNS obštruujú a pred "kecpultom" Národnej rady rozprestreli vlajku SR. Liberáli im kontrovali vlajkou Ukrajiny. Schytali za to pohár vody do tváre, pričom extrémisti poliali aj ukrajinskú vlajku. Schôdzu prerušili už po druhý raz za 50 minút. 

Poslanci sa na mimoriadnej schôdzi od 13:00 zaoberajú odsúhlasením Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických. O zvolanie schôdze požiadalo viac ako 30 vládnych poslancov. Je málo pravdepodobné, že by sa o dohode hlasovalo v parlamente už dnes. Očakáva sa k nej búrlivá a zrejme aj dlhá diskusia. Hlasovanie by sa malo konať zajtra o jedenástej. 

Zatiaľ čo jeden zo zástupcov opozície navrhol, aby sa schôdza prerušila, Juraj Šeliga (Za ľudí) navrhol, aby sa o programe mimoriadnej schôdze rokovalo osobitne. Poslanci sa začali hádať hneď v úvode schôdze. Dôvodom bol argument opozície, že obrannou dohodou sa Slovensko zbavuje suverenity. Koalícia pritom s týmto tvrdením zásadne nesúhlasí.

Generálny prokurátor chcel vystúpiť v rozprave

V národnej rade bol prítomný aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý mal v pláne vystúpiť v rozprave k obrannej zmluve medzi Slovenskom a USA. Svoj zámer oznámil v liste adresovanom predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina), ktorý prokurátor zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti. Jeho vystúpenie v pléne však poslanci Národnej rady neodhlasovali a generálny prokurátor priestor rokovacej sály opustil.

Návrh Smeru-SD

Opozičná strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) podala návrh, aby sa o obrannej dohode s USA hlasovalo aklamačne. To znamená, aby sa každý poslanec postavil a povedal, že je za alebo proti dohode. Ak tento návrh Smeru-SD neprejde, strana urobí všetko pre to, aby Slovensko poznalo tváre „zradcov“. Na tlačovej besede to vyhlásil predseda Smeru-SR Robert Fico s tým, že možno pôjdu až tak ďaleko, že vyvesia billboardy s tvárami poslancov, ktorí vojenskú obrannú dohodu podporili. To v parlamente nakoniec neprešlo. 

​Celý príhovor ministra obrany:

Vážený pán predseda, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, 

 

v mene vlády Slovenskej republiky predkladám na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky návrh Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Dohodu prerokovala a jednomyseľne schválila vláda Slovenskej republiky 12. januára 2022. Na základe splnomocnenia prezidentky Slovenskej republiky som Dohodu podpísal 3. februára 2022, spoločne s ministrom zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonym Blinkenom. 

Na vyslovenie súhlasu predkladám materiál, ktorý je výsledkom takmer štyri roky trvajúcich rokovaní, ktoré kontinuálne prebiehali počas štyroch vlád. Rokovania začali v roku 2018, počas vlády Róberta Fica, pripomínam, na základe žiadosti slovenskej strany. Počas desiatok osobných rokovaní na Slovensku aj v USA a tiež počas pravidelných videokonferencií v priebehu štyroch rokov, bol text Dohody postupne upravovaný tak, aby čo najviac odrážal záujmy Slovenskej republiky, pričom rešpektoval zásadné pozície oboch zmluvných strán. 

Na strane Slovenskej republiky rokovania viedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky spoločne s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky. Do rokovaní však boli zapojení odborníci a predstavitelia zo všetkých rezortov vlády Slovenskej republiky, ktorých sa Dohoda týka, predovšetkým Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Ministerstva financií Slovenskej republiky, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, atď., atď. Rád by som v mene rokovacieho tímu takto verejne poďakoval všetkým, ktorí sa do rokovaní zapojili a pomohli Slovenskej republike vyrokovať súčasný text Dohody. A rád by som veľmi úprimne poďakoval aj politikom politických strán SMER-SD a HLAS – sociálna demokracia, ktorí prišli s iniciatívou podpísať túto Dohodu a na 80% ju aj dohodli. Rokovania SR a USA kontinuálne prebiehali až do výmeny vlády v roku 2020 a naša vláda na ne plynule nadviazala. 

Som úprimne a hlboko presvedčený, že Dohoda, ktorej návrh Vám predkladám, je dobrým a potrebným, ale tiež úplne prirodzeným suverénnym rozhodnutím Slovenskej republiky. Dohoda prináša pre Slovensko a jeho občanov viac bezpečnosti. Je rámcom pre jednoduchšie a predvídateľnejšie pôsobenie našich spojencov na našom území v prípade, že to bude potrebné. Zároveň jasne vyjadruje našu zahraničnopolitickú orientáciu, ktorú sme si na základe vlastnej suverenity zvolili v 90.-tych rokoch minulého storočia. Orientáciu, ktorú táto Národná rada Slovenskej republiky zakotvila pre Slovenskú republiku aj do Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky a do Obrannej stratégie Slovenskej republiky. Len pripomínam, že za tieto dokumenty hlasovali aj mnohí z Vás, vážení poslanci opozície.

Naše členstvo v NATO je dlhodobo jednou zo základných a nespochybňovaných línií našej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky. Spoločné pôsobenie Ozbrojených síl Slovenskej republiky so spojencami v rámci NATO je základným kameňom našej schopnosti zvládať hrozby, ktoré sa v dnešnom svete vyskytujú. Vrátane ozbrojeného konfliktu v Európe. 

Dohoda prináša právny rámec na užšiu spoluprácu v oblasti obrany a vojenskú spoluprácu so Spojenými štátmi americkými. USA sú nespochybniteľne naším najsilnejším spojencom. Náš vzťah so Spojenými štátmi je dlhodobo veľmi blízky a bez otvorených otázok. Len pripomínam, že bez podpory Spojených štátov by sa v roku 1918 nezrodilo samostatné Československo. Exilová československá vláda dostala rozhodujúcu podporu práve v Spojených štátoch amerických. Podpora v USA pre Štefánika bola mimoriadne silná a zásadne dôležitá pre vznik slobodného Československa. Bez Woodrowa Wilsona a jeho 14-bodového programu by Slovensko dnes nevyzeralo tak, ako vyzerá, Bratislava by nebola súčasťou Slovenskej republiky. Áno, aj po roku 1993 stáli Spojené štáty americké po našom boku. Počas procesu nášho vstupu do NATO boli pre nás nenahraditeľnou pomocou a transformácia našich ozbrojených síl na modernú armádu naštartovala a stále prebieha práve vďaka Spojeným štátom americkým.

Udivuje ma, že napriek tomu, že všetci dobre vedia, že táto Dohoda neumožňuje prítomnosť ozbrojených síl USA na našom území, tak tu pomýlení jedinci opakovane hovoria o okupácii. A pritom jediný, kto nás tu 23 rokov okupoval, zabíjal našich občanov, bral nám majetok a ničil naše životné prostredie, boli vojská ZSSR, riadené z Moskvy. Z tej Moskvy, ktorej tak adorujú tí pomýlenci, ktorí tiež strašia ľudí touto Dohodou. Aké to paradoxy! Je až šokujúco nechutné, že dnes vraj chcú predstavitelia opozície klásť vence k pamätníku Alexandra Dubčeka. Chápete, toho Alexandra Dubčeka, ktorého pri Moskvou riadenej okupácii Československa do Ruska prakticky uniesli. Keby ten Dubček žil a videl by, ako sa tej Moskve podriaďujete, bol by zhnusený. Vy mu v podstate pľujete do tváre, pán Fico. Už minule Vám rodina pána Dubčeka jasne povedala, aby ste odkaz ich otca nezneužívali, ale vy pokračujete. Ste nechutný pán Fico, môžete sa hanbiť.   

Áno, aj po vstupe do NATO sú pre nás Spojené štáty americké nenahraditeľným spojencom. Záruky, ktoré sú obsiahnuté vo Washingtonskej zmluve, do najväčšej miery závisia od schopnosti USA prísť nám na pomoc v prípade potreby. Právny rámec, ktorý pre našu spoluprácu existoval doteraz, nie je primeraný úlohe, ktorú by USA pri obrane našej bezpečnosti a suverenity zohrávali. Uzatvorením tejto Dohody tak dobiehame právny stav, ktorý mal existovať už dávno. Všetky krajiny na východnej hranici NATO to už dávno pochopili. Len my sme sa doteraz tvárili, že sa nás to netýka. To je ale mimoriadne nezodpovedné! Páni Fico a Pellegrini, vy ste urobili našu krajinu najslabším ohnivkom reťaze. Vy ste sa vykašľali na bezpečnosť a obranu našej krajiny a jej občanov. Hanbite sa! Zaujímali Vás iba biznisy, na bezpečnosť našich občanov ste na rozdiel od estónskej, litovskej, lotyšskej, poľskej, maďarskej, bulharskej či rumunskej vlády ani nepomysleli. Teda vlastne áno, vtedy, keď ste pred voľbami strašili neexistujúcimi utečencami a tak, ako teraz, ste znepokojovali ľudí kvôli vašim trápnym a krátkozrakým politickým cieľom. Vtedy ste mali plné ústa bezpečnosti. Falošné ústa, podotýkam. Nepomohlo Vám to strašenie ľudí vtedy a nepomôže Vám ani dnes.

Naša spolupráca so Spojenými štátmi v oblasti obrany sa čím ďalej tým viac prehlbuje a rozširuje. V spolupráci s USA uskutočňujeme stále viac cvičení, ktoré sú náročnejšie a ktoré pomáhajú našim ozbrojeným silám získavať stále vyššiu úroveň ich spôsobilostí a stále lepšie brániť Slovenskú republiku a našich spojencov. Na týchto cvičeniach sa v ktoromkoľvek roku na území Slovenskej republiky zúčastňujú stovky vojakov USA. Už vyše desať rokov sa to deje. Už vyše desať rokov na základe schválenia všetkých vlád, ktoré tu vládli, sme sem volali stovky Američanov na výcvik. Na Sliač, na Lešť, na Záhorie, do Kamenice nad Cirochou na východnom Slovensku, do Levíc, do Martina. Všade! A tak je to správne. Pretože je to normálne. Pretože je to prínosné, ako pre Slovenskú republiku, tak aj pre Spojené štáty. Som veľmi rád, že velenie našich ozbrojených síl otvorene hovorí o prínosoch, ktoré nám spolupráca s USA prináša. Aj preto sa za vašich vlád, páni Fico a Pellegrini, výrazne zvýšila frekvencia vojenských cvičení s USA. Cvičenie Saber Strike, pán Fico, to cvičenie, ktoré teraz smiešno-trápne navrhujete zrušiť, je presne to cvičenie, na ktorom sa naše OS SR opakovane za vašich vlád zúčastňovali po celej východnej hranici NATO. Na základe rozhodnutí Vašej vlády. Necítite sa teraz trápne, pán Fico? 

V spolupráci so Spojenými štátmi modernizujeme naše ozbrojené sily. Odpútavame sa od starej techniky sovietskeho typu a prechádzame na modernú techniku. Nie sú to len stíhačky F-16, ktoré nakúpil pán Pellegrini alebo vrtuľníky BlackHawk, ktoré nakúpil pán Fico. Aj keď už je naozaj načase, aby sme sa tých desiatok Rusov na Sliači zbavili. Aj 18 rokov po vstupe do NATO máme stále desiatky Rusov na Sliači. To Vám nevadí, kolegovia z opozície? Alebo to je OK, pretože na MiG-och a biznise s Ruskom sa vždy nabaľoval Váš kamoš Výboh? 18 rokov po vstupe do NATO by už naozaj bolo načase zbaviť sa Rusov, ktorí pôsobia na strategickom letisku členskej krajiny NATO… Vojenskej techniky, ktorú Ficove a Pellegriniho vlády nakúpili od USA je však oveľa, oveľa viac...

Aj slovenské sily pre špeciálne operácie majú vo svete silné meno. Ich rozvoj na túto úroveň bol možný jedine s podporou Spojených štátov. A práve Spojené štáty ich považujú za sily, s ktorými sú pripravené ísť spoločne do špeciálnych operácií. Ich spoločné pôsobenie v Afganistane alebo v Iraku sú jednoznačným potvrdením úzkeho vzťahu, ktorý Slovensko a USA medzi sebou vybudovali. A hádajte, za koho vlád boli slovenskí špeciáli nasadzovaní bok po boku s tými americkými do tých najnáročnejších misií a operácií v Afganistane či v Iraku. Áno uhádli ste, za vlád pánov Fica a Pellegriniho. 

Dohoda stavia náš vzájomný vzťah na primeraný právny základ. Okrem všetkých aktivít, ktoré sme mohli spoločne uskutočňovať doteraz, nám dáva možnosť s USA spoločne modernizovať aj našu vlastnú slovenskú obrannú infraštruktúru. Práve na základe tejto Dohody budeme mať možnosť postupne využiť finančné prostriedky USA z fondu European Deterrence Initiative. V súčasnosti sú plánované projekty modernizácie infraštruktúry OS SR v predpokladanej hodnote 100 mil. dolárov. V budúcnosti k nim však môžu pribudnúť ďalšie, keďže očakávame ďalšie alokácie schválené Kongresom USA v rokoch trvania zmluvy. Tieto finančné prostriedky pomôžu zmodernizovať obrannú infraštruktúru Slovenskej republiky, ktorá je jednoducho v zlom a nedostatočnom stave. Aj vďaka 12 rokom vlád SMER-u, keď naši občania počúvali od pána Fica len o tom, ako vojaci nevedia pochodovať a ako sa len hrajú na vojakov a vojaci videli, ako im premiér Fico zobral z roka na rok tretinu rozpočtu. Ten zvyšok, čo tam nechal, tam ako vieme “manažoval” pán Výboh… A vojaci zatiaľ museli pracovať v splesnivených priestoroch, kde im omietka doslova padala na hlavu. Tieto stovky miliónov dolárov od USA, ktoré dostaneme aj vďaka tejto Dohode, následne Slovenská republika nebude musieť hľadať vo svojom vlastnom rozpočte a môže ušetrené prostriedky venovať na iné dôležité oblasti, napr. na zdravotníctvo alebo školstvo. Pán Fico, nestačí len trápne klikovať pred vojakmi. Treba do tej obrany aj niečo investovať…

​Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci,

dovoľte mi zdôrazniť, že napriek silnej dezinformačnej kampani, ktorá sa v spojitosti s touto Dohodou na Slovensku rozpútala, Slovenská republika uzatvorením Dohody o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi žiadnym spôsobom neprichádza o svoju suverenitu. Naopak, naši spojenci nám našu suverenitu garantujú. Presne o tom sú spojenectvá!

Pán Fico, za vašej vlády ste podpísali v roku 2017 podobnú Dohodu o spolupráci v oblasti obrany s ČR. Pamätáte si? Umožnili ste v nej českým pilotom zostreľovať na našom území, v našom vzdušnom priestore, dokonca civilné lietadlá. Českí vojaci, ktorí tu pôsobia alebo budú pôsobiť na základe tejto zmluvy, ktorú ste Vy predložili ako premiér, tu budú kompletne podliehať českej jurisdikcii. Pamätáte si na to, pán Fico? Škandál! Česká jurisdikcia na našom území!!! A viete čo, pán Fico? Dokonca akúkoľvek škodu tu Česi teoreticky spôsobia, bude to hradiť SR. Naši občania. Pán Fico, pamätáte si na to? To nie je strata suverenity? To nie je výnimka zo slovenskej jurisdikcie? Pán Fico? Povedzte! A viete čo, pán Fico? Poviem Vám ešte jedno veľmi veľké prekvapenie! Tí Česi, rovnako ako všetci vojaci členských krajín NATO, ktorí pôsobia u nás, tu neplatia dane. To je obrovský škandál, však? A dokonca ani ich rodinní príslušníci.

A dokonca ani tí naši vojaci a ich rodinní príslušníci, ktorí slúžia v zahraničí, vrátane USA. Pán Fico, ani oni neplatia dane! Si to predstavte! A viete čo? Platí to už od nášho členstva v NATO, teda 18 rokov!!! Prečo ste to nezmenili pán Fico, boli ste 12 rokov pri moci! Nuž preto, že všetci vieme, vrátane Vás pán Fico, že je to úplne normálne. Štandardné. Presne tak ako to, že ani zahraniční diplomati u nás neplatia dane, ani ich rodinní príslušníci. A ani tí naši v zahraničí. Povedz, pán poslanec Peter Kmec. Keď si bol diplomat v USA, platil si tam dane? A tvoji rodinní príslušníci? No neplatil. Lebo to je štandard, pán Fico, lebo to je štandard, pán Pellegrini. Prečo teda teraz burcujete ľudí na Slovensku, že Američania tu nebudú platiť dane, keď je to štandard všade inde? Keď ich neplatia ani naši vojaci v USA a inde na svete, kde sú v štruktúrach či v operáciách? 

Túto Dohodu, dámy a páni, s USA uzatvárame ako dve rovnocenné zmluvné strany. Dvaja suverénni partneri, spojenci, dve samostatné spriatelené krajiny, ktoré svoju vzájomnú spoluprácu v oblasti obrany považujú za obojstranne výhodnú. Pre obe krajiny je táto Dohoda zlepšením a rozšírením možností našej bilaterálnej spolupráce. Neuzatvárame túto Dohodu pod nijakým nátlakom. Rešpektovanie slovenskej suverenity a nášho právneho poriadku sa tiahne naprieč textom Dohody. Súlad Dohody s Ústavou SR potvrdilo aj rokovanie Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky, kde profesori a docenti práva súhlasili s jej textom bez obsahových výhrad. 

Zároveň uzatvorenie tejto Dohody neznamená, že Slovenská republika odstupuje od medzinárodných záväzkov, ktoré na seba prebrala v minulosti. Schválenie tejto Dohody neznamená, že Spojené štáty americké môžu na slovenskom území robiť, čo sa im zachce a nebudú musieť niesť žiadnu zodpovednosť. O akejkoľvek prítomnosti na slovenskom území budú aj naďalej rozhodovať vláda Slovenskej republiky a Národná rada Slovenskej republiky tak, ako je tomu aj v súčasnosti. Všetky aktivity, ktoré sa budú v Slovenskej republike uskutočňovať v rámci implementácie tejto Dohody, sa budú diať so súhlasom Slovenskej republiky. Pravidlá, ktoré Slovenská republika uplatňuje na prítomnosť zahraničných ozbrojených síl na svojom území, budú platiť aj naďalej. Nič, opakujem nič sa v tomto smere nezmení.

Táto Dohoda nedáva Spojeným štátom právo na našom území rozmiestniť žiadnu techniku alebo vojakov, s ktorými by Slovenská republika vopred nesúhlasila. Celá diskusia o možnosti umiestnenia jadrových zbraní na Slovensku je nezmyselná, nezakladá sa na skutočnom obsahu tejto Dohody a jej jediným cieľom je vymysleným obsahom zavádzať verejnosť a podsúvať nezmyselné informácie o tom, že takéto zbrane by na Slovensku mali byť rozmiestnené. Je to veľmi nezodpovedné. Chcem jednoznačne zopakovať to, čo si Slovenská republika spoločne s ostatnými členskými a partnerskými krajinami NATO dohodli s Ruskou federáciou v jednom zo spoločných dokumentov medzi NATO a Ruskom: „nemáme zámer, nemáme plán a nemáme dôvod rozmiestňovať jadrové zbrane na našom území”. Navyše nám to Dohoda o nešírení jadrových zbraní ani neumožňuje. A ani naša obranná infraštruktúra to neumožňuje. 

Strašenie jadrovými zbraňami a jadrovou vojnou, ako to robia extrémisti na Sliači a v regióne Banskej Bystrice v týchto dňoch, je už ďaleko za hranicou normálneho a podľa môjho názoru aj za hranicou zákona. Polícia to už rieši. Ja rozumiem, že pán Kotleba sa ešte chce pár dní pred zasadnutím Najvyššieho súdu SR, ktorý dúfam a verím potvrdí to, že je nechutný extrémista a pošle ho definitívne do väzenia, zviditeľňovať, ale nepomôže mu to. Extrémisti hrajú na emócie, ale ľudia dobre vedia, čo sú zač. Sú odpadom spoločnosti a na smetisko aj patria.

Americkí vojaci, dámy a páni, ktorí sa budú na slovenskom území zdržiavať počas jednotlivých cvičení alebo iných dohodnutých a vopred vládou či NR SR schválených aktivít, nebudú beztrestní. Slovenská republika sa nevzdáva vlastnej možnosti stíhať tých, ktorí porušia platné právne predpisy. Slovenská republika bude mať vždy dostatok informácií o tom, čo sa na našom území deje, či niekto porušuje naše právne predpisy a či spôsobuje škodu slovenským občanom alebo Slovenskej republike. A preto na základe Dohody s USA máme možnosť jednostranne rozhodnúť o tom, že akýkoľvek čin, ktorý budeme považovať za osobitne dôležitý, budú vyšetrovať slovenské orgány činné v trestnom konaní a súdiť slovenské súdy. Pripomínam, že v zmysle Dohody sa Spojené štáty zaväzujú, že budú rešpektovať slovenské právne predpisy týkajúce sa ochrany zdravia, bezpečnosti, životného prostredia a ďalších oblastí.

Slovenská republika sa nevzdáva žiadneho svojho majetku. Neodovzdávame letiská na Sliači a v Kuchyni do rúk Američanom. Všetka obranná infraštruktúra, či už súčasná, alebo akákoľvek budúca, bude aj naďalej majetkom Slovenskej republiky. Záleží jedine na Slovenskej republike, ktoré časti  letísk budú využívané spoločne s USA a či budú môcť USA využívať niektoré časti samostatne. Na rozdiel od iných krajín, ktoré podobné dohody s USA uzatvorili, sa Slovenská republika môže rozhodnúť, že niektoré časti letísk bude využívať výhradne samostatne. Takéto ustanovenie v dohodách DCA iné krajiny nemajú. Zároveň by som chcel pripomenúť, že Dohoda neumožňuje Spojeným štátom americkým využívať priestory a zariadenia mimo letísk na Sliači a v Kuchyni bez toho, aby s tým súhlasil príslušný vlastník daného pozemku alebo nehnuteľnosti. Je preto nezmyslom hovoriť o tom, že na základe tejto Dohody si na našom území a bez nášho vedomia budú Spojené štáty budovať svoje vlastné vojenské základne.  To všetko sú vymyslené klamstvá farizejov.

​Jednoznačné vyjadrenie tejto skutočnosti je aj súčasťou poverenia prezidentky Slovenskej republiky na podpis Dohody. Prezidentka Slovenskej republiky v poverení zdôrazňuje, že Dohoda nie je rozhodnutím o vytváraní vojenských základní USA, ani o prítomnosti jadrových zbraní na území Slovenskej republiky a neznamená definitívne vzdanie sa trestnej jurisdikcie. Rovnako podčiarkuje, že Dohoda sa bude vykonávať pri plnom rešpektovaní Ústavy SR a právneho poriadku Slovenskej republiky. Americká strana počas podpisu potvrdila rovnaké vnímanie tejto Dohody. Americkú interpretačnú doložku sme po súhlase americkej strany aj zverejnili už minulý týždeň. 

K využívaniu letísk mi dovoľte jednu poznámku: pri ich využívaní budeme aj naďalej, tak ako doteraz, v úzkom kontakte so samosprávou a s občanmi, ktorí v daných regiónoch bývajú. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú jednoznačný záujem na udržiavaní dobrých vzťahov s regiónmi, kde sa nachádza naša infraštruktúra. Tento vzťah je obojstranne prospešný a chceme, aby fungoval dobre. Aj preto investujeme veľa do rôznych projektov v BB, aj preto sme zrekonštruovali polikliniku na Sliači, aj preto pracujeme na mnohých projektoch so samosprávami regiónov ako v okolí Sliača, tak v okolí Kuchyne. 

Chcem ale jasne zdôrazniť, že táto Dohoda nemá žiaden vplyv na umiestnenie stíhacích lietadiel F-16 na Sliači. Rozhodnutie o ich umiestnení na Sliači bolo prijaté v čase podpisu dohody o ich obstaraní, teda v roku 2019, za vlády Petra Pellegriniho. Verím, že otázky súvisiace s rekonštrukciou letiska Sliač a s dosahmi umiestnenia lietadiel na obyvateľov regiónu boli medzi vtedajšou Pellegriniho vládou a samosprávou dôsledne prediskutované a zodpovedané už pred rozhodnutím o nákupe stíhačiek F-16, teda opakujem v roku 2019, a to vrátane otázok týkajúcich sa hlukového zaťaženia, letových koridorov, hustoty lietania, či vplyvov na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov.

Verím, najmä keď sa teraz pozerám na pána Pellegriniho, ako zdôrazňuje, že mu veľmi záleží na názore samosprávy a občanov v okolí letiska Sliač, že určite v roku 2019 nemohol bez adekvátnych hlukových a environmentálnych štúdií prijať rozhodnutie o nákupe týchto stíhačiek a ich dislokácii na letisku Sliač. Tak ich, prosím, zverejnite, pán Pellegrini, alebo vy, vážení predstavitelia samospráv, pretože ja, dámy a páni, ja som takéto štúdie na MO SR nenašiel nikde. A tiež som nenašiel ani analýzu, na základe ktorej môj predchodca v Pellegriniho vláde rozhodol o ukončení civilných letov z letiska Sliač. Keď som nastúpil na rezort, bol som šokovaný, keď som zistil, že za vlády Bystričana Pellegriniho jeho minister obrany urobil opatrenia na zrušenie civilnej premávky na Sliači. To ja som bol ten, kto to rozhodnutie zvrátil a verejne som sľúbil, že po oprave letiska Sliač sa civilné lety na Sliač vrátia. A to platí.

 

Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci,

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi americkými je naozaj štandardná rámcová dohoda. Je to technická dohoda o obrannej spolupráci. Určuje rámec toho, čo, za akým účelom, v akom rozsahu a za akých podmienok môžeme spoločne bilaterálne uskutočňovať. Po schválení Dohody bude potrebné na jej vykonávanie spracovať aj ďalšie tzv. implementačné dohody. V nich budú konkrétnejšie detaily o tom, ako sa vzájomná spolupráca medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými bude konkrétne uskutočňovať. Avšak rámec, ktorý definuje táto Dohoda, bude za každých okolností dodržaný.

Podobnú dohodu, ako je táto, uzavrelo so Spojenými štátmi americkými ďalších 23 z 29 členských krajín NATO. Ani jedna z nich, vrátane Maďarska, Poľska, Rumunska, Nemecka či Španielska, nestratila svoju suverenitu. Nikto tie zmluvy nechce rušiť, nikto okolo tých zmlúv nerobí taký politický cirkus, ako naša opozícia. Je to naozaj mimoriadne nezodpovedné správanie Fica aj Pellegriniho. O ostatných škoda hovoriť... To, že sa k tomu uchyľujú extrémisti, to ma neprekvapilo. Ale to, že do extrémistickej žumpy klesol aj SMER a najmä HLAS, to je veľmi smutné. HLAS mal možnosť ukázať, že je iný ako SMER. A ukázal, že nie je. Je dokonca ešte horší. Viacerí poslanci oboch týchto strán mi ešte pred pár týždňami hovorili, že chcú podporiť túto Dohodu, keďže aj priamo oni, alebo ich strany ako také, túto Dohodu vyjednávali a oni vedia, že je správna a dôležitá. A v zákulisí to tvrdia aj dnes, len politika ich strán ich nepustí. Tak to žiaľ vyzerá, keď je pre niekoho politikárčenie dôležitejšie ako národnoštátny záujem Slovenskej republiky a jej občanov.

​Dovoľte mi,  dámy poslankyne a páni poslanci, Vás úprimne vyzvať k tomu, aby rozprava o návrhu na uzatvorenie tejto Dohody bola založená na jej skutočnom obsahu a nie na účelových dezinterpretáciách, dezinformáciách a klamstvách, ktoré sa v ostatnom čase šíria v tejto súvislosti. Tie dezinformácie, klamstvá a lži šíri nezodpovedná opozícia, ktorá sa veľmi bojí spravodlivosti. Majú pocit, že tým niečo politicky získajú. No nie, nezískajú.

Práve naopak. Po pár mesiacoch sa ukáže, že tu nie sú žiadne americké základne, že tu nie sú žiadne jadrové zbrane, že tu Američania neznásilňujú žiadne slovenské devy a jediný, kto tu bude utekať, bude baran, ktorý už pozná Blahu. Ukáže sa, že tak, ako opozícia prednedávnom strašila ľudí údajnými koncentračnými tábormi na Lešti a ukázalo sa, že to je klamstvo, tak sa ukáže, že je klamstvo aj všetko to strašenie okolo technickej dohody o obrannej spolupráci s USA. A vy, politici v SMER-e a najmä v HLAS-e budete zase raz za klamárov a v zahraničí už budete úplne zaradení medzi extrémistov. Nepomôžete si, iba si ublížite.     

Som veľmi rád a ďakujem mnohým z Vás, poslancov, viacerým aj neparlamentným politickým stranám, Združeniu bezpečnostného a obranného priemyslu SR, viacerým záujmovým organizáciám a ďalším tisíckam ľudí, ktorí verejne podporili uzatvorenie tejto Dohody. 

Rád by som tiež dodal, že schválenie tejto Dohody výrazne podporuje a považuje za mimoriadne dôležité aj velenie OS SR. Vojaci chcú túto zmluvu, pretože ju potrebujú pri svojom fungovaní.

Ďakujem za pozornosť a verím, že urobíte zodpovedné rozhodnutie v oblasti obrany a bezpečnosti SR a jej občanov a navrhovanú Dohodu o spolupráci v oblasti obrany s USA schválite.

Súvisiace články

Najčítanejšie