Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plukovník Pavel Bučka - obvinený v špiónskej kauze je vo väzbe. Dôstojníka Petra Bučku len nedávno našli obeseného v Bratislave
Zdielať na

Plukovník Pavel Bučka - obvinený v špiónskej kauze je vo väzbe. Dôstojníka Petra Bučku len nedávno našli obeseného v Bratislave

BRATISLAVA / Kauza odhalených ruských špiónov na Slovensku pokračuje. Slovensko vyhostí ruských diplomatov a ich najvýznamnejší slovenský kontakt, plukovník Pavel Bučka už je vo väzení. A práve toto meno upriamuje pozornosť aj na iný prípad, ktorý vyšetruje polícia. Podozrivé úmrtie bývalého vysokopostaveného vojenského dôstojníka, Petra Bučku. Len nedávno ho našli obeseného v Bratislave, v devínskom kameňolome.

Po odhalení dlhé roky úspešne utajovanej špionážnej misie ruskej rozviedky na Slovensku, diplomati ruskej federácia končia v našej krajine. Ich dlhoročný kontakt - prorektor vojenskej akadémie s hodnosťou plukovník, aktuálne obvinený pre vyzvedačstvo bude vyšetrovaný vo väzbe. Zrejme aj preto, že za 8 rokov spolupráce s odhalenou ruskou špionážnou skupinou, by na slobode mohol pokračovať v podobnej činnosti. "Nerád by som sa v tomto momente vyjadroval ku čomukoľvek. Jedná sa o dosť citlivú kauzu," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Michal Šúrek. 

Plukovník Pavel Bučka má rovnaké priezvisko ako Peter Bučka. Generálmajor Peter Bučka, ktorý bol vojenským agentom našej rozviedky v USA, čiže vojakom rovnako ako obvinený Pavel Bučka. Práve táto špionážna kauza sa s dvomi Bučkovcami prepája minimálne tým, že majú rovnaké priezviská a vojenskú kariéru. Podľa zistení TV JOJ ich vzájomné prepojenie týmto ale končí. Ďalšie prepojenia ich nespájajú, hoci vyšetrovanie odhalenej špionáže je stále na začiatku a špeciálna prokuratúra stále dozoruje oba prípady vojakov so spoločným priezviskom. "Všetko sa bude preverovať. Len sme úplne na začiatku trestného stíhania," povedal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Generála majora začala NAKA vyšetrovať koncom januára v devínskom kameňolome ako úkladnú vraždu. "V trestnej veci poškodeného Petra Bučka sa naďalej vedie trestné stíhanie pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. V danom štádiu vyšetrovania nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podľa informácií TV JOJ nie je vylúčené, že polícia prípad uzatvorí ako samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie