Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda: Daň z nadmerného zisku elektriny z jadra nebude, informovali ministri Matovič a Sulík
Zdielať na

Vláda: Daň z nadmerného zisku elektriny z jadra nebude, informovali ministri Matovič a Sulík

BRATISLAVA / Po apeloch zo strany elektrární ohlásil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), že daň z nadmerného zisku elektriny z jadra štát napokon nezavedie. Ministri spolu so zástupcami sektora o tom informovali na tlačovej konferencii v stredu (16. 2. 2022).

Dohoda o stabilizácii

Daň z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením nakoniec štát nezavedie. Ministerstvá hospodárstva a financií sa dohodli so Slovenskými elektrárňami na riešení stabilizácie cien elektriny pre domácnosti na nasledujúce dva roky. Silovú elektrinu budú na základe dohody Slovenské elektrárne predávať za cenu zhruba 61 eur za megawatthodinu, bez ohľadu na vývoj veľkoobchodných cien elektriny na trhoch.

Ako na tlačovej besede uviedol minister financií Igor Matovič, domácnosti by tak mali ušetriť na cenách elektriny necelú jednu miliardu eur. "Na základe konštruktívneho dialógu sme sa dokázali zhodnúť na veľkej veci. Slovenským domácnostiam budú závidieť domácnosti naprieč celou Európou,“ povedal predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

"Všetkým domácnostiam na Slovensku bude garantovaná cena silovej elektriny. Najbližšie dva roky sa cena silovej elektriny nezmení. Garantujú to Slovenské elektrárne. Sťahujeme zákon o dani z nadmerného zisku a zaväzujeme sa, že vláda nepodnikne kroky k zavedeniu nejakého podobného daňového zaťaženia, ktoré sme minulý týždeň na vláde schválili,“ doplnil minister hospodárstva Richard Sulík.

Mochovce sa dokončia

Generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček uviedol, že po dohode s vládou sa pri súčasných cenách elektriny na trhoch slovenský dominantný výrobca elektriny zriekne na úkor domácností zhruba 850 miliónov eur. "Táto čiastka bude musieť byť nejakým spôsobom zafinancovaná. Musíme diskutovať s bankami, majoritný akcionár je na to pripravený,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček, ktorý po dohode s vládou potvrdil dokončenie tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

"Toto riešenie umožní najskoršie dokončenie projektu Mochovce. Sme radi, že takto dokážeme prispieť k zmierneniu rastu cien energií pre obyvateľstvo. Súčasne získavame záruky, že nepríde k zásadnej zmene prostredia, v ktorom Slovenské elektrárne fungujú,“ konštatoval člen predstavenstva EPH Jan Špringl. Dohodu ocenil aj ďalší akcionár Slovenských elektrární, talianska spoločnosť Enel, prostredníctvom svojho zástupcu Michaela Bolognu.

Kde bol problém?

Zavedenie špeciálnej dane z jadra považovali odborníci za veľmi neštandardný a nešťastný krok. K elektrárňam a ekonómom sa pridala aj viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Miriam Galandová.

Podľa Miriam Galandovej narýchlo vymyslená daň Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom narážala aj na ústavnoprávne mantinely. Ide o článok ústavy o práve vlastniť majetok a hraničí s konfiškáciou. "Neštandardne vysoká je nielen výška dane 50 %, ale aj spôsob, ako sa daň vypočíta," uviedla Galandová. 

Z ekonomického pohľadu malo ísť aj o nekoncepčný ťah zavádzania dane pre úzky okruh daňovníkov. "Čím je podnikateľ úspešnejší a vyššie zisky dosahuje, tým viac z tohto profituje aj štát, a to nielen vo forme vyššej dane z príjmov toho podnikateľa, ale aj vo forme nových pracovných miest, ktoré prinášajú vyššie dane z príjmov fyzických osôb,“ dodala Galandová. 

Za elektrárne sa postavil aj Zväz zamestnávateľov v energetike. Podľa Vojtecha Ferenca išlo zároveň o veľmi zlý signál, pre všetkých investorov a podnikateľov na Slovensku, ktorí vytvárajú pracovné miesta a odvádzajú dane. "Sú tam zahraniční investori, tak tá nervozita sa môže a dovolím si tvrdiť, že sa šíri podnikateľským prostredím," vyjadril sa Ferenc.

"Dovolím si tvrdiť, že týmto vysielame signál aj pre iných investorov, že jednoducho v budúcnosti môže vláda prijať rozhodnutie z večera do rána a môže im vyrúbať dodatočnú daň. Zneisťujeme podnikateľské prostredie," dodal prezident Zväzu zamestnávateľov energetiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie