Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reakcie na obrannú dohodu s USA: Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou, odkazuje Korčok
Zdielať na

Reakcie na obrannú dohodu s USA: Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou, odkazuje Korčok

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady SR dnes vyslovili súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických. Za je prijatie hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných. Na vyslovenie súhlasu s dohodou bolo potrebných aspoň 76 hlasov, teda nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov.

Prezidentka Čaputová obrannú zmluvu podpíše

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje vôľu poslancov a zmluvu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými je pripravená ratifikovať hneď ako jej bude doručená. Hovorca hlavy štátu zároveň pripomína, že petičné právo občanov nie je nijakým spôsobom dotknuté ratifikáciou zmluvy.

Dodal, že zatiaľ nie je známa ani referendová otázka a nezačal sa ani zber podpisov pod petíciu, ktorú avizovali opozičné strany. „Referendum je ústavné právo občanov a výsledok zamýšľaného referenda, ak sa ho opozícii podarí iniciovať, bude prezidentka a ďalšie ústavné orgány rešpektovať,“ uzavrel Strižinec.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických nepredstavuje koniec slovenskej suverenity. Na tlačovej konferencii to zdôraznil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že na Slovensko neprídu tisíce vojakov za účelom napadnutia Ruska a ani sem nikto nenavozí žiadne jadrové zbrane. Premiér sa tiež poďakoval všetkým poslancom parlamentu, ktorí za obrannú dohodu hlasovali.

Nadšený Korčok

Na úvod sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok poďakoval každému kto zmluvu podporil. "Ďakujem poslancom SaS, z ktorých všetci prítomní hlasovali za,  a rovnako  všetkým tým z koalície, ktorí ju rovnako podporili," začal minister a ďakoval aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, ale aj prezidentke Čaputovej či predsedovi vlády.  "Dnešné hlasovanie ZA má obrovský význam v tejto vybičovanej atmosfére. Je to hlas zodpovednosti a zároveň odmietnutie populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov," doplnil Korčok, ktorý následne nšetril opozíciu. 

"Po prvých chabých pokusoch odporcov zmluvy vecne argumentovať, z ich strany už išlo len o trápne divadlo, pri ktorom včera v parlamente prerazili dno. Predviedli sa v plnej paráde, a za vrchol považujem keď jediný komu fašista Kotleba udelil možnosť vystúpiť za rečníckym pultom, bol Robert Fico. Gratulujem! Toto je slovenská sociálna demokracia," pokračoval Korčok a doplnil, že výsledok podáva reálny obraz.  

"To čo sa okolo nej (Dohode s USA) odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie prečo patríme do NATO a EÚ. Z tohto pohľadu som hlboko presvedčený, že nie, že dohoda s USA bola zle načasovaná, ale naopak, vďaka nej sme dostali síce nie pekný, ale do výraznej miery reálny obraz toho kde vidíme vlastnú krajinu. Uvideli sme, že nikde v našom priestore, len na Slovensku nie je bezpečnosť a obrana, tabu. A po tomto cirkuse už nie je tabu vôbec nič. Toto je tragédia toho čo sa odohralo a nie, že sme dohodu dali práve teraz," pokračoval minister a opozícii poslal tvrdý odkaz.

"Tým, čo ste dokázali v súvislosti s dohodou tvrdiť, bezohľadnosť s akou ste si vychutnali vlastnú schopnosť manipulovať, tým  čo ste dokázali bez zábran tvrdiť o našich spojencoch, ste prekročili všetky červené čiary. Toto sa Vám naozaj podarilo. Ale hlboko sa mýlite, že toto bola len epizóda, na ktorú sa v zahraničí zabudne. Nezabudne," uviedol Ivan Korčok s tým, že opozícii sa toto správanie časom vráti. 

"Toto vaše vysmievanie sa do tváre našich susedov a spojencov zostane u nich zapamätané.  Pozametali ste s vlastnou krajinou ako s handrou. A naši partneri vo svete od dnes vedia, že na Slovensku sa derie k moci politická reprezentácia, o ktorej môžu reálne predpokladať, že keď raz pôjde do tuhého, rovnako pozametáte dlážku aj s nimi, s tými s ktorými sme si dali sľub spoločnej obrany a bezpečnosti. A je jasné, že  maximum, čo od Vás spojenci môžu čakať, je vypustenie nafukovacích holubíc mieru,“ uzavrel minister.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že je extrémne hrdý na poslancov vládnej koalície, ktorí nepodľahli vymyslenému tlaku na sociálnych sieťach či demonštrácii pred Národnou radou SR. „Boli sme na križovatke, či sa vyberieme cestou demokracie, slobody, garantovania ľudských práv, alebo či pôjdeme cestou diktatúry a tyranie,“ povedal Naď. Podľa neho bývalí premiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (dnes Hlas-SD) na 90 percent dohodu dojednali a poďakoval im za to. Minister obrany tiež uviedol, že občan má na výber, a to „žumpu s Ficom, Pellegrinim a fašistami alebo demokratické strany“.

Predseda poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš poďakoval vlastným poslancom, ktorí hlasovali za zmluvu. „Nikomu sme neprikazovali, ako majú hlasovať,“ poznamenal Šipoš. Dvaja poslanci z klubu OĽaNO Milan Kuriak a Romana Tabák boli proti zmluve.

Predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO) konštatoval, že schválením zmluvy sa podčiarkla zahraničnopolitická a bezpečnostná orientácia SR. Zdôraznil, že diskusia nebola len o obrannej dohode, ale išlo o hodnotový zápas, kam bude Slovensko patriť. Krúpa tiež povedal, že je sklamaný z poslanca Petra Kmeca (Hlas-SD). „On asi zabudol, že sú písomné záznamy, ako viedol rokovania o tejto zmluve. Bol poverený vedením týchto rokovaní. Ako veľvyslanec v USA štartoval tieto rokovania,“ dodal Krúpa.

Boj o podobu Slovenska

Strana Za ľudí sa vyjadrila, že víta schválenie obrannej dohody Národnou radou. Predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová uviedla, že schválenie obrannej dohody sa stalo súčasťou boja o budúcnosť a charakter Slovenska. “Ide o zmluvu, ktorú iniciovali  politici a nominanti Smeru a Hlasu. Sú to tí istí ľudia, ktorí dnes neváhajú dohodu zneužívať na klamstvá a rozoštvávanie občanov, pretože sa veľmi boja trestného vyšetrovania ich káuz a nominantov. To je skutočný dôvod, pre ktorý sme boli svedkami nedôstojného cirkusu za asistencie fašistov a generálneho prokurátora," poznamenala líderka strany a doplnila, že situáciu vníma ako boj za demokraciu. 

"Z témy uzatvorenia obrannej dohody sa tak stala súčasť boja o demokratický a právny štát. V tejto chvíli je zrejmé, že Slovensko, podobne ako v ére Vladimíra Mečiara, čaká existenčný zápas o ďalšie smerovanie a charakter Slovenska. Jedna cesta vedie k demokratickému a právnemu štátu. Tá druhá cesta je cesta vedúca k rozkladu demokracie a právneho štátu, na ktorú chce Slovensko stiahnuť Robert Fico, Peter Pellegrini a fašisti. Dnes Slovensku reálne hrozí návrat politikov s antidemokratickým mentálnym nastavením, ako aj politikov, ktorí roky drancovali Slovensko a tolerovali zneužívanie štátu zločineckými skupinami. Je povinnosťou všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí, ktorí si ctia právny štát, aby chránili bezpečnosť, slobodu a národnú hrdosť slobodného a demokratického Slovenska,” uzavrela Remišová.

Podpredseda strany ZA ĽUDÍ a poslanec Národnej rady Juraj Šeliga deklaroval, že dohoda nám poskytne vyššiu mieru bezpečnosti v dnešnom neistom svete. “Ide síce o štandardnú obrannú zmluvu, no opozícia ju neváhala prezentovať ako zradcovskú a okupantskú zmluvu, ktorou sa vzdávame svojej suverenity a časti svojho územia. Ich klamstvá zahatili mediálny priestor a úplne tak zaclonili akúkoľvek politickú a odbornú diskusiu. Som však rád, že sa v parlamente našlo 79 štátnikov, ktorým záleží na Slovensku, jeho obyvateľoch a na jeho budúcnosti,” vyhlásil Šeliga s tým, že demokracia je pritom to najcennejšie, čo máme. Juraj Šeliga zároveň dodal:

“Hoci sme podpisom zmluvy posilnili našu vonkajšiu obranu, ukázali sa trhliny v našej obrane vnútornej. Musíme o ňu bojovať každý deň a chrániť ju pred tými, ktorí chcú zneužiť jej inštitúcie. Fašisti a SMER včera ukázali, že keď treba, vedia znefunkčniť Národnú radu SR a vedia používať aj strach. Preto nikdy nesmieme dopustiť, aby sa spolu či samostatne dostali k moci.”

Besniaca opozícia

HLAS - sociálna demokracia vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala obrannú zmluvu s USA, ktorú hanebným spôsobom schválila Národná rada SR. „Spôsob prijímania tejto zmluvy je fatálnym zlyhaním troch najvyšších ústavných činiteľov. Pani prezidentka je jediná, ktorá má ešte šancu aspoň čiastočne svoje chyby napraviť. Preto ju vyzývam, aby túto zmluvu nepodpísala, kým o nej nerozhodnú občania Slovenskej republike v referende,“ vyhlásil líder HLASu Peter Pellegrini.
HLAS vyzval predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a predsedu vlády Eduarda Hegera, aby prestali rozdeľovať spoločnosť a vnášať do nej rozvrat a nenávisť. „Ak raz vybuchnú emócie, nazhromaždené medzi ľuďmi nebude to už možné zastaviť. A vy za tento výbuch ponesie vládna koalícia i najvyšší ústavní činitelia plnú zodpovednosť,“ dodal Peter Pellegrini.

Pod%la Smeru-SD je ukončenie začatej rozpravy k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických je hrubým porušením slovenského parlamentarizmu. Na tlačovej konferencii to opätovne zdôraznil predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico a dodal, že takéto konanie nemá v histórii Slovenska obdobu. Zároveň zopakoval, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nemá čo robiť na svojom poste, keďže nezvládol utorkovú situáciu v rokovacej sále.

Na novinársku otázku, čo hovorí na možnosť zriadenia parlamentnej stráže, odpovedal, že keď si niekto nevie poradiť, ide použiť silu. „Predseda parlamentu to mal vyriešiť rokovaním, ale to by nesmel byť taký posero. Garantujem vám, že ani samotný minister obrany nemá zmluvu prečítanú a koaliční poslanci netušia, akú zradcovskú dohodu schválili, lebo táto zmluva zradcovská je," doplnil Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie