Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia upozorňuje na presun spojeneckých vojsk: Zneužijú ho dezinformátori
Zdielať na

Polícia upozorňuje na presun spojeneckých vojsk: Zneužijú ho dezinformátori

BRATISLAVA / O transporte vojenskej techniky cez územie SR informoval rezort ešte 11. februára. Územím sa zároveň budú premiestňovať aj spojenci, ktorí sa pripravujú na cvičenie Saber Strike. Polícia upozorňuje, že online priestor môžu zaplaviť dezinformácie a fake news.

O transporte vojenskej techniky cez územie SR informoval rezort ešte 11. februára. "Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska, že v období od 14. do 20. februára 2022 je cez územie SR plánovaných štyridsaťšesť cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl. Rezort obrany zdôrazňuje, že tranzity boli riadne schválené v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," uviedol rezort v tlačovom vyhlásení.  Tento týždeň sa cez územie Slovenska budú presúvať aj spojenci. 

Príprava na Saber Strike

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky na svojej webovej stránke informovalo, že cvičenie Saber Strike nijako nesúvisí s dohodou o obrannej spolupráci s USA. "Ozbrojené sily SR po viac ako roku ukončujú prípravy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré má na území Slovenskej republiky umožniť precvičenie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa tak v marci 2022 zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko," uviedol rezort v rukách Jaroslava Naďa.

Cvičenie Saber Strike sa uskutoční od 1. do 14. marca 2022 v priestoroch Centra výcviku Lešť, posádkového cvičiska Levice a tiež letiska Sliač. "Jeho súčasťou bude celkovo 3000 vojakov s približne 1000 kusmi techniky. Zahraniční vojaci rovnako ako technika po ukončení cvičení opustia územie SR. Táto výcviková aktivita je dlhodobo plánovaná a bola koncom minulého roka štandardne schválená vládou Slovenskej republiky. Zároveň toto cvičenie prediskutoval náčelník Generálneho štábu OS SR s viacerými kolegami počas aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Vojenského výboru NATO v Bruseli," doplnil rezort. 

Polícia upozorňuje na dezinformácie

Informáciu polícia zverejnila na svojom profile, kde vyvracia hoaxy: "Pozor: Presun amerických vojsk bude od zajtra zneužívaný dezinformátormi." Polícia zároveň občanov vyzvala, aby v komentároch označili svojich priateľov a pripravili ich tak na to, že sa online priestorom budú šíriť nezmysly. 

"Od zajtra, kedy sa začnú presúvať americké vojská na stredné Slovensko v rámci medzinárodného cvičenia, budeme svedkami masovej dezinformačnej kampane," zdôraznila polícia, ktorá predpokladá šírenie troch piatich druhov správ. 

  • americké vojská prišli obsadiť Slovensko
  • americké vojská prišli zotročiť Slovákov
  • americké vojská prišli napadnúť Ukrajinu
  • americké vojská prišli napadnúť Rusko
  • americké vojská prišli provokovať Rusko

Polícia SR zároveň zdôraznila, že žiadne z uvedených tvrdení nie je pravdivé a pôjde o štandardné vojenské cvičenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie