Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kvietik namieta zaujatosť Klimenta. Pre politické sympatie
Zdielať na

Kvietik namieta zaujatosť Klimenta. Pre politické sympatie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ o sťažnosti proti väzobnému stíhaniu Martina Kvietika bude rozhodovať senát Najvyššieho súdu SR, ktorého členom je sudca Kliment. Kvietik podal na senát, ktorý jeho vec má pridelenú, námietku zaujatosti. Konkrétne proti všetkým členom senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý koná a rozhoduje v zložení JUDr. Juraj Kliment, JUDr. Peter Hatala a JUDr. Peter Štift.

A dôvod Kvietikovej namietky?

Obvinenému finančníkovi Martinovi Kvietikovi sa nepáči, že o jeho sťažnosti proti poslednému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o jeho ponechaní vo väzbe má rozhodnúť sudca, ktorý už v jeho väzobnej veci raz rozhodol tak, že sa z nej nedostal. Konkrétne to bolo koncom minulého roka. Všetci traja sudcovia ho jednoznačným rozhodnutím nechali vo väzbe. Kvietik v už podanej námietke uvádza aj zdôvodnenie: "U sudcu JUDr. Juraja Klimenta je táto pochybnosť zvýraznená jeho verejným prejavom v prospech politickej strany, ktorá je v konkurenčnom postavení voči politickej strane, ktorej údajným nominantom som bol podľa obvinení a vraj som mal z tejto pozície profitovať a využívať na páchanie trestnej činnosti prienikom do štruktúry štátom ovládaného fondu.”

Kvietik je vo väzbe pre vyšetrovanie manipulovania reštitučných konaní v Slovenskom pozemkovom fonde, z ktorých jemu a ďalším osobám mali dodnes neznámi žiadatelia o reštitúcie dať vysoké úplatky, aby sa dostali k reštitúciám. Už skôr webový portál noviny.sk informoval, že sudcovia Kvietika nechávajú pre potreby vyšetrovania vo väzbe, okrem iného aj preto, že podľa nich je stále obava z toho, že by na slobode mohol pokračovať v obdobnej činnosti s tým, že by pri tom mohol využívať jeho dlhoročný silný vplyv na osoby pôsobiace vo verejnej správe a v politike. 

Kvietik má na Najvyššom súde podanú sťažnosť a chce, aby o nej preto rozhodli úplne iní sudcovia

Juraja Klimenta, neúspešného kandidáta na generálneho prokurátora, Kvietik považuje za sudcu, ktorý verejne tvrdil, že ho oslovil program vládnej strany OĽaNO. Keď sa stal Kliment členom Súdnej rady malo to byť podľa Igora Matoviča, vtedajšieho premiéra, na návrh ich strany. Kliment na otázku ako to bolo s jeho nomináciou do Súdnej rady a kto ho z OĽaNO odporučil novinárom z denníka Pravda odpovedal: "Oslovil ma jednoducho program strany OĽaNO".

Kvietik zaujatosť uvedeného sudcu a členov senátu opiera aj o priame citácie z ich už skoršieho uznesenia Najvyššieho súdu SR o dôvodoch jeho väzby. Označuje ich ako konštatovania, ktorými porušili jeho právo na prezumpciu neviny. Napríklad týmto konštatovaním o jeho údajnej trestnej činnosti, ktorú mu orgány vyšetrovanie zatiaľ len chcú preukázať. Časť uznesenia NS SR z 9. decembra 2021: "U obvineného Kvietika je zároveň potrebné zvýrazniť, že v jeho prípade ide o trestnú činnosť veľkého rozsahu... páchanú dlhodobo... pričom táto mala zahŕňať viacero skutkov”.

Súvisiace články

Najčítanejšie