Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyšetrovanie vraždy exministra Jána Duckého je opäť v rukách slovenských policajtov
Zdielať na

Vyšetrovanie vraždy exministra Jána Duckého je opäť v rukách slovenských policajtov

BRATISLAVA / Prípad vraždy exministra hospodárstva Jána Duckého je opäť v rukách slovenských vyšetrovacích orgánov. Ukrajinská prokuratúra podľa zistení TV JOJ vrátila trestné konanie na Slovensko po tom, ako na základe dôkaznej núdze bolo stíhanie údajného vykonávateľa vraždy politika zastavené voči podozrivému Olegovi Torykovi. Slovenská polícia počas 20-ročného vyšetrovania nedokázala prípad objasniť a tak stále nevieme, kto Jána Duckého zavraždil a kto jeho vraždu objednal.

Pred dvadsiatimi rokmi na Jána Duckého čakal v bratislavskom paneláku, kde mal politik svoj byt, nájomný vrah. Keď sa Ducký popoludní vracal domov, vo vestibule ho vrah zastrelil. Stalo sa to pred jeho zámerom verejnosti vysvetliť, prečo podpísal veľké množstvo zmeniek a zmlúv, ktoré neskôr mali významne poškodiť Slovenský plynárenský priemysel. "Zavraždenie Jána Duckého prospelo majiteľom zmeniek," povedal vtedajší minister spravodlivosti Ján Čarnogurský. 

Vraždu polícia na základe svedeckých výpovedí obyvateľov bytovky a utajeného svedka pripísala mužovi z policajného opisu. Ukrajinca s prezývkou Alex zadržali a dali do väzby. Keď bol z nej prepustený, odišiel na Ukrajinu, odkiaľ sa už na Slovensko nevrátil. Slovensko trestné konanie odstúpilo zahraničným vyšetrovacím orgánom. Tie zistili, že dôkazy na údajného vraha neexistujú a ani neexistovali. Olega Kalašnikova vyhlásili za nevinného.

Už mesiac je vyšetrovanie opäť v rukách bratislavskej prokuratúry a dá sa povedať, že úplne na začiatku. Pokiaľ polícia nepríde s novými významnými dôkazmi, musí zabudnúť aj na svojho jediného a hlavného podozrivého. To, že prípad je opäť v rukách slovenských vyšetrovacích orgánov dopoludnia pre TV JOJ potvrdil hovorca bratislavskej prokuratúry Juraj Chylo: "Vražda Jána Duckého stále nie je objasnená. Bratislavská prokuratúra naďalej vedie vyšetrovanie s cieľom vyvodenia trestnej zodpovednosti." 

Deň Duckého vraždy si dobre pamätá aj jeho sused Milan Belko. Vysokopostaveného ministra poznal ako priateľského obyčajného obyvateľa bytovky, ktorému po smrti pred panelákom priaznivci pripravili pietne miesto s dreveným krížom. "Po nejakom čase to zrušili a celé sa to utíšilo. Boli sme veľmi prekvapení z celého toho pozadia," povedal Milan Benko. 

Dodnes nie je známe koľko zmeniek Ducký podpísal a aký bol skutočný motív na jeho vraždu. Tie, ktoré si neskôr začali uplatňovať ich majitelia dosahovali hodnotu takmer miliardy korún. SPP ich dodnes označuje za neplatné a bráni sa v súdnych konaniach.

Súvisiace články

Najčítanejšie