Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová: Chudoba má ženskú tvár
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová: Chudoba má ženskú tvár

BRATISLAVA / Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa v Prezidentskom paláci stretli ženy, ktoré sa venujú pomoci tým, ktoré sa venujú nerovnosti na trhu práce, ale aj pomoci matkám samoživiteľkám, ale aj rodovo podmienenému násiliu.

Prezidentka sa venovala aj téme zdražovania, ktoré najviac postihuje najmä ženy. "Príjmovou chudobou sú takmer dvojnásobne viac postihnuté ženy seniorky, ale aj ženy nad 50 rokov, ktoré majú problém sa zamestnať," uviedla prezidentka v úvode s tým, že i pandémiamala väčší dopad najmä na ženy. 

Prezidentka zdôraznila, že je nevyhnutné čeliť aj novému fenoménu a to je skutočnosť, že aj pred vojnou u našich susedov, k nám prichádzajú predovšetkým ženy a matky s deťmi. Náklady na bývanie napríklad stúpli natoľko, že ženy majú problém si zo zvyšku financií dovoliť adekvátny život. "Časť verejnosti má nárok na poberanie dávok v hmotnej núdzi, ale odborníci sa zhodujú, že by sa mali rozšíriť možnosti príspevku na bývanie, ktorý u nás môžu čerpať iba osoby v hmotnej núdzi," poznamenala Zuzana Čaputová. Podľa nej tomuto treba venovať pozornosť a dúfa, že aj vláda sa tejto problematike bude venovať a to napriek tomu, že to bude nárok na rozpočet. 

Podľa hlavy štátu treba podporiť aj zamestnanosť žien, ktoré často nemajú podmienky na to, aby sa mohli zamestnať. Súkromnú škôlku si bežná žena nemôže dovoliť a kapacity štátnych škôlok sú vyčerpané.