Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odvolávanie Romana Mikulca: Mali by ste držať hubu a krok, zaútočil Matovič na Blanára
Zdielať na

Odvolávanie Romana Mikulca: Mali by ste držať hubu a krok, zaútočil Matovič na Blanára

BRATISLAVA / Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa dostal do ostrého konfliktu s podpredsedom Smeru-SD Jurajom Blanárom. Po útokoch na opozičnú stranu a obviňovaní z toho, že ide o mafiu, ho Juraj Blanár vyzval, aby ukončil svoj príspevok, napokon prerušil rozpravu a zvolal poslanecké grémium.

Igor Matovič (OĽaNO) zdôraznil, že opozícia sa prostredníctvom odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) snaží rozložiť vládu. Smer-SD za 12 rokov vlády, podľa Matoviča, zničil Slovensko a teraz vyťahuje nepodložené argumenty. 

Matovič sa ostro vyhranil k tomu, ako opozičný Smer-SD vykreslil prípad Diany Santusovej, a to počas jeho prezentácie stanoviska vlády k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca. Smer-SD podľa Matoviča nechal privatizovať nitrianskej mafii policajný zbor a bol to obrovský nástroj korupcie. 

"Pán minister, Vy ste poverený za vládu, aby ste prezentovali stanovisko vlády. Ak toto stanovisko vlády nie je, budem vás musieť prerušiť," prerušil ho podpredseda Národnej rady Juraj Blanár s tým, že svoje osobné stanovisko môže minister financií prezentovať len v rámci rozpravy. "Vyzývam Vás, aby ste ukončili svoje vystúpenie, inak preruším rozpravu," povedal Blanár. 

"Ja Vás upozorňujem, že ste podpredseda vlády (myslel parlamentu, pozn. red), súčasť megastroju korupcie, prania špinavých peňazí a mali by ste držať hubu a krok a nechať mi priestor, aby som prezentoval stanovisko vlády," rozčúlil sa Matovič.  

Parlament začal rokovať na mimoriadnej schôdzi o odvolaní Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra. Návrh na jeho odvolanie podpísali poslanci strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), nezaradení poslanci z Hlasu-sociálnej demokracie (Hlas-SD) a skupina poslancov okolo Tomáša Tarabu.

Opozícia nemá potrebných 76 hlasov poslancov, aby Mikulec ako minister skončil. Smer-SD medzi dôvody na odvolanie ministra zaradil podozrenie z korupcie, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a nezvládnutie riadenia rezortu so závažnými dôsledkami na základné práva a slobody fyzických osôb a ohrozenie pilierov právneho štátu. Opozícia sa usilovala o zosadenie Mikulca z funkcie aj minulý rok. O vyslovení nedôvery ministrovi vnútra hlasoval parlament v júni a potom v septembri 2021. Hlasovania politicky prežil.

Otec politickej nekultúry, zareagoval Pellegrini

Líder opozičnej strany Hlas-SD sa výstupu Igora Matoviča venoval na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. "Keď sa budú vládni poslanci najbližšie sťažovať na nevhodné správanie sa extrémistov v parlamente, nech si spomenú, kto toto pohŕdanie akoukoľvek kultúrou do politiky zaviedol. A nielen zaviedol, ale ho ďalej aktívne pestuje - rovnako ako ďalšie šírenie zla, nenávisti a rozvratu," napísal pri videu, ktoré zachytáva incident medzi Jurajom Blanárom a expremiérom Matovičom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie