Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Torzo strany Za ľudí čelí obrovskej kritike: Hlas, ktorý som vám dal, som mohol radšej hodiť do koša
Zdielať na

Torzo strany Za ľudí čelí obrovskej kritike: Hlas, ktorý som vám dal, som mohol radšej hodiť do koša

BRATISLAVA / Parlament neschválil v prvom čítaní dve vládne novely zákonov o zriadení mestských súdov v Bratislave a v Košiciach. Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS), ktorá návrhy predkladala, išlo o dva kľúčové zákony súvisiace s novou súdnou mapou. Okrem strany Sme rodina nepodporili túto časť justičnej reformy aj zvyšok strany Za ľudí, ktorú aktuálne (po rozpadnutí klubu) tvoria nezaradení poslanci.

Mimoriadne citlivo vníma tému strana SaS Richarda Sulíka. "Rozhodovanie na základe známostí na krajských súdoch môže pokračovať aj ďalej, vďaka Za ľudí a Sme rodina," napísala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, ktorá zdôraznila, že druhá časť reformy neprešla o jeden hlas. Výsledok však skritizoval aj poslanec OĽaNO Andrej Stančík, ktorý sa na sociálnej sieti vyjadril, že už má torpédovania reforiem dosť. Z poslaneckého klubu OĽaNO podporili

"Dôvodom je samozrejme Sme rodina, na ktorú sa v tomto Smer, Hlas a extrémisti môžu vždy spoľahnúť. Ešte aj vystúpili spôsobom, že osobne zaútočili na vlastnú koaličnú ministerku, na čo nadšene tlieskala spomínaná opozícia. To nikoho naprekvapilo," začala Bittó Cigániková a skritizovala aj dve členky strany Za ľudí. 

"Čo ma ale prekvapilo, sú kolegyne Pivková a Šuteková (Za ľudí), ktoré predtým rovnakú reformu podporovali a teraz ju nedokázali ani pustiť do druhého čítania. A prekvapil ma aj dôvod pani Pivkovej, ktorá pri odchode z rokovacej sály nahlas naliehala na kolegyňu Marcinkovú, aby ju nespomínala vo svojich verejných vyjadreniach, lebo vraj ona nehlasovala za očistu súdov z dôvodu, že jej pani ministerska “nesľúbila Bystricu”. Tak toto je už len dôvod na to, aby zostalo všetko po starom. O to viac, ak si uvedomíme, že pani ministerka verejne deklarovala aj vrámci rozpravy, že Banská bystrica bude mať samostatný obvod," rozčúlila sa saskárka s tým, že gratuluje kolegom zo Za ľudí a Sme rodina k výkonu hodného opozície. 

Podpredseda Za ľudí sa podujal vysvetľovať, ale u ľudí nepochodil

Zatiaľ čo predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa vyjadrila, že je absurdné, aby ju osočoval Richard Sulík, podpredseda strany Juraj Šeliga sa podujal vysvetľovať. Na svojom profile na sociálnej sieti sa vyjadril, že skutočnosť, že sa zdrží komunikoval od začiatku. 

"Špecializácia je už dnes zachovaná na bratislavských súdoch a najväčší problém nie je špecializácia, ale manažment súdneho spisu (a manažment sudcov), ktorý stále nie je elektronický. A kým nebude, je to presúvanie personálu, ale nie zefektívnenie práce," uviedol Juraj Šeliga s tým, že reforma podľa neho problém nerieši komplexne.

"Skvelý krok, pán Šeliga, za svoje dnešné hlasovanie (zdržanie sa) vyhrávate spolu s pani predsedníčkou Veronikou Marionett Remišovou titul: "Najzákernejší Ficopvok v koalícii!"Blahoželáme zo srdca a prajeme pekné miesto na smetisku slovenských politických dejín. Hanba Vám!" napísal jeden z diskutujúcich pod príspevok, kde podpredseda Za ľudí avizoval tlačovú konferenciu venovanú téme súdnej mapy. A nebol sám. Reakcie voličov bývalej prezidentskej strany nájdete v galérii.

Stranu Veroniky Remišovej nešetril ani politológ Jozef Lenč. "Vďaka principiálnemu postoju torza prezidentskej strany Za ľudí (Šeliga, Žitňanská, Pivková, Šuteková), vychádzajúcej hviezdy šovinistickej scény Gyimesiho a za potlesku všetkých odtieňov fašistov a národných socialistov, bola dnes odmietnutá súdna reforma hovorcu vlády Hegera," zareagoval politológ.  "Podľa vyjadrení Igora Matoviča (dnes v rádiu Expres), Borisa Kollára i uctiveho hovorcu Hegera koalíciu miestnych lobistov za návrat ešte silnejšej "mafie" ani toto nerozhodí. Treba pokračovať. Je ešte veľa toho, čo sa môže ba musí pokaziť," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie