Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Marošovi Žilinkovi poslanci neumožnili vystúpiť na mimoriadnej schôdzi: Jeho prejav mal mať 25 strán
Zdielať na

Marošovi Žilinkovi poslanci neumožnili vystúpiť na mimoriadnej schôdzi: Jeho prejav mal mať 25 strán

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár, otvoril v utorok, 8. januára, mimoriadnu 57. schôdzu NR SR k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. O zvolanie schôdze požiadalo viac ako 30 vládnych poslancov. V rozprave chcel vystúpiť aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, no členovia zákonodarného orgánu tejto požiadavke nevyhoveli, keďže za hlasovalo 59 zo 124 prítomných poslancov.

Žilinkovi neumožnili predniesť jeho prejav

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chcel vystúpiť v rozprave o obrannej zmluve medzi Slovenskom a USA. Vyplýva to z listu predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, ktorý zverejnil aj na svojej sociálnej sieti. "Nemôžem byť ticho," vyjadril sa Žilinka na úvod listu. 

"Postoj a vyhlásenia zástupcov Ministerstva obrany SR a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ich snaha o politizáciu prokuratúry ma utvrdili v rozhodnutí, vystúpiť v Národnej rade Slovenskej republiky," uvádza Žilinka vo svojom prejave. Členovia zákonodarného orgánu mu jeho prejav neumožnili predniesť. Ten mal mať 25 strán. Vo svojom pripravenom prejave tvrdí, že prokuratúra má dostatok poznatkov a skúseností, aby mohla kvalifikovane posúdiť z právneho hľadiska medzinárodné zmluvy vojenskej povahy.

Poukázal v ňom aj na niektoré nedostatky, ako aj na obsah a dosah už dojednanej dohody o spolupráci v oblasti obrany, medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Celé znenie prokurátorovho prejavu nájdete v galérii.

​"Dnešný deň by si mali zapamätať všetci občania Slovenska. Pred plénom NR SR som mienil predniesť odborné stanovisko k návrhu Dohody o spolupráci v oblasti obrany, medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických. Poslanci NR SR mi ale hlasovaním odmietli udeliť slovo. Pre nevýhodnosť podloženého návrhu dohody pre Slovenskú republiku, som mienil poslancov požiadať, aby pri hlasovaní vyslovili svoj nesúhlas s touto dohodou. Pri svojom rozhodovaní by sme mali mať vždy na zreteli, že vlastný názor a vôľa človeka sú vlastne jeho česť," vyjadril sa k situácií Maroš Žilinka.

Súvisiace články

Najčítanejšie