Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Exkluzívny prieskum AKO pre Na hrane TV JOJ: Väčšina Slovákov si myslí, že sa má uľahčiť prístup cudzincom k práci
Zdielať na

Exkluzívny prieskum AKO pre Na hrane TV JOJ: Väčšina Slovákov si myslí, že sa má uľahčiť prístup cudzincom k práci

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Až 61,1 percenta Slovákov si myslí, že určite by sa mal prístup na pracovný trh uľahčiť cudzincom, ktorí sa u nás zaujímajú o prácu. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ.

Otázka prieskum,u znela: „V súčasnosti majú cudzinci, ktorí chcú pracovať na Slovensku, pomerne veľa administratívnych povinností, kým je im to umožnené, čo sa ukazuje napríklad v súčasnosti pri príchode ľudí z Ukrajiny. Malo či nemalo by podľa vás Slovensko uľahčiť tieto povinnosti pri hľadaní práce tým cudzincom, ktorí sú vysoko špecializovaní , napr. lekári, konštruktéri, vedci, učitelia, zdravotné sestry a pod.?"

61,1 % opýtaných si myslí, že by sa mal určite uľahčiť prístup cudzinom na pracovný trh. Odpoveď "asi by sa im to malo uľahčiť" si myslí 22,7 percenta ľudí. že by sa "asi nemal uľahčovať prístup" si myslí 5,1 %. "Určite by sa im to nemalo uľahčovať" si myslí 7,4 % opýtaných. 

noviny.sk

To, že by sa určite mal uľahčiť prístup na pracovný trh, si najviac myslia ľudia vo veku 66 rokov a viac (71%). Až 10 percent ľudí si myslí, že by sa cudzincom určite nemal uľahčovať prístup na pracovný trh. 

Za uľahčenie sú najviac voliči mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (83%). Odpoveď "určite by sa im to nemalo uľahčovať" označilo najviac voličov strany Republika (32%)

Vo všeobecnosti bol nesúhlas mierne častejšie u mužov, vo vekovej kategórii 34-49, mierne častejšie u ľudí s nízkym vzdelaním, mierne častejšie v Banskobystrickom, Nitrianskom a Žilinskom kraji a výrazne častejšie o voličov Republiky a Smeru-SD.

Telefonický prieskum vykonávala agentúra AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ v termíne od 8.3. do 11.3.2022 na vzorke tisíc respondentov vo veku od 18 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie