Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Magda Vášáryová o rastúcej nenávisti v spoločnosti: Musíme viesť dialóg. Kým sa dvaja rozprávajú, nič nie je stratené
Zdielať na

Magda Vášáryová o rastúcej nenávisti v spoločnosti: Musíme viesť dialóg. Kým sa dvaja rozprávajú, nič nie je stratené

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová povolala do boja občiansku spoločnosť. S jej zástupcami absolvovala stretnutie na ktorom sa venovali boju s dezinformáciami a nenávisťou. Podľa prezidentky sa treba mobilizovať, lebo za krátko by mohlo byť neskoro. Podobne situáciu vníma aj bývalá herečka, diplomatka, politička a prvá ženská kandidátka na post Prezidentky SR Magda Vášáryová.

V príhovore prezidentka zdôraznila, že zastrašovanie môže predznamenať snahu o nastolenie nedemokratického režimu. Slušnosť musí byť podľa nej v spoločnosti naďalej normou. Prezidentka to uviedla vo výzve k návratu slušnosti v spoločnosti.

„V spoločnosti cítiť, že sme sa vydali cestou, z ktorej nemusí byť návratu, lebo za ňou sú už len fyzické útoky a hrubosť vo verejnom priestore. Vidíme, že zachádzame priďaleko, keď sa ľudia, ktorí s najlepším vedomím robia svoju profesiu, necítia ani doma bezpečne. Lekári, vedci, policajti, záchranári, politici, poslanci. Snaha zastrašovať alebo trestať názorových oponentov opúšťa územie demokratických pravidiel. Je útokom na súdržnosť spoločnosti a môže predznamenávať snahu o nastolenie nedemokratického či priamo totalitného režimu," uviedla Čaputová. Dôležité je preto vnímať rôznosť postojov ako niečo, čo nás nielen rozdeľuje a zaťažuje, ale čo je zároveň príležitosťou.

„Berme ju nie ako dôvod pre nepriateľstvo, ale ako privilégium demokracie. Práve toto sa za posledné dva roky zmenilo a osobnú komunikáciu vytláčajú pokriky v online priestore, umocnené algoritmami sociálnych sietí. Nemyslím tým formálnu hru na dialóg," dodala. Žiaľ, nie každý sa o debatu podľa prezidentky naozaj uchádza. K demokratickej debate totiž nepatrí ponižovanie oponenta či používanie klamstva ako argumentačnej pomôcky.

„Nádej je rozhodnutím nevzdať sa. Je to dôvera v potenciál, ktorý máme pomôcť naplniť. Nádej je odhodlanie vykročiť naproti silnému vetru s dôverou, že bude lepšie," uzavrela prezidentka.

Zvládli sme horšie, zvládneme aj toto, uviedla Vášáryová

Podľa dlhoročnej političky a diplomatky Magdy Vášaryovej nie je nenávisť v spoločnosti ničím novým. Prvá ženská kandidátka na Prezidentku SR (rok 1999, bola nezávislou kandidátkou pozn. red). Magda Vášaryová pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že nenávsiti sa nesmieme podriadiť. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie