Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zistenia TV JOJ: Prepustili Zoroslava Kollára
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Prepustili Zoroslava Kollára

BRATISLAVA / Senát 4T Najvyššieho súdu v zložení Lucia Madleňáková, Pavol Farkaš a Peter Hatala prepustil na slobodu podnikateľa Zoroslava Kollára. Kollár bol vo väzbe. Informáciu televízii JOj potvrdil aj jeho obhajca, ktorý uviedol, že jeho klient už aj opustil brány väznice v Banskej Bystrici.

"Senát 4T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudkyne pre prípravné konanie z 1. 1. 2022 v časti obvineného Zoroslava K. a prepustil ho z dôvodu pochybenia v prípravnom konaní na slobodu," uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

Vo štvrtok sa nerozhodlo len o väzbe. Prokuratúra mala vyšetrovanie uzavreté. S obžalobou tak prokurátor prišiel na špecializovaný trestný súd. Ten ju ale presne pred týždňom zamietol. "Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu neprijala podanú obžalobu a vracia vec prokurátorovi z dôvodu závažnej procesnej chyby," uviedla hovorkyňa súdu. 

Sudkyňa totiž dala za pravdu obhajcovi oboch obvinených, že prokurátor prípad ukončil skôr ako sa mohli oboznámiť s celým vyšetrovacím spisom. Advokátovi to chceli umožniť len v čase, keď bol práceneschopný. Vec tak posúdil najvyšší súd. "Je dôvodné predpokladať, že sa stotožnil s námietkami obhajoby, že v prípravnom konaní došlo k závažným procesným chybám, najmä k porušeniu práva na obhajobu klienta," uviedol Kollárov obhajca Adrián Kucek. 

Obžaloba je tak v tomto prípade nateraz právoplatne odmietnutá. Lenže Kollár má stále čo vysvetľovať, keďže je stále obvinený v iných kauzách. Svoju vinu popiera. Zatiaľ len prostredníctvom advokáta. "Ja predpokladám, že v blízkej dobe urobí aj nejaký mediálny výstup v tomto smere," dodal Kucek. 

Len pred dvomi dňami Zoroslava Kollára opäť obvinili pre korupciu. Ide o prípad, ktorý vyšetruje NAKA od marca minulého roka a súvisí s odpočúvaním Kollára tajnou službou. Spolu s ním obvinili aj bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. 

Kollár za ukončenie špehovania údajne dal úplatok 40 tisíc eur pre námestníka SIS Borisa Beňu a Vladimíra Pčolinskému. Pred pár mesiacmi pritom obvinenie dvojici zrušil generálny prokurátor s tým, aby vyšetrovanie pokračovalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie