Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Expert na hybridné hrozby Victor Breiner: Šíritelia propagandy sedia aj v parlamente. Trollie farmy na Slovensku sú
Zdielať na

Expert na hybridné hrozby Victor Breiner: Šíritelia propagandy sedia aj v parlamente. Trollie farmy na Slovensku sú

BRATISLAVA / Kedysi viedol spoločnosť Infosecurity, dnes na ministerstve obrany vedie boj s hybridnými hrozbami. Pred nedávnom ohlásil Victor Breiner dokonca vznik nového odboru, ktorý sa má starať o to, aby nástrahy súvisiace s nepravdivými informáciami, ale aj propagandou z Kremľa, jasne pomenovali a upozorňovali na nich občanov.

Hoci medzinárodné spolupráce súvisiace s odhaľovaním trollých fariem komentovať nemôže, priznal, že na Slovensku sú. Zároveň však doplnil aj to, že ich prítomnosť v našej krajine vôbec nie je nevyhnutná. Victor Breiner, ktorý na ministerstve obrany vedie boj s hybridnými hrozbami sa netají tým, že šíritelia prokremeľskej propagandy sedia aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Túto vec treba podľa experta pomenovať nahlas.

Výtlak nie je náhoda

Trollie farmy na Slovenskú sú, ale vďaka prepojenosti internetu to vôbec nie je podmienkou. Victor Breiner upozornil na to, že aktéri, ktorí dnes šíria ruskú propagandu to nerobia sami. "Tým, že majú veľmi vysoký výtlak, to nie je úplne náhoda. Vidíme ktorí ľudia to prezentujú, zdieľajú a minimálne na týchto veciach vieme povedať, že je to organizované," špecifikoval Breiner. 

​Nový odbor bude priamo pod kanceláriou ministra. To, že vydrží aj dlhšie, než je táto vláda je podľa odborníka ťažké povedať. Vláda sa mení každé štyri roky a opozičné strany prezentujú jasné nálady. "Pozrite sa dnes kto sú tí najväčší influenceri, ktorí šíria kremeľskú propagandu dnes, za tento týždeň. Keď si pozriete kanál s najväčším výtlakom, tak sa dostaneme priamo do parlamentu," vysvetlil s Breiner. 

​Zároveň treba poznamenať aj to, že svoj podiel zodpovednosti má aj sociálna sieť facebook, ktorá má minimálne regulácie. "Keby nebolo facebooku, nenarástol by globálny populizmu," uviedol expert na hybridné hrozby s tým, že klamstvo nie je názor a neuspeje ani argument o slobode slova.

Najčítanejšie