Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Spomienky na Kukana: Bol to noblesný, šarmantný politik so zmyslom pre humor
Zdielať na

Spomienky na Kukana: Bol to noblesný, šarmantný politik so zmyslom pre humor

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA / Vo štvrtok ráno zomrel diplomat Eduard Kukan. Bývalý minister zahraničných vecí viedol rezort počas vlády Mikuláša Dzurindu. Expremiér ho označil za špičkového politika, ale aj kamaráta a gentlemana.

"Eduard Kukan nesmierne výrazne prispel k zjednoteniu slovenskej demokratickej politickej scény v druhej polovici 90. rokov," uviedol Mikuláš Dzurinda. "Mám taký pocit, že Eduard Kukan prispel k takej renesancii Slovenska, k vymaneniu sa z izolácie, k našej takej emancipácii," dodal bývalý slovenský premiér. 

Dzurinda na Kukana spomína aj ako na veľmi blízkeho a oddaného priateľa. "Bol to ohromný človek. Veselý aj vážny, do voza aj do koča. Niekedy sa zdal prudérny, ale on miloval vtip," opisuje Dzurinda. 

Keď Eduard Kukan prehral prezidentské voľby v roku 2004, Dzurindovi povedal, že "život je krásny a tešme sa z toho, že sme zdraví, máme rodiny, život je krásny." Bývalému premiérovi podľa jeho slov to dodnes zvučí v ušiach. 

Eduard Kukan zomrel na pôde Univerzity Komenského, kde prednášal na Fakulte medzinárodných vzťahov. "Veľkí ľudia zrejme nemôžu odísť celkom obyčajným spôsobom. Milan Lasica nie tak dávno umrel na doskách, ktoré pre neho znamenali svet... Denník N ma požiadal, aby som napísal nekrológ. Ten nekrológ som začal slovami: Eduard Kukan ma okrem iného naučil, ako sa odchádza z recepcií, z banketov alebo aj bálov. Vždy mi hovoril, že vieš čo, netreba sa lúčiť. Netreba okolo seba robiť rozruch. Keď chceš odísť, tak choď. Keď sa začneš lúčiť, tak stratíš kopu času," uviedol Mikuláš Dzurinda. 

"Presne tak odišiel z tohto sveta. Náhle, bez rozlúčky, potichu, svojim vlastným štýlom," dodal Dzurinda. 

Eduard Kukan mu poriadne skritizoval jeden z jeho príhovorov. Čo svojmu premiérovi povedal, sa dozviete vo videu:

Demeš: Mal ešte čo povedať tejto krajine

​"Myslím, že ak je v nebi nejaká sekcia pre gentlemanov, tak Milan Lasica tam na neho čaká. Zomrel takisto v práci a zomrel ako optimista. Bol to muž, ktorý sa usmieval do konca života, nezaháľal, staral sa o budúcu generáciu diplomatov," hovorí Pavol Demeš. 

Pavlovi Demešovi, ktorý je tiež bývalý diplomat, zostanú navždy spomienky na prvé stretnutie s Eduardom Kukanom. "Navždy mi zostanú spomienky na naše prvé stretnutie, ktoré bolo pred 30 rokmi, v marci 1992. Keď som ako mladý minister prišiel do OSN, kde on bol veľvyslancom. Ja ako mladý neskúsený človek som videl, ako sa on pohyboval v týchto koridoroch svetovej organizácie. Stále s úsmevom a veľkou dávkou profesionality," spomína Demeš. 

"Žiadny minister sa nevedel tak smiať, žiaden minister nevedel mať takú radosť aj z tanca na parkete so svojou manželkou Zdenkou, s ktorou vytvorili nerozlučnú dvojicu počas celého ich života. Eduard Kukan bol populárny človek nielen medzi politikmi a diplomatmi, ale aj medzi bežnými ľuďmi," hovorí Pavol Demeš s tým, že podľa neho Eduard Kukan ešte mal čo povedať tejto krajine. 

Eduarda Kukana prirovnávali aj k jednej rozprávkovej postave. Vďaka svojmu humoru to ale bral s ľahkosťou a sám sa na tom bavil. Viac sa dozviete vo VIDEU.

​Kňažko: Bol to človek kompromisu

"Bolo to veľmi nečakané. Kukana som poznal niekoľko desiatok rokov a je mi to strašne ľúto. Smrť je vždy prekvapivá, ale v tomto prípade to naozaj nikto nečakal. Bol jedným z našich najvýznamnejších diplomatov," uviedol Milan Kňažko. 

"Oslovil som ho na sklonku roka 1992, keď som zakladal ministerstvo zahraničných vecí, keď on pracoval ako veľvyslanec pri OSN. Oslovil som vtedy všetkých Slovákov, ktorí pracovali v diplomatických službách pre Československo. Kukan bol jedným z tých, ktorí súhlasili, že budú pracovať pre Slovenskú republiku. Keď nás prijímali do Organizácie spojených národov, on bol vtedy veľvyslanec v New Yorku. Neskôr, keď som odišiel z HZDS aj vlády a založil som Alianciu demokratov, z ktorej sa neskôr stala Demokratická únia, tak Kukan sa stal členom tej politickej strany ako odborník na zahraničnú politiku," spomína na začiatky Kňažko. 

Kukan s Kňažkom mali vždy korektné a priateľské vzťahy. Naposledy sa videli na jeseň minulého roka, kedy Eduard Kukan dostal vyznamenanie za celoživotný prínos od súčasného ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. 

"Bol človek kompromisu, bol to človek, ktorý vedel počúvať argumenty a vedel veľmi presne a pokojne argumentovať. Takí ľudia dnes v politike takmer nie sú a veľmi nám chýbajú," dodal Milan Kňažko. 

​Mikloš: Keby bolo horšie počasie, stal by sa prezidentom

"Bol to skvelý človek. To povie každý, kto ho poznal. Bol vynikajúcim diplomatom a politikom doslova európskeho významu, európskeho formátu. Aj v Európskom parlamente, kde pôsobil posledné roky, bol uznávaný," hovorí Ivan Mikloš. 

Eduard Kukan podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša miloval svoju prácu. "Správa o jeho smrti ma veľmi prekvapila, lebo on bol napriek svojmu veku veľmi dynamický, aktívny. Na svoj vek nevyzeral. Aj po skončení kariéry europoslanca, keď mohol oddychovať, tak učil na univerzite. Myslím si, že prežil veľmi aktívny a plnohodnotný život," dodal Mikloš. 

"Edo bol neuveriteľne šarmantný človek, noblesný človek. Nielen vtedy, keď zapli kamery, ale vždy. Mikuláš Dzurinda hovoril, že Edo vie tak šarmantne uraziť, že neviete, či vás nakoniec nepochválil," hovorí s úsmevom exminister financií a dodáva, že vedel zmäkčiť napäté situácie v politike. 

Ivan Mikloš si myslí, že Eduard Kukan sa nestal prezidentom práve kvôli peknému počasiu. "Bol favoritom v prvom kole prezidentských volieb, podľa všetkých prieskumov viedol a v prvom kole bolo veľmi pekné počasie. Bola jar a napríklad veľa mojich kamarátov povedalo, že idú na hory, však v druhom kole zvolíme Kukana. Veľa Edových voličov podcenilo to prvé kolo a Edo sa veľmi tesne nedostal do druhého kola. A v druhom kole bol vtedy Mečiar s Gašparovičom... Ja si myslím, že keby bolo cez ten víkend horšie počasie, tak Edo by sa bol tým prezidentom stal," dodáva Ivan Mikloš.